CENA ZLATA: do června 2018 na 2300 USD ?

Autor: Ing. Zdeněk Ďuriš (EKKA-Gold s.r.o.)
05.08.2016 11:13:49

Bankovní experti objevují Ameriku – politika tisku peněz selhává.

Léto je mimo obvyklé letní radovánky také dobou četby. Horké počasí ovlivňuje výběr četby spíše směrem k lehčím žánrům. Proto i my v našem okénku investora chceme čtenáře raději podnítit k zamyšlení četbou zajímavých rozhovorů a názorů významných autorů, než se věnovat studiu „tvrdých“ analytických dat.

Právě se nám dostal do rukou velmi zajímavý artikl, který si v běžném mainstreamovém prostoru nepřečtete. Jedná se o pravidelný roční 160 stánkový report „In Gold we trust“ autorů Ronalda-Petera Stöferleho a Marka L. Valeka z liechtensteinské společnosti Incrementum AG. Závěrem této studie je potvrzení kurzového cíle zlata 2300 USD za unci do poloviny roku 2018.

Rozsah dokumentu umožňuje v našem okénku pouze výňatek a to ve formě rozhovoru.

Dříve, než se pustíme do tohoto věděním nabitého rozhovoru, rádi bychom poukázali na jeden náš vlastní postřeh.

Dne 6 února 2015 jsme na našem webu a facebooku zveřejnili článek „ Proč Vám Váš bankéř nedoporučí investiční zlato“. Zde jsme mimo jiné citovali názor expertů z ČSOB:

 

„Analytici ČSOB tvrdí, že zlato je vzácný kov, který obklopují mýty, a navíc nenabízí ochranu před inflací. Je-li cena nad 1 000 USD za unci (i v případě, že cena v nedávné době prudce klesla), zlato nekupujte, ale prodávejte. Zlato je podřadná a extrémně nestabilní investice,“ (Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/obchodnici-hlasi-…/ekonomika.aspx… ze dne 22.1.2015.)

Bezradnost z nulových úrokových sazeb a rizika měnového systému postaveného na dluzích vede dnes tytéž experty (i v tomto případě z ČSOB), aby doporučovali zlato jako zajímavou investici a navíc nezvykle kritizovali politiku tisku peněz jako příčinu vyvlastnění úspor široké veřejnosti. Škoda jen, že tyto názory, za které jsme jinak vděční, nezazněly z úst bankovních expertů již před mnoha lety, kdy experiment s tiskem peněz na úhradu dluhů centrálními bankami započal. Avšak ani tehdy by nebyli žádnými proroky, neboť tuto politiku již 150 let ostře kritizují ekonomové rakouské liberální školy a stačilo si tedy vzít jen poučení z mnohasetleté finanční zkušenosti lidstva. Selhání politiky tisku peněz bez jakéhokoliv hodnotového krytí (eufemisticky nazýváno jako kvantitativní uvolňování) bylo totiž zjevné od svého prvního dne.

Celý článek „Zoufalé centrální banky a nešťastní investoři“ z 15.7.2016.

Citujeme jednu z pasáží analytika Kotrouše: „Dlouhodobé používání negativních úrokových sazeb a kvantitativní uvolňování svým přesahem do celé ekonomiky vytváří podhoubí pro nestabilitu finančního systému. Monetární experiment některých centrálních bank tak paradoxně poškozuje právě tuto finanční stabilitu, jež je vnímána jako nutný základ dlouhodobého růstu ekonomik. V prostředí aktivistických centrálních bank budou pravděpodobně nejvíce profitovat rizikovější investoři. Cenový růst můžeme čekat v případě akcií, realit, méně bonitních dluhopisů a alternativních investic. Zajímavé mohou být i drahé kovy jako zlato a stříbro. Naopak státní dluhopisy budou investorům přinášet nízký, nebo dokonce i záporný výnos.“

EKKA-Gold již 8 let, po zkušenosti z poslední finanční krize, důsledně opakuje -smysl  fyzického zlata spočívá v jeho vlastnictví, ne v jeho ceně. Zlato bylo, je a vždy bude pojistkou před neseriózní politikou. A pojištění je nutné kupovat před, nikoliv po „pojistné události“.

A nyní k rozhovoru s Ronaldem Stöferlem (Incrementum AG, Lichtenštejnsko)

Otázka: Pane Stöferle, zlato přidalo od počátku roku 2016 přes 23%. Které faktory se o to postaraly?

Stöferle: Myslím, že podstatným faktorem je zvyšující se inflační dynamika, která bude dále zesilovat. To znamená, podle našeho názoru je inflace- podle definice rakouské klasické ekonomické školy- zvýšení objemu nekrytých peněz. V minulých letech se tato inflace projevila v inflaci aktiv- tedy v rostoucích cenách akcií a nemovitostí. Ty jsou důsledkem tisku nekrytých peněz. Co teď postupně vidíme, jsou stoupající spotřebitelské ceny. A to je právě to, co chtějí centrální banky stůj co stůj dosáhnout. Problémem je, že inflaci nelze regulovat jako teplotu na termostatu. Je to velmi nebezpečná hra. Dynamika inflace otáčí směrem vzhůru, co je pozitivní pro zlato. K tomu přistupují systémová rizika- především Brexit, italská bankovní krize jakož i obecná krize bank. Jádrovou tezí našeho reportu „In Gold we trust“, že se zlato znovu nachází v býčím trendu (=růstovém trendu- poznámka překladatele) a sestupný trend jsme ukončili v prosinci 2015. Nyní se můžeme opět těšit na několik hezkých let.

