Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.07.2016 01:21:51

22. července: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek posílily, a hlavní akciové indexy se tak posunuly zpátky k rekordním maximům, na která se vyšplhaly v průběhu týdne. Dařilo se zejména telekomunikačním firmám. Americký dolar v závěru týdne vystoupil na více než čtyřměsíční maximum vůči koši světových měn, euro srážela mimo jiné zpráva o útoku v mnichovském obchodním centru.

Index Dow v pátek posílil o 0,29 % na 18 570,85 bodu, širší S&P 500 zpevnil o 0,46 % a den zakončil na novém zavíracím maximu 2 175,03 bodu a Nasdaq Composite vzrostl o 0,52 % na 5 100,16 bodu. Index volatility VIX spadl o 5,65 % na 12,02 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden bazický bod na 1,5645 %.

V plusu v pátek skončilo devět z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektoru veřejných služeb, odvětví necyklického spotřebního zboží a telekomunikačnímu sektoru, pod nulou skončil sektor základních materiálů.

Americké akcie (22. července 2016)
Americké akcie (22. července 2016)Zdroj: Google

"Čtvrteční pokles byl reakcí na velmi slabá hospodářská čísla některých firem a pasivitu Evropské centrální banky," říká Lukman Otunuga, analytik ve společnosti FXTM. "V pátek trhy psaly jiný příběh," dodává Otunuga. "Celkově zatím výsledky firem vyznívají spíše příznivě. Čísla Microsoftu nebo IBM naznačují, že Spojené státy míří správným směrem," doplňuje JJ Kinahan, hlavní tržní stratég ve společnosti TD Ameritrade.

Investoři nyní čekají, s jakým výsledkem příští týden skončí zasedání americké centrální banky. Fed by podle analytiků měl pouze potvrdit současné nastavení měnové politiky, důležitější tak bude spíše to, jak se vyjádří k rozhodnutí Britů vystoupit z Evropské unie.

Za celý uplynulý týden Dow posílil o 0,29 %, S&P 500 přidal 0,61 % a Nasdaq Composite vzrostl o 1,4 %.

Americké akcie (týden do 22. července 2016)
Americké akcie (týden do 22. července 2016)Zdroj: Google

Vzhůru v pátek zamířily například akcie mobilního operátora AT&T (+1,39 %). Rostly rovněž akcie telekomunikační společnosti Verizon Communications (+1,32 %), která je podle médií hlavním favoritem na převzetí internetových aktivit firmy Yahoo!.

V indexu Dow nejvíce zpevnily akcie vydavatele platebních karet Visa (+1,42 %), softwarové společnosti Microsoft (+1,38 %) a vydavatele platebních karet American Express (+1,34 %). Nedařilo se naopak cenným papírům průmyslového konglomerátu General Electric (-1,63 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-0,79 %) či technologické firmy Apple (-0,77 %).

Akcie Applu srážela čtvrteční zpráva, že celosvětový trh s chytrými hodinkami ve druhém čtvrtletí zaznamenal první pokles v historii. Dodávky se meziročně snížily o 32 % na 3,5 milionu přístrojů, zejména kvůli propadu u hodinek Apple Watch, vyplývá z údajů výzkumné společnosti IDC. Dodávky Apple Watch se podle IDC snížily o 55 % na 1,6 milionu kusů.

Cena akcií průmyslového konglomerátu General Electric klesla, přestože hospodářské výsledky, které společnost zveřejnila před začátkem obchodování, byly lepší než odhady analytiků. Firma oznámila, že v letošním druhém čtvrtletí hospodařila s upraveným ziskem na akcii 0,51 USD nad odhadem trhu 0,46 USD při tržbách 33,49 miliardy USD nad odhadem 31,76 miliardy USD. Konglomerát loni zahájil transformaci, jejímž cílem je návrat k hlavním průmyslovým aktivitám, jako jsou letectví nebo energie.

Bezmála sedm procent odepsaly akcie společnosti PayPal Holdings (-6,85 %), která ve čtvrtek večer oznámila, že v uplynulém čtvrtletí hospodařila s upraveným ziskem na akcii 0,36 USD při tržbách 2,65 miliardy USD. Zisk byl v souladu s očekáváním analytiků, na úrovni tržeb vyhlížel trh výsledek 2,6 miliardy USD.

Index S&P 500 vzhůru táhly akcie letecké společnosti American Airlines Group (+4 %), která za druhé čtvrtletí reportovala před začátkem obchodování upravený zisk na akcii 1,77 USD nad odhadem trhu 1,68 USD při tržbách 10,36 miliardy USD nad odhadem trhu 10,32 miliardy USD. Od začátku roku nicméně akcie American Airlines Group stále ztrácejí zhruba 14 %.

Akcie leteckých společností v posledních měsících srážejí obavy investorů, že přepravci budou navzdory nedostatečné poptávce stále přidávat nové lety a tlačit dolů ceny. Obavy vyvolává i ožívání cen ropy a možný dopad tohoto vývoje na výdaje aerolinek na pohonné hmoty.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Index nákupních manažerů v americkém zpracovatelském sektoru se v červenci podle předběžných údajů společnosti Markit, která jej sestavuje, zvýšil na 52,9 bodu z 51,3 bodu. Čekal se jen mírný růst na 51,6 bodu. Klíčová je hranice 50 bodů, která je předělem mezi pásmem kontrakce a pásmem expanze.
  • Telekomunikační společnost Verizon a internetová firma Yahoo! jsou v pokročilé fázi jednání o prodeji vybraných internetových aktivit Yahoo!. S odkazem na nejmenované zdroje obeznámené se situací to uvedla agentura Bloomberg. Verizon údajně za převzetí internetových aktivit Yahoo! nabízí kolem pěti miliard dolarů.
  • Plán německé automobilky Volkswagen na úpravu naftových automobilů ve Spojených státech zahrnuje softwarové změny a větší katalyzátor. Uvedla to v pátek agentura AP s odvoláním na své zdroje z řad prodejců automobilů. Dodala, že plán se týká většiny naftových aut s dvoulitrovými motory umožňujícími falšování testů emisí.
  • Maloobchodní společnosti Ahold a Delhaize prodají ve Spojených státech 81 obchodů, aby tak rozptýlily obavy z negativního dopadu spojení svých aktivit na hospodářskou soutěž. Oznámila to v pátek americká Federální komise pro obchod (FTC).
  • JPMorgan Chase zvýšila doporučení na akcie Southwestern Energy na "neutral" z "underweight" (cílovou cenu ale snížila na 14 z 20 USD); dále snížila cílovou cenu akcií Starbucks na 61 ze 68 USD a zvýšila cílovou cenu akcií Humana na 170 ze 150 USD.
  • Wedbush Securities zvýšila cílovou cenu akcií PayPal na 50 z 47 USD a Pacific Crest snížila rozpětí férového ocenění titulu na 38-40 USD z 39-42 USD.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy se ve Spojených státech v uplynulém týdnu počtvrté v řadě zvýšil, tentokrát stoupl o 14 na 371. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a plynu vzrostl o 15 na 462. Vyplývá to z údajů společnosti Baker Hughes.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu

16 poznámek o medvědích trzích

16 poznámek o medvědích trzích

Potenciální dlouhodobý medvědí trend je strašákem investorů již nějakou dobu, ale stále se ne a ne dostavit. Proč medvědí trhy vlastně vznikají a proč někdy trvají i několik let?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688