Okénko investora  |  03.08.2016 09:07:06

Jak vytvořit vlastní zajištěný fond (část 5.)

Americká burza, měřena indexem SPX, dosáhla v červenci 2016 nových maxim a v této oblasti nadále zůstává. V čtvrté části našeho seriálu Jak si vytvořit vlastní zajištěný fond jsme si pohráli s opcemi, kde jsme opce sloužící k zajištění akcií „odrolovali“ na vyšší realizační ceny. V dnešním článku si ukážeme, jaké máme možnosti pro případ poklesu cen akcií.

Lepší zisk v hrsti…

 První možnost je nejjednodušší. Prodat celé portfolio, jak akcie, tak i opce. Aktuální otevřený zisk je $10 000, což je zisk 7,2%. Pokud připočteme ještě dividendy za první půlrok ve výši zhruba 2-2,5%, dostáváme se na zhodnocení těsně pod 10% za sedm měsíců. Samozřejmě prodejem portfolia se automaticky vzdáváme jistého zisku ve formě vyplácených dividend. Na druhou stranu, opce, které jsme nakoupili, mají ještě  významný podíl časové hodnoty. Pokud bychom portfolio drželi dle plánu až do konce 2016 a ceny akcií zůstanou beze změny, opce by tuto časovou hodnotu ztratili a tím by se snížil i zisk celé investice.

Alternativou je prodej, ne celého, ale pouze části portfolia, např. poloviny. 

FED a volby v USA

Následující měsíce pro americké trhy budou ve znamení možného zvyšování úrokových sazeb a prezidentských voleb. Pokud je investor přesvědčen, že v důsledku takových zpráv a posílení indexu SPX o téměř 9% od června 2016 na nová maxima musí přijít větší korekce, je další možností prodat akcie a podržet si pouze put opce. V případě, že prodáme všechny akcie, realizujeme tak zisk ve výši $19 000. Tento zisk, spolu s již obdrženou dividendou by pokryl náklady na nákup opcí a také náklady na rolování opcí (viz předchozí články). Ve finále bychom se dostali do situace, že zisk z akcií pokryje náklady na nákup všech put opcí (bezriziková investice do opcí) a portfolio by pozůstávalo pouze z nakoupených put opcí. Protože hodnota nakoupených put opcí vzroste při poklesu cen akcií, případný krach na burze by přinesl zhodnocení několika desítek tisíc dolarů. I když máme bezrizikovou investici do put opcí, opět platí, že nakoupené put opce ztrácí při dlouhodobém držení na časové hodnotě. Proto je nutné pro dosažení zisku, aby pokles byl velice výrazný a nastal co nejdříve. 

 Co tak prodat více času?

Třetí, ale zcela ne poslední, možností je prodej call opcí na penězích nebo mimo peníze. Sice očekáváme pokles akcií, ale nevíme přesně, kdy k poklesu dojde. Budeme nadále držet akcie a také obdržíme další dividendu z těchto akcií. Poklesu, ani krachu na burze, se příliš bát nemusíme, protože máme akcie zajištěné put opcemi. Poslední místo, kde ztrácíme, je časová hodnota put opcí. Tuto ztrátu ale snížíme prodejem call opcí na penězích nebo mimo peníze, protože tyto opce mají pouze časovou hodnotu. Pokud by došlo k poklesu cen akcií, prodané call opce ztratí na hodnotě, případně se stanou bezcennými a my si ponecháme celou opční prémii z prodeje.

A zas to bezrizikové portfolio

Prodejem call opcí vzniká portfolio, kde ke ztrátě do exspirace opcí nemůže dojít. Jak call opce ovlivní celou investici si blíže povíme v dalším článku.

Už nyní se však můžete začít učit využívat výhod obchodování opcí a stát se zkušenějšími a pokročilejšími portfolio manažery. Všechny nezbytné informace k seznámení se s opcemi najdete v knize Úspěšné obchodování s opcemi, kterou můžete získat zdarma. Zjistíte více o základech obchodování opcí a budou vám na názorných příkladech představeny další praktické strategie.


Gabriel Jurčák

Opční specialista u LYNX. Finančním trhům se začal věnovat v roce 2003. Intradenní obchodování vyměnil v roce 2008 za poziční obchodování opčních spreadů a komoditních spreadů. Zaměřuje se na technickou analýzu, price action a využití statistiky v obchodování. Připravuje pravidelné webináře a vzdělávací články u LYNX. Je také autorem Komoditního Newsletteru, který pravidelně každý měsíc nabízí několik investičních tipů v oblasti komoditních spreadů.


LYNX

Logo LYNX

LYNX je specialista na online investování. Investorům poskytuje přístup na více než 100 trhů ve 24 zemích. Prostřednictvím uživatelsky přívětivé a odborníky oceňované obchodní platformy Trader Workstation v češtině mohou klienti jednoduše zadávat obchodní pokyny. LYNX má nejširší nabídku mezi českými brokery (akcie, opce, futures, forex, ETF, CFD, dluhopisy). To vše za extrémně nízkých poplatků. V roce 2015 LYNX získal ocenění Broker Roku


Získejte investiční knihu zdarma

Vzhledem k rychle rostoucímu zájmu o obchodování opcí mezi českým investory, LYNX vytvořil investiční knihu Úspěšné obchodování s opcemi. Kniha seznamuje s nezbytným základem pro obchodování opcí, unikátně vysvětluje mechanismy obchodování opcí na praktických příkladech a podrobně představuje 7 nejznámějších opčních strategií. Knihu můžete nyní získat zdarma na www.lynxbroker.cz/obchodovani-opci.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688