Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.08.2016 00:37:43

4. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zakončily čtvrteční seanci bez výraznějších změn. Investoři čekají na páteční zprávu o vývoji situace na americkém trhu práce, která by jim mohla poskytnout lepší představu o dalším vývoji měnové politiky Fedu. Na devizových trzích prudce oslabila britská libra poté, co britská centrální banka snížila svoji základní úrokovou sazbu na nové rekordní minimum a zhoršila výhled hospodářského růstu Spojeného království.

Dow klesl o 0,02 % na 18 352,05 bodu, zatímco širší S&P 500 vzrostl o 0,02 % na 2 164,25 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,13 % na 5 166,25 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,42 % na 12,42 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o čtyři bazické body na 1,501 %.

Osm z deseti hlavních sektorů skončilo v plusu, nejvíce stouply odvětví cyklického a necyklického spotřebního zboží a sektor základních materiálů. Klesly naopak sektor zdravotní péče a telekomunikační odvětví.

Americké akcie (4. srpna 2016)
Americké akcie (4. srpna 2016)Zdroj: Google

"Investoři hrají na jistotu a čekají na zveřejnění páteční zprávy americké vlády o červencovém vývoji nezaměstnanosti," říká Quincy Krosbyová, analytička ve společnosti Prudential Financial.

Středeční data agentury ADP ukázala, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v červenci vytvořili zhruba 179 000 nových pracovních míst, což bylo více, než čekali analytici. Páteční vládní zpráva o trhu práce bude zahrnovat soukromý i veřejný sektor. Analytici podle agentury Reuters odhadují, že v USA vzniklo v červenci zhruba 180 000 nových pracovních míst.

Investoři ve čtvrtek sledovali zejména dění v Evropě, konkrétně zasedání britské centrální banky, na kterém bylo rozhodnuto o snížení základní úrokové sazby na nové rekordní minimum 0,25 %. Bank of England oznámila i další opatření na podporu ekonomiky, včetně navýšení objemu nákupů finančních aktiv.

"Snížení sazeb se všeobecně očekávalo, je to však symbolické gesto, které ekonomice za současné situace pravděpodobně moc nepomůže," řekl analytik Andrew Sentance ze společnosti PwC. "Libra by mohla dále oslabovat, a zvýšovat tak inflaci," citovala jej agentura Reuters.

V indexu Dow ve čtvrtek nejvíce zdražily akcie vydavatele platebních karet Visa (+0,98 %), výrobce čipů Intel (+0,96 %) a softwarového vývojáře Microsoft (+0,74 %). Nedařilo se naopak cenným papírům zábavní společnosti Walt Disney (-0,97 %), maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (-0,74 %) nebo výrobce letecké techniky Boeing (-0,5 %).

Výrazně zpevnily akcie registrátora domén GoDaddy (+12,26 %), který vykázal meziročně menší čtvrtletí ztrátu. Firma oznámila, že ve druhém čtvrtletí hospodařila se ztrátou 8,9 milionu dolarů neboli 0,11 USD na akcii při tržbách 456,2 milionu USD. O rok dříve vykázala společnost ztrátu 29,8 milionu dolarů neboli 0,46 USD na akcii. Tržby se firmě meziročně zvýšily o 16 %, sama společnost čekala 448-452 milionů USD.

Akcie automobilky Tesla Motors (+2,13 %), která hospodářské výsledky zveřejnila po konci středečního obchodování, stouply o více než dvě procenta. Tesla oznámila, že se její čistá ztráta ve druhém čtvrtletí prohloubila na 293 milionů USD ze 184 milionů USD před rokem. Nárůst prodeje nedokázal vykompenzovat rozsáhlé náklady na zvyšování produkce. Celkové tržby společnosti ve čtvrtletí stouply o 33 % na 1,27 miliardy dolarů. Firma nicméně již začátkem července uvedla, že dodala zákazníkům jen zhruba 14 400 vozů místo plánovaných 17 000 vozů. Údaje podle agentury Reuters signalizují, že automobilka se dál potýká s výrobními problémy a zřejmě nesplní celoroční plán.

Po konci obchodování zveřejnily hospodářské výsledky například společnosti LinkedIn, Zynga, Priceline Group, Kraft Heinz, Motorola Solutions, Activision Blizzard nebo Monster Beverage.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 30. července vzrostl na 269 tisíc z 266 tisíc v předchozím týdnu. Trh čekal pokles na 256 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 23. července klesl na 2,138 milionu z 2,144 milionu (revidováno z 2,139 milionu), očekávalo se 2,13 milionu.
  • Objem továrních objednávek ve Spojených státech v červnu meziměsíčně poklesl o 1,5 % (odhad: -1,8 %, květen revidován na -1,2 % z -1 %). Po odečtení objednávek ze sektoru dopravy jejich objem naopak vzrostl o 0,4 % (odhad: 0,1 %, květen revidován na 0,2% z +0,1 %).
  • Americká automobilka Ford Motor svolává v Severní Americe do servisů zhruba 830 000 aut. Mají problém s dveřmi, které se mohou za jízdy samovolně otevřít. Firma ve čtvrtek uvedla, že v souvislosti s touto závadou má zprávy o jedné nehodě a jednom zranění. Celkové náklady spojené s odstraněním závady automobilka odhadla na 270 milionů dolarů a zahrne je do hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování najdete na Investičním webu.

 

USA dávají akciovému světu na frak. Ale jak dlouho ještě?USA dávají akciovému světu na frak. Ale jak dlouho ještě?

Americké akcie jsou to nejlepší, do čeho investoři mohou investovat. Zbytek světa zkrátka nemá šanci. Tak nějak by alespoň šlo číst graf, který zveřejnila Bank of America Merrill Lynch.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688