Otázka: Jak vypadá Váš střednědobý kurzový cíl pro zlato a jaké konkrétní tipy máte pro privátní investory?

Stöferle: Zůstáváme nadále věrni našemu kurzovému cíli 2300 USD/unci. Do června roku 2018 bychom měli tohoto cíle dosáhnout. V minulém roce jsme byli vysmíváni, dnes se zdá naše mínění realistické, zvláště když se u zlata etabluje vzestupný trend. Mé konkrétní doporučení investorům zní: Nejprve si musí každý položit otázku ke své motivaci. Proč vlastně kupuji zlato? Chci se ochránit proti excesům politiky, mít pojistku proti měnovým reformám, vysoké inflaci nebo bankovní krizi? Pak musím kupovat fyzické zlato a jistě ho uskladnit, abych vyloučil riziko výpadku protistrany. Kdo nevychází z nejčernějších scénářů a chce participovat pouze na kurzovém zisku, může využít široké nabídky, například akcií zlatých dolů, investičních certifikátů, opcí apod.

Otázka: V jedné z kapitol „Reportu“ se zabýváte finanční represí státu. Na jaké další „mučicí nástroje“ se ještě musí lidé připravit?

Stöferle: Bohužel je v seznamu represí mnoho položek. Žhavým kandidátem je přirozeně omezení hotovostních peněz, ale také negativní úrokové sazby. Registrujeme negativní úroky již v pěti vyspělých měnových regionech- ještě před dvěma lety by tomu nikdo nechtěl uvěřit. Nejsmutnější je, že jako finanční analytici jsme nejvíce zaměstnaní úvahami, s čím přijde centrální banka. Samotný tento fakt ukazuje, jak nemocný je samotný systém. Jsme si jistí, že toto zasahování do systému bude i nadále pokračovat.

Otázka: Vypadá to tak, že centrální banky se svou ultra expanzivní politikou ztroskotaly. Vy charakterizujete tento stav jako lose-lose situaci. Existuje vůbec šance na happy end?

Stöferle:  Jedná se o systémovou krizi a ta není řešitelná, pokud nepůjdeme ke kořenům tohoto stavu. Tyto kořeny jsou v peněžním systému. To znamená: Systém, který chce permanentně vyvolávat inflaci a neustále potřebuje nafukující se peněžní zásobu, přináší jen problémy. Od roku 2008 máme nestabilní peněžní systém a centrální banky se ho snaží i nadále udržet. Dříve nebo později bude však změna vynucena, jak ukazují finanční dějiny. Hlavně to může přijít rychleji, než mnozí předpokládají.

Stručné zobecnění  repotu „In Gold we trust“ v kostce:

  • Zlato je zpět v růstovém trendu 
  • rostoucí politické a hospodářské nejistoty tlačí cenu zlata nahoru
  • měnová expanze za pomocí tiskárny peněz pokračuje. Bank of Japan a ECB tisknou každý měsíc peníze v nominálu celosvětové roční produkce zlata
  • ekonomická nejistota z Brexitu
  • víra v návrat ekonomického růstu se drolí. Recesi americké ekonomiky nelze vyloučit
  • propad dolaru a stoupající ceny surovin mohou přivodit inflaci nebo stagflaci
  • trvalé nulové úrokové sazby vedou ke znovuoživení zájmu o zlato
  • Incrementum AG potvrzuje svůj kurzový cíl 2300 USD za unci do června roku 2018.


Ing. Zdeněk Ďuriš

Ing. Zdeněk Ďuriš

Vystudoval systémové inženýrství v ekonomii a je spoluzakladatelem společnosti EKKA-Gold s.r.o, která je provozovatelem důchodového projektu spoření ve zlatě AuRENTA®. Více než 20 let působí na kapitálových trzích jako investor a technický analytik trhů. Je současně registrovanou pobočkou německého obchodníka s cennými papíry Catus AG Vermögensverwaltung.



Logo EKKA-Gold s.r.o.

EKKA-Gold s.r.o.

Společnost již od roku 2009 působí společně s německým společníkem pro aurum KG na českém trhu. Cílem společnosti se stala renesance zlata v roli investičního média pro dlouhodobé úspory nejširší veřejnosti.
Pilotním projektem společnosti je důchodový projekt spoření ve zlatě AuRENTA®, který představuje technologicky špičkové řešení, jak si zcela svobodným způsobem vybudovat důchodovou rezervu z certifikovaných zlatých slitků. Letošní novinkou AuRENTy je „Výplata měsíční renty“. Jedná se o možnost plně automatizovaného zpětného odprodeje naspořeného zlata. Více na: www.aurenta.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
29.03.2024 14:28 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 14:20 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 14:14 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 14:08 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 14:02 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 13:54 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 13:46 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 13:40 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 13:32 1 unce 2 233,59 USD
29.03.2024 13:26 1 unce 2 233,59 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.