Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.08.2016 18:21:00

Summary: P&G, Pfizer, Commerzbank, Lufthansa, BMW

USA:

Americkému výrobci spotřebního zboží Procter & Gamble stoupl v posledním čtvrtletí fiskálního roku čistý zisk na 1,95 miliardy USD z 521 milionů USD ve stejném období předchozího roku. Hospodaření podpořilo snížení nákladů, zjednodušení nabídky produktů a absence mimořádných nákladů. P&G loni zaúčtoval mimořádné odpisy svých aktivit ve Venezuele. Bez zahrnutí mimořádných položek zisk na akcii za tři měsíce do konce června činil 79 centů. Překonal tak očekávání analytiků, kteří čekali zisk 74 centů na akcii. Za překonáním odhadu byla především vyšší hrubá marže a nižší efektivní daň. Čisté tržby se snížily o 2,7 procenta na 16,1 miliardy USD. Tržby byly nižší již osmé čtvrtletí za sebou, rovněž však překonaly očekávání analytiků. Pokles způsobil hlavně vývoj směnných kurzů. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů ale tržby stouply o dvě procenta díky vyššímu objemu prodeje. Mírným zklamáním byl ale výhled společnosti pro celoroční EPS v pásmu 3,85-3,89 USD/akcie, přičemž konsensuální odhad doposud počítal s 3,96 USD/akcie. Akcie se obchodují téměř beze změny (+0,15 %).

Čistý zisk největšího amerického výrobce léků Pfizer se ve druhém čtvrtletí propadl o 23 procent na dvě miliardy dolarů. Výsledky však díky solidnímu odbytu novějších léků a převzetí společnosti Hospira překonaly očekávání analytiků. Celkové tržby Pfizeru stouply o 11 procent na 13,2 miliardy dolarů, zatímco analytici odhadovali na 13,01 miliardy. Bez zahrnutí mimořádných položek vydělala firma 64 centů na akcii, o dva centy více, než se předpokládalo. Vedení společnosti také potvrdilo cíl pro tržby v letošní roce v očekávaném pásmu 51-53 mld. USD i cíl pro EPS (non-GAAP) v rozmezí 2,38-2,48 USD/akcie. Akcie dnes reagují více než 2% poklesem, když zklamání přinesly především dílčí výsledky prodejů očkovací vakcíny proti pneumokokům Prevenar 13.

Evropa:

Čistý zisk finančního ústavu Commerzbank se v prvním pololetí propadl o více než 40 procent na 372 milionů eur. Druhá největší banka v Německu dnes také oznámila, že počítá s poklesem zisku i v celém letošním roce. Doposud přitom čekala, že se jí podaří zopakovat výsledek z loňského roku, kdy čistý zisk překročil miliardu eur. Commerzbank se nyní potýká zejména s negativními důsledky nízkých úrokových sazeb v eurozóně. Na aktivity v oblasti investičního bankovnictví mají navíc nepříznivé dopady i výkyvy na kapitálových trzích. To se projevilo 5% zaostáním čisté úrokové marže a výsledky obchodování za konsensuálním očekáváním. Příjmy z poplatků zaostaly za odhady o 6 % a opravné položky naopak o 7 % proti odhadům vzrostly. Ukazatel kapitálové přiměřenosti CET1 (fully loaded) dosáhl výše 11.5% a je tak mezikvartálně o 50 bazických bodů níže. Cena akcií Commerzbank se po zveřejnění (neúplných) výsledků hospodaření propadá téměř o 9 %.

Čistý zisk největší německé letecké společnosti Lufthansa se v prvním pololetí propadl o více než polovinu na 429 milionů eur z 954 milionů eur před rokem. Loni jej ale podpořil mimořádný příjem v souvislosti s dluhopisy. Provozní zisk EBIT byl v souladu s dříve předeslaným výsledkem 582 mil. EUR (20. července). Firma dnes rovněž uvedla, že se letos hodlá soustředit na snižování nákladů v situaci, kdy poptávku po letecké přepravě zasáhly teroristické útoky v Evropě. Lufthansa v červenci rovněž uvedla, že v celém letošním roce počítá s poklesem provozního zisku namísto dříve předpokládaného růstu, což vedení dnes potvrdilo. Zhoršení prognózy zdůvodnilo teroristickými útoky a růstem politické a ekonomické nejistoty. Jednotkové tržby na přepravenou osobu ve 2Q16 klesly o 4,1 %, když nejslabším regionem byla v tomto ohledu Jižní Amerika (-26,9 %). Naopak nejlépe se společnosti vedlo v Evropě. Akcie v reakci na výsledky i celkový negativní sentiment dnes ztrácí téměř 5 %.

Výsledky německého výrobce luxusních vozidel BMW mírně (+3 %) předčily odhady na úrovni provozního zisku EBIT, který dosáhl úrovně 2,725 mld. EUR po 2,525 mld. EUR ve 2Q15. Dařilo se především divizi osobních vozidel, kde provozní zisk dosáhl výše 2,178 mld. EUR a plných 10 % překonal konsensuální očekávání analytiků. Pomohly vyšší než očekávané tržby (+3%) i profitabilita (9,5 % vs. 9,0 %). Volná hotovost se v prvním pololetí prozatím vyvýjí v souladu s loňským rokem (+2,522 mil. ). Čisté zisky na akcii (EPS) dosáhly výše 2,95, čímž pohodlně (+9 %) překonaly odhady na úrovni 2,70 i 2Q16 (2,66). K lepšímu výsledku ovšem přispěl i „ostatní finanční výsledek“. Klíčové cílové ukazatele pro rok 2016 zůstávají po výsledcích beze změny, v čele s očekávaným „mírným růstemzisku před zdanění i provozního zisku o 8-10 %. Akcie ve vleku dnešního 2% poklesu německého indexu DAX aktuálně ztrácí 2,5 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.06.2020Summary: Varování od Lufthansy a čísla od Oracle Patria (Patria Finance)
03.06.2020Summary: Výsledky Wizz Air, Lufthansa a ZOOM Patria (Patria Finance)
01.06.2020Summary: Aerolinky vzhůru, Pfizer dolů Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688