Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.08.2016 20:36:31

Continental potvrzuje valuační atraktivitu německého trhu

Sázky na akcie automobilek sebou už nějakou dobu nesou i víru v to, že tyto společnosti úspěšně dokončí svou transformaci na výrobně-finanční společnosti. V současné době je totiž dlouhá řada z nich ve fázi, kdy znatelně rostou rozvahy finanční části jejich podnikání, což sebou nese velké investice do pohledávek. A následně negativní provozní a volné cash flow. Ziskově si tak automobilky nemusí vést zle, jde ale o optický klam, protože jejich cash flow je v červených číslech.

Pokud někdo věří v pozitivní vývoj na automobilovém trhu a zároveň se mu nechce riskovat, zda zmíněná transformace dopadne dobře, může se zaměřit na jinou část automobilové vertikály. Tedy například na výrobce pneumatik. Tím pak zabije více much jednou ranou. V takovém případě například odpadá i dilema týkající se otázky, zda budoucnost patří tradičním vozům, elektrovozům, vodíku, automobilům od Googlu, či Applu a podobně.

Z následujícího grafu je zřejmé, že výrobcům pneumatik, respektive jejich akciím se nejednou vede lépe než automobilkám. Dnes bych se přitom chtěl zaměřit na fundament zeleně vyznačené akcie společnosti Continental a budu tak zároveň pokračovat v „německé“ lince, která se vine několika posledními příspěvky.



Zdroj: FT

Pokud bych měl velmi krátce shrnout fundament Continentalu, mohl bych napsat, že jde o slušně rostoucí dojnou kravku. Jak ukazuje následující tabulka, provozní cash flow trendově roste a v minulém roce dosáhlo téměř 5 miliard eur. CapEx dosahuje méně než poloviční částky a po CapEx tak firma vydělala asi 2,7 miliardy eur. V roce 2014 to byly 2 miliardy eur a v roce 2013 1,7 miliardy eur:



Zdroj: FT

Continental neodkupuje akcie a akcionářům vyplácí dividendu, která je hluboko pod tím, co firma na volném cash flow vydělá. V předchozích letech tak navyšovala hotovost v rozvaze, nebo splácela dluhy a v roce 2015 provedla i vyšší ostatní investice. Základní vzorec je tedy jasný: Firma hodně vydělává, dividendy jsou hluboko pod tím, co by mohla z volného cash flow vyplácet, rozvaha je velice silná. Zkazí tento téměř ideální obrázek přemrštěná valuace?

Rozumná valuace

Podle krátké valuační úvahy je odpověď záporná. Posuďte sami: Kapitalizace firmy nyní dosahuje 37,4 miliard eur. S betou na hodnotě 1,41 (jde tedy o systematicky rizikovou akcii) bude požadovaná návratnost dosahovat 7,7 %. Pokud by nyní Continental dokázal udržovat volné cash flow na stabilní úrovni (tedy bez dalšího růstu), musel by akcionářům na ospravedlnění kapitalizace vydělávat 2,9 miliardy eur ročně. Pokud by cash flow mělo růst o 2 % ročně, stačil by krátkodobý standard ve výši necelých 2,2 miliardy eur ročně. A pokud by firma dokázala navyšovat cash flow dlouhodobě o 4 %, stačí jí nyní vydělávat asi 1,4 miliardy eur. Minimálně pro následující dva roky přitom analytici čekají ještě rychlejší růsty a jak bylo uvedeno, už v roce 2015 firma na volném toku hotovosti vydělala 2,7 miliardy eur.

U akcií Deutsche Post jsem tu psal, že „jednodušší už to nebude“. Jde totiž o hezky vydělávající firmu s jednoduchým modelem, jejíž valuace není nijak přemrštěná. Možná jsem se ale unáhlil a charakteristiku „jednodušší už to nebude“ jsem si měl nechat pro Continental. Náš pohled na vybrané německé akcie tak zatím potvrzuje to, na co jsem před časem poukazoval v souvislosti s celým německým trhem: Valuace jsou (na rozdíl od amerických akcií) relativně nízko (a to i u fundamentálně silných firem) – viz následující graf. Samozřejmě, že nejde o oběd zadarmo. Měnou, kterou se platí, je riziko a někdy horší výhled. Zdá se ale, že nyní dochází ke zvýšení otáček globální ekonomické aktivity a pokud by tento trend pokračoval, mělo by se to do exportně citlivějšího německého trhu také promítnout.



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688