Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.08.2016 11:17:17

Proč musí VW kompenzovat americké řidiče a evropské ne?

Federální soudce předběžně schválil plán společnosti Volkswagen, podle kterého by mělo dojít k vypořádání za podvody s emisemi. Toto vypořádání by mělo firmu stát 14,7 miliard dolarů. To znamená, že američtí majitelé vozů VW, do kterých byl nainstalován podvodný software, dostanou asi dvojnásobek tržní hodnoty tohoto vozu a přibližně 482 000 aut bude pravděpodobně sešrotováno. V Evropě ale 8,4 milionu majitelů vozů VW nedostane vůbec nic a budou s nimi jezdit stejně jako doposud.

Na celou věc se můžeme dívat dvěma způsoby. První z nich implikuje, že Evropanům byla odepřena kompenzace, protože EU není schopná chránit spotřebitele a VW má v Evropě mnohem vyšší moc než v USA. Podle druhého pohledu je rozhodující americká kultura agresivních žalob a striktní ochrany životního prostředí. Obojí pak pomohlo k tomu, aby půl milionu amerických řidičů získalo nezaslouženou vysokou kompenzaci. Avšak ani jeden z těchto dvou pohledů není v pořádku.

Automobilka přiznala, že své vozy vybavila podvodným softwarem, ale pouze v USA. V Evropě, kde jsou zákony týkající se ochrany životního prostředí v podstatě stejné, se podobnému přiznání vyhnula a prošlo jí to. Před několika dny britská parlamentní komise zveřejnila zprávu, ve které vysvětluje, jak je to možné. Mimo jiné píše, že pokud má být čin VW považován za protizákonný, musel by být předmětem soudního řízení, ale není jasné, kdo by vlastně měl toto soudní řízení iniciovat. Podle některých názorů by to měla být Evropská komise. Ta ale přesunula celou věc na úroveň jednotlivých zemí a pouze doporučila, aby automobilka dobrovolně zaplatila evropským majitelům vozů stejnou kompenzaci jako v USA. Ředitel VW Mattias Mueller ovšem takový návrh odmítl s tím, že by to společnost poslalo do bankrotu.

Ve Velké Británii žádné významnější šetření týkající se podvodů s emisemi neproběhlo, v Německu stále probíhá, ale vládaautomobilce umožnila, aby celou věc jednoduše napravila změnou programu používaného v problematických automobilech. Podle VW tato změna sníží příslušné emise na požadované standardy, které jsou v EU mírnější než v USA.

Evropští řidiči tak mají smůlu, ale na druhou stranu se zdá, že jsou se svými vozy celkem spokojeni. Ve Velké Británii poslala automobilka majitelům 1,2 milionu problematických vozů dopis s tím, že jim změní software, ale zpět se jich ozvalo pouze 400 000. A můžeme tvrdit, že když jsou majitelé vozů spokojeni a mohou je bez omezení provozovat, není namístě jim platit kompenzaci. V USA podobná náprava schválena nebyla a auta prostě nesmí na silnici.

Automobilka VW podváděla v USA i v Evropě, ale její dieselový program byl reakcí na evropskou regulaci, která kladla menší důraz na snižování emisí oxidu dusíku. Američanům je koncept „čistého naftového motoru“ obecně cizí a VW tam musel dávat mnohem více prostředků do reklamy. A to je možná ten hlavní důvod, proč Američané dostali takovou kompenzaci. Auta jim byla prodávána díky falešným informacím a reklamě. Ale dvojnásobek tržní hodnoty je i tak trochu hodně. O to se postaral americký právní systém a právníci poškozených. Nedostatečná spolupráce v EU zase znamená, že evropští řidiči nedostanou nic. Svět není spravedlivý.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688