Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.08.2016 09:19:29

Rozbřesk – Nákupní manažeři potěšili i nepotěšili

Poté, co si trhy přebraly výsledky bankovních stres-testů, přišla v pondělí na řadu nová měkká data a to jak v Evropě a Asii, tak v USA. Po překvapivě dobrém výsledku indexu nákupních manažerů (PMI) v Číně, který se opět vrátil nad hranici 50 bodů a překonal i odhady trhů, přišly na řadu podrobnější údaje o PMI v zemích EU. Celkově tyto údaje většinou předčily očekávání trhů (eurozóna, Německo, Francie), na druhé straně ovšem byly červencové údaje horší než ty červnové. Do jisté míry to můžeme svést na nervozitu po britském referendu, které znejistilo pozici Velké Británie na společném evropském trhu, a tak reprezentativnější budou až údaje za srpen. Přesto i v rámci PMI můžeme najít určitá nadějná pozitiva, například v podobě růstu nových i exportních zakázek.

Zatímco tedy PMI za eurozónu předčily očekávání, český index silně zklamal, když se po více než třech letech dostal pod hranici 50, což znamená, že firmy jsou do dalších měsíců naladěny velmi pesimisticky. A mohou za to především slabé zakázky. Otázkou, na kterou se v podstatě nedá zatím jen tak lehce odpovědět, je, zda je to výkyv nebo jde o začátek nového trendu. Že průmysl zpomaluje, není až takovou novinkou, to ostatně potvrzují už data za předchozí měsíce. O tom, že by mělo dojít k výraznějšímu poklesu, ovšem zatím nevypovídají. Že růst není nekonečný, není sporu, ale stále se zdá jako pravděpodobnější zpomalování trendu, než jeho rychlý obrat směrem dolů, zvlášť když našemu největšímu obchodnímu partnerovi se daří.

V mírné zklamání vyústilo také zveřejnění měkkých dat z průmyslu na druhé straně Atlantiku. Červencový index podnikatelské nálady ISM v USA ustoupil z jednoho a půlletých maxim o něco více, než jsme my i trh očekávali. I přesto však jeho hodnota na úrovni 52,6 bodu představuje druhý nejlepší výsledek za posledních 13 měsíců. Regionální indexy PMI, jež byly zveřejněny v průběhu měsíce, ukazují, že horší nálada se i nadále týká zejména oblastí s velkým podílem ropného průmyslu (středozápad USA a Texas). Povzbudivý je tak v případě ISM především fakt, že velmi pozitivně se i nadále vyvíjí dílčí ukazatel nových objednávek. Na druhou stranu, subindex zaměstnanosti se dostal opět pod úroveň 50 bodů, což není vzhledem k blížícím se datům z trhu práce úplně povzbudivé. I přesto se však domníváme, že červenec se na trhu práce nesl ve znamení dobrých výsledků.

Region

Koruna se zlotým včera víceméně ignorovaly velmi slabé výsledky podnikatelských nálad (český index PMI z průmyslu se dostal dokonce pod hranici 50 bodů). Celkově bylo včerejší obchodování klidné.

Dnešní kalendář je v regionu takřka prázdný (s výjimkou revize maďarské obchodní bilance za květen). Alespoň trochu zajímavou událostí tak bude jen zveřejnění indexu cen výrobců v eurozóně, které je indikátorem pro vývoj cenových tlaků v regionu. Index sice díky cenám ropy vzroste, ale stále zůstane hluboko v záporu. Jeho vliv by tak měl nakonec být jen malý.

Autory jsou analytici ČSOB Petr Dufek a Petr Báča.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688