Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.08.2016 00:40:49

1. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pondělí mírně oslabily, pod tlak se kvůli výrazně levnější ropě dostaly energetické firmy. Akcie technologických podniků ale v čele s cennými papíry Applu rostly.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 0,15 % a uzavřel na 18 404,51 bodu a širší index S&P 500 klesl o 0,13 % na 2 170,84 bodu, zatímco index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,43 % na 5 184,20 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 4,8 % na 12,44 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o sedm bazických bodů na 1,521 %.

Sedm z deseti hlavních sektorů kleslo, energetický sektor ztratil více než tři procenta. Kolem půl procenta odepsaly ještě sektor základních materiálů, finanční odvětví a sektor veřejných služeb. V plusu se udržely technologické odvětví, sektor zdravotní péče a sektor necyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (1. srpna 2016)
Americké akcie (1. srpna 2016)Zdroj: Google

Akcie největší veřejně obchodované ropné firma světa ExxonMobil (-3,47 %) oslabily zhruba o tři a půl procenta, její konkurent Chevron (-3,29 %) odepsal také přes tři procenta. ExxonMobil a Chevron byly nejvíce klesajícími tituly v indexu Dow. Akcie Applu (+1,77 %) naopak přidaly téměř dvě procenta a cenné papíry farmaceutického obra Pfizer (+1,14 %) a maloobchodního řetězce Wal-Mart (+1,11 %) stouply přes procento.

Akcie automobilky Tesla Motors (-2,04 %) oslabily zhruba o dvě procenta poté, co společnost informovala, že se dohodla na převzetí výrobce solárních panelů SolarCity (-7,42 %). Tesla učinila nabídku na převzetí SolarCity v červnu, obchod ale nebyl jistý, protože firma SolarCity vytvořila zvláštní komisi, která se nabídkou zabývala. Společnosti v pondělí oznámily, že akcionáři SolarCity za každý svůj cenný papír dostanou 0,11 kmenové akcie Tesly. To by při pondělní zavírací ceně akcií Tesly odpovídalo částce 25,30 USD za akcii.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Čínský provozovatel alternativní taxislužby Didi Chuxing koupí čínskou součást amerického rivala Uber. V pondělí to uvedla čínská firma, která tak potvrdila spekulace médií a která je považována za vítěze tvrdého konkurenčního boje, který spolu obě firmy dosud vedly. Cenová válka s Didi na čínském trhu přicházela americký podnik na více než miliardu dolarů ročně.
  • Farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK) a divize společnosti Alphabet, mateřské společnosti internetového gigantu Google, se rozhodly vytvořit novou společnost zaměřenou na léčbu chorob s využitím elektrických signálů v těle. V pondělí to oznámila GSK, která je největší britskou farmaceutickou společností. Nová společnost s názvem Galvani Bioelectronics bude mít sídlo v Británii. GSK a dceřiná firma Alphabetu s názvem Verily Life Sciences investují do projektu z oblasti bioelektroniky v příštích sedmi letech 540 milionů liber (17,2 miliardy ), napsala agentura AP.
  • Americký výrobce elektrických automobilů Tesla Motors v pondělí oznámil, že za 2,6 miliardy dolarů koupí výrobce solárních panelů SolarCity. Sloučená firma bude pod jednou značkou prodávat elektromobily a solární a bateriové systémy. Převzetí SolarCity je součástí dlouhodobé strategie Tesly, jejíž další detaily nedávno představil její zakladatel a generální ředitel Elon Musk. Ten by chtěl z Tesly učinit firmu s kompletní nabídkou zařízení pro život s minimálními nebo nulovými emisemi uhlíku.
  • Americká telekomunikační společnost Verizon koupí poskytovatele softwaru pro správu vozového parku Fleetmatics Group za zhruba 2,4 miliardy USD v hotovosti.Fleetmatics Group nabízí mobilní aplikace a další softwarová řešení, která správcům vozových parků poskytují údaje o poloze vozidel, rychlosti, ujeté vzdálenosti nebo spotřebě paliva. Společnost má zhruba 1 200 zaměstnanců a sídlo v Irsku. Verizon za jednu akcii Fleetmatics zaplatí 60 USD v hotovosti. Prodejní cena je tak o zhruba 40 % vyšší než páteční zavírací cena akcií Fleetmatics na burze.
  • Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru USA sestavovaný společností Markit v červenci podle finálních údajů dosáhl 52,9 bodu (odhad: 52,9 bodu, červen: 51,3 bodu).
  • Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru USA podle institutu ISM v červenci klesl na 52,6 bodu z 53,2 bodu (odhad: 53 bodů).
  • Stavební výdaje v USA v červnu meziměsíčně klesly o 0,6 % (odhad: +0,5 %, květen revidován z -0,8 % na -0,1 %).
  • BMO Capital Markets zvýšila doporučení na akcie Harley-Davidson na "outperform" z "neutral", Barclays naopak snížila doporučení na akcie amerického výrobce motocyklů z "equal-weight" na "underweight".
  • JPMorgan zvýšila doporučení na akcie Costamare na "neutral" z "underweight".

Pokračování shrnutí pondělního obchodování najdete na Investičním web.

 

Americké akcie: Historické rekordy a klid, který tu nebyl desítky let. Ale na jak dlouho?Americké akcie: Historické rekordy a klid, který tu nebyl desítky let. Ale na jak dlouho?

V posledních týdnech na sebe spoustu pozornosti strhly americké akciové indexy, které několikrát za sebou pokořily historická maxima. Je rekordní úroveň indexu S&P 500 předzvěstí blížícího se pádu?






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688