Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  28.07.2016 09:42:45

Fed odvolává, co odvolal a slibuje, co slíbil

Včerejší zasedání americké centrální banky přineslo obvyklou otočku. Vybral jsem tři odstavce ze stanoviska, kde došlo ke změně.

 
Za prvé, Fed vidí, že červnové slabé čísla za trh práce byla nějakým statistickým lapsem, takže může opět tvrdit, že trh práce se zlepšuje. Což je pro Yellen podmínka nutná pro zvýšení sazeb.

Dále, Fed už zase vidí, že nevidí ekonomické rizika. Negativní sentiment po referendu se nepřelévá z Británie do dalších ekonomik. Předstihové indikátory jak za průmysl (který na začátku roku hrozil recesí), tak za služby se v posledních měsících zlepšují. Navíc v průměru makro data pozitivně překvapují finanční trhy a centrální banku.


Ano, už slyším pesimisty, kteří správně podotýkají, že vysoká míra pozitivních překvapení povede k revizi růstu americké ekonomiky směrem nahoru. A protože analytici (jak tržní, tak ti centrální) máme tendenci extrapolovat „trend“ (= protahovat poslední vývoj), tak revize bude optimističtější, než by bylo vhodné. A když bude optimističtější, tak na podzim bude klesat nadšení z americké ekonomiky. Ne protože by se musela nutně vyvíjet hůř, ale jen protože očekávání budou nastavena jinak. Hédonická adaptace v praxi.

Ale pojďme zpět k tomu, jak Fed nyní vnímá ekonomiku. Atlantský Fed odhaduje, že ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila na 2,3%. Konkurenční model z dílny newyorského Fedu říká 2,2%. A navíc odhaduje růst o 2,6 procenta ve třetím čtvrtletí.

Reálná ekonomika s přesahem na míru nezaměstnanosti se tedy vyvíjí k plné spokojenosti centrální banky. Jen ty inflační očekávání zůstávají nízké.

Na druhou stranu PCE jádrová inflace se přibližuje k cíli a v ekonomice rostou mzdové tlaky, které další inflace dále popostrčí nahoru. Proto Fed věří, že zlepšení trhu práce povede nakonec i ke zvýšení inflace.

Takže (poslední odstavec stanovska) se není čemu divit, že Fed opět pokládá na stůl zvýšení sazeb. Jedna nedočkavá už hlasovala včera pro zvýšení. Zbytek se snaží se naznačit, že do konce roku zvýšení přijde, a že trh je příliš pesimistický ohledně dalšího zvyšování sazeb.                                                                                                        

Úspěšně jsem se tak dostali z fáze zklamání do fáze očekávání. Trh zatím vnímá pravděpodobnost zvýšení do konce roku na necelých padesát procentech. My jsme více optimističtí: v následujících 6M očekáváme 1 až dvojí zvýšení sazeb. A tady bych dneska téma Fedu usekl a vrátím se k němu příští týden.

 David Navrátil research@csas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   7:48  Ranní shrnutí (24.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
St   0:34  23. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688