Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  26.07.2016 23:22:20

26. července: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy v úterý po úvodním růstu zamířily do mínusu společně s cenami ropy, v závěru obchodování se ale dva ze tří hlavních benchmarků vrátily nad pondělní závěrečné hodnoty. Výsledky hospodaření zveřejnily mimo jiné společnosti Verizon, McDonald's a po skončení obchodování Apple. Představitelé americké centrální banky (Fed) zahájili dvoudenní zasedání věnované měnové politice.

Index Dow uzavřel slabší o 0,1 % na 18 473,75 bodu, S&P 500 posílil o 0,03 % na 2 169,18 bodu a Nasdaq Composite stoupl o 0,24 % na 5 110,05 bodu. V plusu zakončilo šest z deseti hlavních sektorů v čele s producenty základních materiálů a průmyslovými společnostmi, nejvíce ztrácely síťové společnosti. Index volatility VIX stoupl o 1,46 % na 13,05 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o jeden bazický bod na 1,5611 %.

"Trhu se zatím nechce nad historická maxima z uplynulého týdne. U indexu S&P 500 je nyní nejbližší podpora na 2 160 bodech, tedy na minimu z minulého čtvrtka," uvedl Jeremy Klein, stratég z FBN Securities.

S&P 500 (26. července 2016)
S&P 500 (26. července 2016)

Měnový výbor Fedu zahájil dvoudenní zasedání. Zvýšení úrokových sazeb se sice neočekává, investoři budou ale ve středečním sdělení hledat náznaky toho, kdy by Fed k tomuto kroku mohl přikročit. Řada solidních ekonomických zpráv včetně úterních údajů o situaci na trhu s bydlením by centrální bance mohly posloužit jako argumenty pro to, aby zvýšila sazby dříve, než trh očekává.

Akcie strojírenské firmy Caterpillar stouply o více než pět procent na roční maximum poté, co čtvrtletní zisk firmy překonal očekávání. Akcie Applu, který je největší veřejně obchodovanou firmou na světě, klesly před zveřejněním kvartálních výsledků o 0,7 %, po skončení řádného obchodování je ale zveřejněné výsledky vynesly o zhruba pět procent výše.

"Zdá se, že sledujeme odraz ziskovosti amerických firem ode dna," uvedl na adresu série výsledkových zpráv od firem z indexu Dow David Kelly z JPMorgan Funds. "A na adresu FOMC mě napadá jediné - důvodem nezvyšovat sazby například na zářijovém zasedání je snad jedině to, že to od centrální banky investoři nečekají."

Japonský jen vzrostl k dolaru na nejvyšší úroveň za více než týden. Obchodníci snižovali svá očekávaní týkající se rozsahu nových stimulů, kterými budou japonské úřady chtít podpořit ekonomiku země. Dolar k jenu na konci newyorského obchodování ztrácel 1,13 % na 104,62 JPY.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti předních světových měn, se před koncem newyorského obchodování pohyboval na 97,164 bodu se ztrátou 0,13 %.

Světové ceny ropy v úterý nejprve pokračovaly v poklesu, americká lehká ropa West Texas Intermediate se dostala až na nové tříměsíční minimum hlouběji pod 43 USD za barel. Později ropa začala ztráty mazat. Ceny dolů tlačí obavy z nadměrné nabídky na trzích. Nadcházející údaje o stavu zásob této strategické suroviny v USA navíc pravděpodobně ukáží, že zásoby benzínu ve Spojených státech jsou navzdory vrcholící motoristické sezóně neobvykle vysoké, napsala agentura Reuters.

V pondělí oba sledované ukazatele světových cen ropy klesly o dvě procenta. Stále jsou však o více než 60 % nad 12letými minimy, na která sestoupily v prvním čtvrtletí. Barel Brentu se tehdy prodával za zhruba 27 dolarů a barel WTI za 26 dolarů.

