Barbora Dlabáčková (MasterCard)
Obchod a služby  |  02.08.2016 11:34:42

Mastercard: Skoro polovina Čechů platí na zahraniční dovolené kartou

Nemáte ještě zakoupenou letošní zahraniční dovolenou? Nevadí, pak možná patříte mezi jednu pětinu (19 %) Čechů, kteří podle výsledků aktuálního průzkumu MasterIndex[1] společnosti Mastercard nechávají výběr dovolené na poslední chvíli a spoléhají na zajímavé nabídky cestovních kanceláří v rámci tzv. last minute. 13 % respondentů naopak uvedlo, že si vše rezervují hned při první nabídce, tzv. first minute.

Společnost Mastercard zjistila, že polovina Čechů (49 %) si dopřeje zahraniční dovolenou alespoň jednou za tři roky, přičemž čtvrtina jezdí alespoň jednou za rok. 24 % respondentů nejezdí na zahraniční dovolené nikdy.

Třetina respondentů, kteří jezdí na zahraniční dovolené, si svoji cestu raději plánuje sama, bez pomoci cestovní kanceláře nebo agentury.

Skoro polovina (42 %) lidí bez problému platí v zahraničí kartou. „Je to rychlé, bezpečné a pohodlné, nemusíte chodit do směnárny a poté řešit, co dělat se zbývající cizí měnou, když se vrátíte zpět do republiky,“ dodává Miroslav Lukeš, generální ředitel Mastercard pro ČR, SR a Rakousko, „je to příjemné i ve chvíli, kdy při svých cestách navštívíte více zemí, třeba jedete autem do Chorvatska a chcete si po cestě něco nakoupit v Rakousku či Slovinsku.“ Ochota platit v zahraničí kartou roste se vzděláním a příjmem. Další možností, jak se vyhnout frontám ve směnárnách, je výběr místní měny z bankomatů přímo v cílové destinaci, čehož využívá zhruba třetina (31 %) dotázaných.

A kde Češi platí v zahraničí kartou nejčastěji? V obchodech (83 %), na čerpacích stanicích (60 %), v restauracích (50 %), v mýtných branách a za dálniční známky (32 %) či při vstupech do muzeí, na výstavy a sportoviště (24 %). „Za drobnější nákupy na ulici, například za pohledy či zmrzlinu, platí kartou v zahraničí zatím jen 5 procent Čechů. Je to do jisté míry ale dáno i tím, že ne všechny oblíbené prázdninové destinace tuto možnost nabízejí. Zatímco ve Skandinávii si bez problému koupíte kartou třeba noviny ve stánku, v jižní Evropě to zatím takovým zvykem není,“ vysvětluje Miroslav Lukeš. Jednotlivé destinace se neustále snaží vymýšlet pro svoje návštěvníky novinky tak, aby byl jejich pobyt ještě příjemnější a pohodlnější. Chorvatsko například připravilo kampaň se čtyřmi klíčovými prodejci v oblasti potravin, sportovního zboží, cestování a módy. Cestovatel si stáhne na webu voucher na 10% slevu a tu pak může v partnerských prodejnách uplatnit při platbě kartou Mastercard.

Více informací k možnosti získat slevu při nákupech v Chorvatsku naleznete zde: http://www.mastercard.com/cz/leto-v-chorvatsku/index.html



[1] MasterIndex – realizováno agenturou g82 pro společnost Mastercard na vzorku 1 001 respondenta, kteří odpovídají demografickému složení obyvatel České republiky. Respondenti byli ve věku 18 – 69 let, metoda dotazování CAWI.

Logo MasterCard MasterCard (NYSE: MA) je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi.
Více informací na: www.mastercard.com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování


Poslední zprávy z rubriky Obchod a služby:

Út 10:20  Otevírací doba poboček v období Velikonoc Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Út   7:49  Velikonoce 2024: kdy je volno, prázdniny a jak jsou otevřené obchody Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
11.03.2024  Vítězem únorového kola Visa Czech Top Shop je první pobočka drogerie Hebe VISA Czech Top Shop (VISA Czech Top Shop)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688