STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  22.07.2016 17:20:32

Algo obchodování nebo ruční přístup?

Autor: Bc. Jan Kolář

S nástupem technologického boomu se začal postupně měnit i samotný způsob obchodování na finančních trzích. Vyspělé technologie po malých krůčcích prorostly velkým množstvím procesů a nahradily tak nespočet lidí. Dnes již žijeme ve světě, kdy počítače resp. různé automatické mechanismy ovládají a ovlivňují velkou část finančního trhu. O různé automatické obchodní systémy se zajímá i čím dál více individuálních investorů či spekulantů. Jsou automatické obchodní systémy opravdu zlatým grálem nebo se jedná pouze o velký klam? Je lepší být „in“ a obchodovat pomocí automatických obchodních systémů (AOS) nebo obchodovat ručně?

Vidina toho, že budeme na prosluněné pláži usrkávat z brčka nějaký chutný koktejl, zatímco se nám díky automatickému obchodnímu systému dostává v podstatě nepřetržitého přívalu peněz, zní opravdu velmi lákavě. Mnoho obchodníků je ochotných utratit velké množství peněz za pár řádků kódu, který považují za splnění svých snů. Nabídka automatických obchodních systémů je opravdu široká. Pokud se vážně rozhodnete „investovat“ do některého automatického systému, je potřeba být velmi na pozoru. Nestačí se zaměřit pouze na to, zda je systém ziskový nebo ne. Jistě, ziskovost je nejdůležitějším ukazatelem, ale mnohem důležitější je, jakým způsobem ho bylo docíleno. Programátor AOS nemusí být génius, aby naprogramoval tisíce algoritmů, které se tváří ziskově. Například s pomocí genetických algoritmů lze přeměnit v relativně krátkém čase vyloženě špatný AOS v ziskový systém s krásnou ziskovou křivkou.

Při výběru AOS je důležité být velmi obezřetný a nenechat se oklamat. Implementovaná obchodní strategie v AOS má vykazovat vždy určitou obchodní logiku. S tím souvisí navržené Risk and Reward Ratio (RRR) na pozici, position sizing apod. Podle mého názoru je dobré, když je navržená obchodní strategie relativně jednoduchá, srozumitelná a využívá nejznámějších technických indikátorů.

Zpravidla nejdůležitější je způsob, jakým byl AOS otestován. Opravdu nestačí systém otestovat pouze na minulých datech jednoho finančního instrumentu a tvrdit, že je dobrý. Robustnost AOS má být podložena testem na různých instrumentech, případně časových rámcích, a na dostatečně dlouhém časovém období, které zachycuje cykličnost a změnu tržního chování. Velmi důležitou součástí jsou i data, na kterých jsou prováděny jednotlivé testy. Platí jednoduché pravidlo, čím kvalitnější data, tím je backtest kvalitnější. Pokud je AOS ziskový a „projde“ výše zmíněnými testy, tak pravděpodobně disponuje určitou statistickou výhodou v trhu a máme tak zvýšenou pravděpodobnost, že jeho chování bude velmi podobné i v budoucnu. Vše je ovšem relativní. Nelze jednoduše zaručit, že bude systém stejně ziskový jako v minulosti. Kdo tvrdí opak, tak se mýlí.

Existují v podstatě dva názory. Jeden tvrdí, že lidské myšlení a obecně aktivity nejsou vhodné pro automatizaci. Na druhé straně jsou ti, kteří tvrdí, že je v podstatě otázkou času, kdy počítače budou myslet jako lidé. Podle mého názoru jsou oba názory chybné. Pouze určité lidské aktivity jsou vhodné pro automatizaci, ale stroje nikdy nedokážou myslet jako lidé, protože „myslí“ zcela jinak.

Osobně jsem k používání plně automatických obchodních systémů poněkud skeptický. Jednoduše nemám žaludek na to, AOS spustit a nerušeně ho nechat pracovat, a tím i ztratit kompletní kontrolu nad obchodováním. Tím se dostáváme k odpovědi na původní otázku. Líbí se mi myšlenka polo-automatických obchodních systémů, kdy máme obchodní strategii zautomatizovanou, ale zároveň systém kontrolujeme a neustále měníme jeho parametry na základě vlastního uvážení. Tím do obchodování přinášíme lidskou kreativitu, která je zkrátka nenahraditelná.

AlgorithmicTrading

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:26  Ranní shrnutí (19.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út   8:20  Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:19  Útlum německé ekonomiky pokračuje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út   8:18  Nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688