Hlavní úterní události na amerických trzích

  • Ceny domů ve Spojených státech v květnu podle indexu S&P/Case-Shiller, který sleduje ceny nemovitostí ve dvaceti velkých amerických městech, meziročně vzrostly o 5,2 %. Jedná se o mírné zpomalení růstu po dubnových 5,4 %. Trh očekával růst o 5,5 %.
  • Index nákupních manažerů v sektoru služeb USA sestavovaný společností Markit Economics v červenci podle předběžných údajů dosáhl 50,9 bodu (červen: 51,4 bodu, odhad: 52 bodů). Kompozitní PMI dosáhl 51,5 bodu, v červnu byl na 51,2 bodu.
  • Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v červenci mírně klesla na 97,3 bodu z 97,4 bodu v červnu (revidováno z 98 bodů), očekával se však pokles na 95,7 bodu.
  • Prodeje nových domů v USA v červnu meziměsíčně vzrostly o 3,5 % na celoročně přepočtené tempo 592 000 jednotek. Očekával se 1,1% růst na 557 000. Květnový údaj byl revidován na 572 000 z dříve hlášených 551 000.
  • USA: Index aktivity richmondského Fedu v červenci vzrostl na 10 bodů (odhad: -4 body, červen: -7 bodů)
  • Světová banka zvýšila odhad cen ropy pro letošní rok na 43 USD za barel, zatímco dosud čekala průměrnou cenu 41 USDBanka v úterý uvedla, že tím reaguje na výpadky v dodávkách suroviny a na silnou poptávku po surovině ve druhém čtvrtletí. Od dubna do června se ceny zvýšily o 37 %. Za růstem cen ve druhém čtvrtletí jsou hlavně výpadky v těžbě způsobené lesními požáry v Kanadě a sabotážemi ropné infrastruktury v Nigérii.
  • Americký soudce udělil předběžný souhlas s urovnáním emisního skandálu automobilky Volkswagen ve Spojených státech. Německý koncern již v červnu přistoupil na to, že za urovnání vládních a spotřebitelských žalob v USA souvisejících s emisním skandálem zaplatí až 15,3 miliardy USD. Konečné rozhodnutí by měl soudce okresního soudu Charles Breyer učinit v říjnu, napsala agentura AP.

Výsledková sezóna


Reálná data: Velcí investoři od začátku krize prodávají americké akcie, v posledních letech navíc rychleji. Dobré znamení, věří přesvědčený býkReálná data: Velcí investoři od začátku krize prodávají americké akcie, v posledních letech navíc rychleji. Dobré znamení, věří přesvědčený býk

Americké akcie nejsou zrovna oblíbenou investicí velkých institucionálních investorů, jako jsou podílové fondy, hedgeové fondy, penzijní fondy a další. Data z průzkumu Bank of America Merrill Lynch jsou velice výmluvná - institucionální hráči jsou od začátku krize čistými prodejci amerických akcií. Kdo nakupuje? Podle všeho "retail" a hlavně samotné firmy, které mají dost peněz díky výjimečně levným možnostem financování na dluhopisovém trhu.


5 akcií, které musíte koupit. Jen počkejte na lepší ceny

5 akcií, které musíte koupit. Jen počkejte na lepší ceny

Někdy může být i nákup akcií velice dobré společnosti špatnou investicí, a sice tehdy, když jde o obchod za přemrštěnou cenu. Na trzích je nyní dostatek firem, které mohou být v dlouhodobém horizontu zajímavou a výdělečnou investicí, ale více než kdy jindy je u nich potřeba trpělivě počkat na správný okamžik.

Expert: Toto bude hlavní hybatel dění na trzích v dalších měsících!

Expert: Toto bude hlavní hybatel dění na trzích v dalších měsících!

David Kotok, investiční ředitel společnosti Cumberland Advisors, je přesvědčen, že hlavní určující silou dění na trzích v příštích týdnech a měsících nebudou hospodářské výsledky firem ani makroekonomická data. Jeho názor podpořilo to, co se začalo dít po britském referendu o budoucnosti země v Evropské unii.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688