Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  30.07.2016 02:17:17

29. července: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úvodu páteční seance klesaly až o půl procenta, hlavně kvůli horší statistice vývoje amerického hospodářství. V průběhu dne se však zotavily a nakonec uzavřely obchodní den s minimálními změnami. Červenec byl ale pro hlavní americké akciové indexy nejlepším měsícem od března.

Index Dow v pátek odepsal 0,13 % a seanci zakončil na hodnotě 18 432,24 bodu, širší index S&P 500 naopak o 0,16 % zpevnil a den zakončil na hladině 2 173,60 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite připsal 0,14 % na 5 162,13 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,68 % na 11,87 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o pět bazických bodů na 1,453 %.

Nejvíce se v závěru týdne dařilo sektoru necyklického spotřebního zboží, energetickému odvětví a telekomunikačnímu sektoru. Pod nulou skončilo průmyslové odvětví a pouze minimálně stouply sektor základních materiálů a odvětví cyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (29. července 2016)
Americké akcie (29. července 2016)Zdroj: Google

Za celý týden Dow klesl o 0,75 % a index S&P 500 odepsal 0,07 %, zatímco Nasdaq Composite naopak 1,2 % přidal.

Americké akcie (týden do 29. července 2016)
Americké akcie (týden do 29. července 2016)Zdroj: Google

Za červenec index Dow vzrostl o 2,8 %, S&P 500 připsal 3,56 % a Nasdaq Composite posílil o 6,6 %.

Americké akcie (červenec 2016)
Americké akcie (červenec 2016)Zdroj: Google

Obchodování v USA bylo celý týden silně ovlivňováno hospodářskými výsledky významných podniků. Příznivé výsledky nejnověji vykázaly Alphabet (v pátek +3,33 %)nebo Amazon (v pátek +0,82 %), jehož akcie se v závěru týdne dostaly na nové maximum za poslední rok.

Alphabet, mateřská společnost internetové a technologické firmy Google, ve čtvrtek po konci obchodování oznámil, že se mu ve druhém čtvrtletí zvýšily zisk i tržby. Čistý zisk společnosti vzrostl o 24,1 % na 4,88 miliardy USD. Zisk na akcii očištěný o mimořádné položky dosáhl za období od dubna do června 8,42 USD a překonal očekávání analytiků, kteří počítali jenom s 8,03 USD na akcii. Příjmy z reklamy se Googlu zvýšily o 19,5 %.

V pátek na trh výsledky poslali mimo jiné zástupci energetického sektoru ExxonMobil a Chevron.

Ropný koncern Chevron (+0,68 %) před začátkem pátečního obchodování informoval, že ve druhém čtvrtletí prodělal 1,47 miliardy USD, což je nejhlubší čtvrtletní ztráta podniku od roku 2001. Druhé největší ropné firmě v USA uškodily nízké ceny ropy a nižší zisk z rafinerské činnosti. Čistý zisk ropné společnosti ExxonMobil (-1,39 %) pak klesl ve druhém čtvrtletí o 59 % na 1,7 miliardy USD. Hospodaření největšího veřejně obchodovaného ropného koncernu na světě ovlivnily rovněž zejména nízké ceny ropy.

V závěru týdne trhy věnovaly zvýšenou pozornost také makrodatům. Čerstvá statistika ukázala, že americká ekonomika roste mnohem pomaleji, než se čekalo. Růst hrubého domácího produktu (HDP) ve druhém čtvrtletí zrychlil pouze na 1,2 % anualizovaně, zatímco analytici čekali 2,6 %. Údaj za první čtvrtletí byl navíc po zpřesnění dat mnohem slabší, než uváděly dosavadní údaje.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Růst americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlil v celoročním přepočtu pouze na 1,2 % z tempa 0,8 % v předešlém kvartálu. Ukázal to páteční rychlý odhad amerického ministerstva obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali růst o 2,6 %.
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity klesl v červenci podle finálních dat na 90 bodů (odhad: 90,5 bodu, flash: 89,5 bodu, červen: 93,5 bodu).
  • Index nákupních manažerů chicagského Fedu v červenci klesl na 55,8 bodu (odhad: 54 bodů, červen: 56,8 bodu).
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy se v USA v uplynulém týdnu popáté v řadě zvýšil, tentokrát o 3 na 374. V předchozím týdnu stoupl počet aktivních ropných vrtů o 14, tedy nejprudším tempem za poslední rok. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a plynu se ale v uplynulém týdnu zvýšil pouze o jeden na 463.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Měsíc ode dna ve jménu rekordů: Které akcie táhnou americký trh vzhůru?Měsíc ode dna ve jménu rekordů: Které akcie táhnou americký trh vzhůru?

Dva dny po britském referendu o budoucnosti země v Evropské unii 23. června byly na akciových trzích velice divoké a americké indexy v té době odepsaly přes 5 %. Měsíc poté historici sčítají nové cenové rekordy. Které sektory se na rychlém zotavení a následném růstu burzovních indexů podílejí nejvíce? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688