Research (Conseq)
Investice  |  22.07.2016 09:30:29

Brexit zpomalí růst české ekonomiky v následujících kvartálech


Česká ekonomika pokračovala v růstu taženém poptávkou domácností, tempo však v nejbližších 4-6 čtvrtletích zpomalí kvůli Brexitu. Inflace nad 2 % je stále v nedohlednu, v nedohlednu je tak i exit z intervenčního režimu. Růst HDP v 1. čtvrtletí dosáhl dle finálních dat 0,4 % q/q, což bylo stejné tempo jako v posledním čtvrtletí roku minulého, a výrazné zpomalení proti prvním třem čtvrtletím roku 2015, kdy mezičtvrtletní tempa růstu přesahovala 1 %. Důvodem zpomalení je pokles investiční aktivity, zejména v infrastruktuře, a to s tím, jak skončilo čerpání prostředků z předchozího rozpočtového období EU.

Tahounem růstu tak zůstala dle očekávání poptávka domácností. Efekt fixních investic sice postupně vyprchá a poptávka domácností zůstane silná, výhled externího prostředí se však zhoršil: samotný  

Brexit vzhledem k bilanci českého zahraničního obchodu s Británií (přebytek 3 % HDP) a očekávanému propadu britské poptávky po investičním zboží a zboží dlouhodobé spotřeby (o 15 %) sníží v nejbližších 4 kvartálech český růst o zhruba 0,5 p.b.  

Měsíční data zveřejněná v červnu nepřekvapila. Průmysl zaznamenal v dubnu růst o 4,2 % r/r, silný (dvouciferný) meziroční růst v automobilovém segmentu nadále kompenzuje slabost v sektoru chemickém. Chemický průmysl zrcadlí jak problémy v Litvínově tak pokles cen komodit - při poklesu cen totiž, jak ukazuje obchodní bilance více dovážíme a méně produkujeme / vyvážíme (bilance obchodu s chemikáliemi v prvních 4 měsících 2016 je o 12 mld. horší než v roce 2015).

Maloobchodní tržby vč. aut i paliv v dubnu vzrostly o 8,5 % r/r. Poptávka domácností tak dle očekávání zůstává letos pilířem růstu. Důvěra domácností se v červnu sice marginálně zhoršila, stále je však nad historickým průměrem – i zde je rizikem Brexit, který na chvíli může důvěrou otřást, nečekáme ale výraznější dopad.  

Inflace po dubnovém překvapení směrem nahoru (+0,6 % m/m) znovu zamířila dolů (-0,2 % m/m). Měnově-politická inflace je znovu záporná, poptávková je jenom mírně nad 1 %. Za poklesem cenové hladiny v květnu stály ceny alkoholu (které v dubnu společně s palivy stály za růstem inflace o 0,6 % m/m), přidal se k nim i pokles cen zemního plynu pro domácnosti, což (se zpožděním) reflektuje efekt kolapsu cen ropy a dalších komodit. Pokračuje rovněž dovoz desinflačních tlaků z EMU.

Dovozní ceny klesly v květnu o 7,1 % r/r, což je nejrychlejší tempo poklesu od října 2009. A není to jen díky komoditám: dovozní ceny spotřebního zboží také klesají, dokonce nejrychlejším tempem (-3,9 % r/r) od června 2011.

Z hlediska měnové politiky se v červnu nic nestalo, ČNB pouze zopakovala, že čeká ukončení kurzového závazku v polovině roku 2017, že je připravena v případě potřeby tento závazek posunout na slabší úroveň a že nenechá korunu po ukončení intervenčního režimu výrazně posílit.  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688