Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.07.2016 15:02:34

Medvědi jsou ropě na stopě! 5 faktorů, které vám nesmějí uniknout

Budoucnost cen černé komodity se již zdaleka nejeví tak růžově jako před několika týdny. Od doby, kdy se cena barelu ropy vyšvihla na letošní maxima nad 52 dolary, již stihla opět spadnout o téměř 20 procent a nachází se tak na samém prahu nového ropného medvědího trhu. Ropné společnosti i hlavní producentské země doufaly, že to nejhorší má černé zlato letos za sebou. Místo toho čelí nové vlně tlaku.

Poptávka se sice zdá silná, spotřeba, ale nestíhá držet krok s výrobou rafinérií a středeční data americké EIA poukázala na další nárůst zásob nejen surové ropy, ale i benzínu. Právě nižší spotřeba benzínu v hlavní sezóně nejen ve Spojených státech, ale i v Číně, nedává investorům spát a spekulanti opět zvyšují sázky na pokles. Jestli bude propad pokračovat nebo jsou výprodeje z poslední doby jen krátkodobým škobrtnutím ropy na cestě k oživení, pomůže objasnit sledování následujících 5 faktorů.

1. Nabídka versus poptávka – věčné téma

Při pohledu o dva roly zpět, kdy černé zlato zahájilo volný pád z úrovní nad 100 dolary za barel až k letošnímu dnu pod 30 dolary se trh s ropou jeví blíže rovnováze. Vysoko nákladové dodávky pravda klesají, poptávka se zlepšila. Ruku v ruce s obavami o dopad snižování investic na budoucí produkci všechny tyto fundamentální faktory pomohly černé komoditě k oživení z úrovní, které ohrožovaly životaschopnost mnoha společností v sektoru a působily ekonomickou bolest ropným velmocím.

Brent za posledních 5 let



Vyrovnání trhu však nebude tak jednoduché, jak se po letošních neplánovaných odstávkách v Kanadě či Nigérii mohlo zprvu zdát. Letošní léto pozitivně naladěným analytikům působí spíše zklamání. Z dvouletého přebytku surové ropy se stal nadbytek ropných produktů jako jsou benzín, diesel nebo letecká paliva. Rafinérie vzhledem k odhadům rostoucí poptávky přecenily potřebné množství paliv. Všechny zásoby, které se nashromáždily za poslední dva roky se tak budou muset spotřebovat než se na trhu obnoví skutečně udržitelná rovnováha.

2. Benzín

Jestli existuje jeden motor, který pohání pokles cen ropy a vyčnívá nad ostatními, je to jednoznačně slabší poptávka po benzínu a přetékající zásoby paliva.

USA, nejdůležitější benzínový trh na světě, kde se spotřebuje téměř jeden z devíti barelů, bojuje v době, kdy se hlavní letní sezóna chýlí ke konci s nebývalým přebytkem zásob. Zásoby paliva jsou meziročně vyšší dokonce o 12 procent. Americká EIA tak snížila výhled poptávky po benzínu na zbytek roku z 220000 na 130000 barelů denně.

Týdenní zásoby benzínu v USA v milionech barelů



3. Přetékající tankery

Přetrvávající převis nabídky nad poptávkou na ropném trhu vedl některé tradery ke skladování surové ropy i produktů jako benzín nebo diesel v tankerech na moři. Uchovávání černého zlata tímto způsobem potom mohou částečně financovat skrze prodeje ropných forwardů na trhu s futures kontrakty, kde díky kontangu stojí více. Právě kontango, které převládá v případě přezásobeného trhu, v současné době pokrývá část nákladů na pronájem plavidel. Plovoucí skladování však ještě zdaleka není tak atraktivní jako v době finanční krize, kdy se z něj díky náhlému kolapsu poptávky stal nejvíc sexy obchod roku 2009. Letos je důvodem pro tento způsob skladování spíše nutnost, ostatní skladovací kapacity jsou totiž ve většině případů do značné míry naplněny.

4. Aktivní vrtné soupravy v USA

Osudové rozhodnutí Saúdské Arábie z prosince 2014 nesnižovat produkci v zájmu růstu cen mělo jasný cíl – vytlačit z trhu dodávky zejména z USA a tím obnovit rovnováhu na trhu. Od té doby trh velmi pozorně sleduje právě počet aktivních vrtných souprav ve Spojených státech vydávaný společností Baker Hughes.

Počet aktivních ropných vrtů v USA



Tento ukazatel není zcela přesný, poskytuje nicméně dobré vodítko pro určení směru, kterým se americká produkce bude ubírat. Ta se od roku 2007 téměř zdvojnásobila z 5 milionů barelů na 9,4 milionu barelů v loňském roce. Od května, kdy se počet aktivních vrtů dostal na sedmiletá minima 316 vrtných souprav v provozu, se počet aktivních vrtů opět pomalu zvyšuje. V minulém týdnu vzrostl o 14, tedy nejvíce od prosince, na 371 vrtů. Od červnového nárůstu ceny barelu ropy nad 50 dolarů těžaři spustili provoz 55 vrtných souprav. Pokud to takhle půjde dál, mohl by být poklesu americké ropné produkce konec. Podle EIA by těžba ropy v USA měla v září dosáhnout minima 8,1 milionu barelů denně a začít v listopadu a prosinci znovu stoupat vzhůru.

5. Sázky spekulantů

Není od věci ani sledovat, na co sázejí spekulanti v čele s hedge fondy. Poté, co od ledna do května spekulanti téměř v rekordním objemu počítali s oživením cen černé komodity, nyní buďto vybírají zisky anebo sázejí opačným směrem. Od začátku května, kdy hedge fondy držely skrze futures a opční kontrakty bezmála 420 milionů barelů ropy Brent, čisté dlouhé pozice, které představují rozdíl mezi sázkami na růst a pokles cen černého zlata, spadly na méně než 300 milionů barelů denně. Podobné je to i se severoamerickou ropou WTI, čisté dlouhé pozice sázející na růst ceny WTI od konce dubna spadly o 100 milionů barelů.

Zdroj: FT, BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688