Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.07.2016 02:51:24

28. července: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily čtvrteční obchodování kolem nuly, indexy Dow a S&P 500 ale prakticky ihned sestoupily do červených čísel. Ještě během první poloviny obchodování se nicméně indexy odrazily a vydaly se vzhůru. S&P 500 se nakonec vyhoupl nad nulu a Dow zůstal jenom těsně pod ní.

Dow oslabil o 0,09 % na 18 456,35 bodu, širší S&P 500 přidal 0,16 % na 2 170,06 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,3 % na 5 154,98 bodu. Index volatility VIX klesl o 0,86 % na 12,72 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se nepatrně zvýšil na 1,501 %.

"Čím déle jde index S&P 500 poté, co přidal téměř 10 %, do strany, tím větší je pravděpodobnost, že nakonec znovu poroste," říká Frank Cappelleri, analytik ve společnosti Instinet.

V plusu skončila polovina z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektoru necyklického spotřebního zboží, technologickému odvětví a sektoru veřejných služeb. Nedařilo se akciím z energetického odvětví nebo telekomunikačního sektoru.

Americké akcie (28. července 2016)
Americké akcie (28. července 2016)Zdroj: Google

Přes procento ve čtvrtek zdražily akcie provozovatele sociální sítě Facebook (+1,35 %), který ve středu večer zveřejnil své kvartální hospodářské výsledky. Čistý zisk se společnosti ve druhém čtvrtletí téměř ztrojnásobil na 2,1 miliardy dolarů. Tržby firmě díky rostoucí reklamě stouply o téměř 60 % na 6,44 miliardy USD. Zisk na akcii bez zahrnutí mimořádných položek stoupl na 97 centů z 50 centů před rokem, a výrazně tak překonal očekávání analytiků, kteří odhadovali dosažení výsledku 82 centů. Akcie zahájily čtvrteční seanci silným růstem (ve středečním after-marketu přidávaly více než pět procent), většinu zisků ale nakonec odevzdaly a zpevnily jenom mírně.

Výrazně se propadly akcie automobilky Ford Motor (-8,16 %), která na trh kvartální hospodářská čísla poslala před začátkem čtvrtečního obchodování. Společnost oznámila, že se jí ve druhém čtvrtletí čistý zisk propadl o devět procent na necelé dvě miliardy dolarů. Čísla nezachránily ani příznivé výsledky automobilky v Evropě. Ford se ve druhém čtvrtletí potýkal se stagnací prodeje ve Spojených státech a s poklesem odbytu v Číně, napsala agentura AP. Hrubý zisk Fordu v Severní Americe klesl zhruba o pět procent na 2,7 miliardy dolarů, v Evropě se však hrubý zisk téměř ztrojnásobil na rekordních 467 milionů dolarů.

Přibližně dvě procenta odepsaly cenné papíry výrobce letadel Boeing (-2,17 %) poté, co se na trhu objevila zpráva, že by společnost mohla kvůli klesajícím zakázkám ukončit produkci legendárního letounu Boeing 747 známého jako Jumbo Jet. Boeing vyrábí letouny 747 již téměř půl století.

V růstu naopak pokračovaly akcie technologické společnosti Apple (+1,35 %), která investory již v úterý večer příjemně překvapila kvartálními hospodářskými výsledky. Apple vykázal upravený zisk na akcii 1,42 USD nad odhadem 1,39 USD. Tržby se firmě meziročně snížily z 49,61 miliardy USD na 42,36 miliardy USD. Analytici v anketě agentury Bloomberg předpovídali v průměru výsledek 42,06 miliardy USD. Prodeje iPhonů se snížily z 47,53 milionu kusů v loňském třetím finančním čtvrtletí na 40,4 milionu kusů. Čekal se pokles na zhruba 40 milionů kusů.

V indexu Dow ve čtvrtek nejvíce zdražily vedle akcií Applu cenné papíry řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (+1,21 %), pojišťovny Travelers (+1,01 %) a vydavatele platebních karet Visa (+0,84 %). Nedařilo se cenným papírům Boeingu, akciím výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-1,4 %) nebo akciím mobilního operátora Verizon Communications (-0,83 %).

Po konci čtvrtečního obchodování zveřejnily hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí společnosti Alphabet, Amazon.com nebo CBS.

Společnosti Alphabet (v řádném obchodování +0,56 %), která je mateřskou firmou Googlu, stouply ve druhém čtvrtletí zisk i tržby. Čistý zisk vzrostl o 24,1 % na 4,88 miliardy USD. Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 8,42 dolaru a překonal očekávání analytiků, kteří počítali se ziskem 8,03 dolaru na akcii. Příjmy z reklamy se Googlu zvýšily o 19,5 %. V poobchodní fázi akcie Alphabetu rostly o čtyři procenta.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Americká společnost Boeing by mohla kvůli klesajícím zakázkám ukončit produkci legendárního letounu Boeing 747 známého jako Jumbo Jet. Uvedla to firma ve zprávě pro regulační úřady. Boeing vyrábí letouny 747 již téměř půl století.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 23. července vzrostl na 266 tisíc z 252 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 253 tisíc). Trh čekal nárůst na 260 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 16. července vzrostl na 2,139 milionu z 2,132 milionu (revidováno z 2,128 milionu), očekávalo se 2,13 milionu.
  • Index aktivity kansaského Fedu klesl v červenci na -15 bodů z 12 bodů v červnu.
  • Americká softwarová společnost Oracle koupí za 9,3 miliardy dolarů firmu NetSuite, která se zaměřuje na cloudové služby. Oracle si tak upevní postavení na rychle rostoucím trhu technologie cloud, která poskytuje firmám software a data ze vzdálených serverů a databází.
  • Společnost Alere zabývající se diagnostickými testy obdržela předvolání od ministerstva spravedlnosti, jež požaduje, aby firma předložila účetnictví související s programy Medicare a Medicaid za posledních šest let. Firma prohlásila, že s vyšetřovateli spolupracuje a že je přesvědčena, že se nejedná o nic vážného.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování najdete na Investičním webu.


Aktuální býčí trh jinak: Na osmé narozeniny v březnu zapomeňteAktuální býčí trh jinak: Na osmé narozeniny v březnu zapomeňte 

Pokud budeme pracovat se základní definicí býčího trendu, tedy že jde o růst cen bez alespoň 20% poklesu, a zapomeneme u toho na "kosmetiku" v podobě nových maxim za uplynulých 52 týdnů a řady dalších, nejspíše řekneme, že je býkovi na americkém akciovém trhu (měřeno indexem S&P 500) něco přes sedm let, protože začal v březnu 2009. Americký prezident Obama tehdy o pár dnů dříve celkem suše poznamenal, že by mohl být opravdu dobrý čas na nákupy akcií. Medvědi, skeptici, hnidopichové, zkrátka pro opatrnější čtenáře střídmí realisté, ti s tímto pohledem zpravidla nesouhlasí. Proč?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688