Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.08.2016 00:47:33

8. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pondělí mírně oslabily, a sestoupily tak z rekordních maxim, na která se vyšplhaly v závěru minulého týdne. Pokles cen akcií farmaceutických společností převážil nad růstem cen akcií energetických podniků, které těžily ze stoupajících cen ropy.

Index Dow odepsal 0,08 % a uzavřel na 18 529,29 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,09 % na 2 180,89 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,15 % na 5 213,14 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 0,97 % na 11,50 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se nepatrně zvýšil na 1,5902 %.

Šest z deseti hlavních sektorů skončilo v plusu, nejvýrazněji posílily energetický sektor a odvětví základních materiálů. Sektor cyklického spotřebního zboží, odvětví zdravotní péče a telekomunikační sektor skončily v červených číslech a index průmyslového odvětví se proti pátečnímu závěru nezměnil.

Americké akcie (8. srpna 2016)
Americké akcie (8. srpna 2016)Zdroj: Google

Akcie výrobce léků Bristol-Myers Squibb (-4,71 %) pokračovaly v poklesu kvůli páteční zprávě, že jeho přípravek na rakovinu plic v jedné z posledních fází výzkumu nesplnil očekávání. Dolů zamířily rovněž akcie konkurenta Allergan (-2,18 %), jehož čtvrtletní tržby zaostaly za odhady analytiků.

Cena akcií největší veřejně obchodované ropné společnosti světa ExxonMobil (+1,18 %)nicméně stoupla o více než procento a posilovaly rovněž akcie jejího konkurenta Chevron (+0,69 %).

V indexu Dow se vedle akcií ExxonMobilu a Chevronu dařilo také cenném papírům výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+1,07 %) nebo technologické společnosti Apple (+0,83 %). Zaostaly naopak akcie farmaceutických společností Merck (-1,57 %) a Pfizer (-1,44 %) či řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (-0,77 %) a zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-0,6 %).

Akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart (-0,57 %) mírně klesly poté, co společnost oznámila, že za 3,3 miliardy dolarů kupuje internetový obchod Jet.com. Společnost Jet.com začala fungovat teprve před rokem, patří však mezi nejambicióznější konkurenty Amazonu. Firmu založil podnikatel Marc Lore, který svůj předchozí internetový obchod Quidsi prodal v roce 2010 Amazonu za 540 milionů dolarů.

Přes půl procenta odepsaly také cenné papíry leteckého dopravce Delta Air Lines (-0,61 %), který v pondělí kvůli výpadku v elektronickém systému, způsobenému přerušením dodávky proudu v Atlantě, pozastavil veškeré odlety. Zpoždění postihlo tisíce cestujících této společnosti po celém světě.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Letecká společnost Delta Air Lines v pondělí pozastavila kvůli výpadku v elektronickém systému, způsobenému přerušením dodávky proudu v Atlantě, veškeré odlety. Aerolinky to oznámily v pondělí na Twitteru. Zpoždění ráno postihlo tisíce cestujících společnosti po celém světě, napsala na webu americká televizní stanice NBC.
  • Bývalý íránský prezident Mahmúd Ahmadínedžád požádal v dopise amerického prezidenta Baracka Obamu, aby zrušil rozhodnutí o využití části zadrženého íránského majetku v USA k vyplacení odškodného. Americký nejvyšší soud v dubnu umožnil použít dvě miliardy dolarů k odškodnění asi tisíce příbuzných obětí atentátů vyprovokovaných nebo podporovaných Teheránem.
  • Americká maloobchodní společnost Wal-Mart Stores se dohodla na převzetí internetového prodejce Jet.com. Firma v pondělí uvedla, že za relativního nováčka v oboru zaplatí zhruba 3,3 miliardy dolarů. Wal-Mart se tak snaží posílit své pozice v konkurenčním boji s největším světovým internetovým obchodem Amazon.
  • Japonské úřady provedly razii v kancelářích tamní součásti amerického internetového prodejce Amazon. List Nikkei napsal, že úřady mají podezření na nekalé praktiky vůči maloobchodním prodejcům. Amazon je údajně nutil, aby nabízeli zboží levněji než konkurence. Nikkei se odvolává na zdroje obeznámené s případem, neupřesnil však, kdy se razie uskutečnila. Mluvčí Amazonu v Japonsku informace nekomentoval.
  • Americká vláda hodlá v dražbě nabídnout více než 2 700 bitcoinů v hodnotě kolem 1,6 milionu dolarů. Státu propadly mimo jiné při vyšetřování internetového portálu Silk Road, kde se obchodovalo s drogami, zbraněmi a dalším nezákonným zbožím. Internetová aukce se uskuteční 22. srpna.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí pondělního obchodování najdete na Investičním webu.

Chcete vědět, kdo bude americkým prezidentem? Akcie vám to řeknou, stačí je od 8. srpna sledovat!Chcete vědět, kdo bude americkým prezidentem? Akcie vám to řeknou, stačí je od 8. srpna sledovat!

Výběr amerického prezidenta prý může ovlivnit výnosy na akciových trzích. Stejně tak ale dnes může vývoj indexu S&P 500 poskytnout vodítko při snaze odhadnout vítěze volby prezidenta USA. Pokud tedy máte rádi kouzla historickými daty. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688