Patria (Patria Finance)
Komodity  |  03.08.2016 15:48:26

Ropa balancuje u 40 USD, testuje tak stop-loss pokyny?

Přezásobení trhu se na ceně ropy nadále podepisuje a v pondělí americká lehká ropa svým oslabením o 20 % proti červnovým maximálním hodnotám fakticky vstoupila do medvědího trhu. Dnes se černé zlato nachází již o více než 22 % níže v porovnání s hodnotami 52 USD za barel z poloviny letošního roku.

Pohled na letošní vývoj ceny černého zlata je plný kontrastů. V lednu a únoru srazily cenu ropy diskuze a pochyby o dostatečném tempu růstu světové poptávky. Nedůvěra v Čínskou ekonomiku spolu s dalšími faktory poslaly ropu až k hodnotám 27 USD za barel, což byly od roku 2003 nevídané úrovně. Druhé čtvrtletí se naopak neslo v pozitivním duchu, kdy výpadky v produkci pomohly ropě dosáhnout na téměř dvojnásobnou cenu. Nestabilní geopolitická situace, přerušení provozu ropovodů v Nigérii, požáry v Kanadě a snižování aktivních ropných vrtů na území USA působily na ropu jako živá voda.



Počet aktivních vrtů Baker Hughes (bílá linie) vůči ceně kontraktu americké ropy WTI (žlutá linie). Ve druhé polovině května, kdy počet vrtů dosáhl minima 400 aktivních stanic na území USA, ropa zaznamenala prozatímní letošní maximum.


Za zmínku také stojí vývoj v ceně amerického dolaru v kontrastu s pohybem ropy WTI. Tradiční inverzní vztah (posílení americké měny = pokles ceny ropy, která se tak stává v očích investoru dražší komoditou) byl v posledních několika dnech přerušen. Dolar po nepřesvědčivém vyjádření zastupitelů Fedu a slabých makrodatech z minulého týdne (HDP za 2Q nedosáhlo ani poloviny konsensu) odepsal přes 200 bodů. Toto 2,5% oslabení americké měny by obvykle doprovodila strategická komodita adekvátním posílením, pesimistická nálada však ropě dovolila posílit pouze v jeden obchodní den. Mimochodem – nebýt pátečního mírného pohybu směrem vzhůru, jednalo by se o nejdelší ztrátovou sérii ropy od ledna letošního roku, kdy ropa dosáhla právě výše zmíněných minim.

Americká ropa WTI prozatím nereflektovala více než 2,5% propad v hodnotě amerického dolaru na páru s eurem.

Podle odhadu analytiků z Deutsche Bank by se cena ropy v průběhu příštího roku měla pohybovat u 50 USD za barel. Zdá se totiž, že trh by mohl velmi pomalu mířit k rovnováze, které může dosáhnout ve druhé polovině roku 2017. Přeprodaná komodita však dnes více než kdy jindy vzhlíží k poptávce. Americké zásoby ropy sice poklesly proti dubnovým maximálním hodnotám, avšak tento přebytek se nyní začíná namísto surové ropy projevovat na ropných produktech, zejména benzínu a dieselu. Ropa se tedy zřejmě dokáže dostat ze sevření až v momentě, kdy se vyčistí i trh těchto ropných destilátů. Při tlaku na marže ropných rafinerií to však nemusí být vůbec jednoduché.

Za zmínku stojí také číslovka 33,41 milionu. Tolik barelů ropy denně totiž v červenci činila produkce zemí OPECu. Jedná se sice o rekordní historickou hodnotu, avšak v porovnání s předchozími měsíci nejde o neobvyklé číslo. Mnohem zajímavější je pohled na jednotlivé země. Saúdská Arábie například snížila ceny svým asijským odběratelům ve své přetrvávající snaze udržet či navýšit tržní podíl. Asijští zákazníci tak dostávají barel ropy o 1,30 USD levnější, než je cena, na kterou ukazuje regionální benchmark. Libye zase dosáhla (za podpory OSN) dohody s ozbrojenci a její produkce do konce roku také zřejmě poroste.

Ropa do dalších týdnů vstupuje pod značným tlakem a její pokles zdaleka nemusí být před nalezením rovnováhy u konce. O pesimismu na ropném trhu hovoří také fakt, že hedgeové fondy obchodující na Wall Street zvýšily v průběhu posledního červencového týdne své krátké pozice na ropě téměř o 40 000 futures kontraktů. Je to nejvyšší přírůstek od roku 2006 a zároveň 8. týdenní nárůst short pozic v řadě.

 
Technický pohled na ropu WTI: silně přeprodaný oscilátor Commodity Channel Index, aktuální cena ropy pod 200denním MVA a 22% pokles ceny proti červnovým maximálním hodnotám.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

16.12.2015Masivní stop-loss za stovky miliard dolarů může zničit závěr roku Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
14.12.2015Jak nastavit STOP-LOSS Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
03.12.2015Ropa včera testovala hranici 40 USD za barel Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688