Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.07.2016 06:00:41

Obce a kraje řeší nedostatek lékařů a nabízejí peníze

Nedostatek lékařů i sester souží dlouhodobě regionální nemocnice a zdravotnický personál schází i v ordinacích v pohraničních okresech. Pomoci mají stipendia, „náborové příspěvky“ a další výhody.

S programem, který má v dohledné budoucnosti vyřešit nedostatek zdravotníků a lékařů v krajských nemocnicích přišel Zlínský kraj. Ten bude od letošního září poskytovat stipendia studentům, kteří se rozhodnou pracovat v některé z jeho nemocnic.

V rámci programu mohou zdravotní sestry získat v posledním roce studia až 25 tisíc korun a budoucí lékaři potom až 50 tisíc. „Polovinou se bude podílet nemocnice a polovinou Zlínský kraj. V rozpočtu kraje je na stipendia vyčleněna částka 1,5 milionu korun. S ohledem na nedostatek zdravotnického personálu, který se projevuje v celé České republice, je forma finanční motivace budoucích zaměstnanců nemocnic vhodná,“ popsala mluvčí zlínského hejtmanství Renata Janečková. Samotné nemocnice si přitom určí, pro které konkrétní obory budou stipendia určena. V krajských nemocnicích na Zlínsku chybějí především lékaři na odděleních ARO, interních odděleních a na gynekologii.

Další stipendijní podpora se bude týkat studentů denního studia vyššího odborného vzdělání v oboru všeobecná sestra. „Účelem je motivovat mladé lidi ke studiu zdravotnického oboru, jehož absolventi jsou připraveni přímo nastoupit do nemocniční praxe. Stipendia jsou koncipovaná podle školského zákona, který umožňuje poskytovat studentům prospěchové stipendium. Maximální výše stipendia pro jednoho studenta je 3000 korun za školní rok,“ uvedla Janečková. První stipendia se budou vyplácet v únoru příštího roku.

Město láká na byty a ordinace

Krajské nemocnice nejsou ovšem jediná zdravotnická zařízení, kde personál chybí. Česká republika se přinejmenším mimo největší města potýká také s nedostatkem praktických a dětských lékařů. Stávající lékaři stárnou, odcházejí postupně na odpočinek a mladí se na jejich místa nehrnou. V některých regionech jsou tak již dnes nuceni pacienti za zdravotní péči dojíždět i na velké vzdálenosti. Například v Aši se proto snaží přilákat mladé lékaře pomocí přímých pobídek a nejrůznějších výhod.

Město se proto podle starosty Dalibora Blažka snaží dlouhodobě situaci řešit s Karlovarským krajem, zdravotními pojišťovnami i Českou lékařskou komorou. Přístup všech je prý velmi vstřícný, nicméně vždy narazí na nedostatek lékařů. „Rozhodli jsme se proto, že vybudujeme několik nadstandardních bytů a ordinací a pokusíme se nějaké lékaře získat například na jakýsi „náborový“ příspěvek. Je však otázkou, zda se to povede,“ popsal nedávno plány města starosta s tím, že si uvědomuje, že jen pobídky ze strany města problém trvale vyřešit nemohou. „Celkové řešení není v tom, že města budou „uplácet“ lékaře, ale v systému, kterému chybí celá generace praktických lékařů, ambulantních specialistů, ve způsobu a podmínkách vzdělávání, v odměňování mladých lékařů, kteří odcházejí zejména u nás v pohraničí do Spolkové republiky Německo a Rakouska,“ dodal.

Průměrný věk praktického lékaře v České republice je bezmála 56 let a stále se zvyšuje, lékařů starších 65 let je v této kategorii více než 15 procent. U lékařů pro děti a dorost jsou tato čísla podobná.

Miloš Cihelka


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688