Patria (Patria Finance)
Dávky a příspěvky  |  22.07.2016 10:01:18

Dnes trhy dostanou první dávku post-brexitových čísel


Dnes trhy čeká první dávka významnějších post-brexitových čísel - červencové průmyslové nálady (PMI) z eurozóny a z Británie. Ukáží první nástin toho, jak firmy po Brexitu mění svá očekávání a jednání. To je pro centrální bankéře velice důležitá zpráva. I proto během včerejší tiskové konference zatím šéf ECB Mario Draghi zůstal opatrnější a celkově méně holubičí než jsme čekali.

Během uplynulého týdne jsme již ale dostali pár zajímavých indicií, na základě kterých si můžeme na dnešní čísla udělat určitý názor. Co tedy víme? Podle doposud zveřejněných průzkumů nemusí být situace zatím v eurozóně tak dramatická. Spotřebitelská nálada v červenci sice poklesla, ale jen nepatrně. Současně francouzská podnikatelská nálada v červenci dokonce lehce vzrostla. To sice nepodává reprezentativní obrázek o celé eurozóně - větší dopad na podnikatelskou náladu bude mít brexit logicky v Německu a v Itálii. V Německu proto, že je ekonomika přirozeně více průmyslová, cykličtější a obchodně více propojená s Británií. V Itálii zejména proto, že Brexit restartoval napětí v problematickém bankovním sektoru.

Zdaleka nejvíce by samozřejmě referendum mělo dopadnout na samotnou Británii. To ostatně potvrdil prudký propad červencové spotřebitelské důvěry - největší za posledních 21 let. První průzkumy Bank of England také ukazovaly, že mezi podniky výrazně vzrostla nejistota. Na druhou stranu se zdá, že britské firmy zhoršily svá očekávání na rok dopředu, ale neplánovaly bezprostředně po referendu výrazněji omezit kapitálové výdaje v nejbližší budoucnosti. Pokud by se tento závěr potvrdil a platil v menším měřítku i v eurozóně, je to dobrá zpráva. Neznamená sice, že je vyhráno. Potvrdil by ale, že Brexit není typem šoku a la Lehman Brothers, který se okamžitě rychle a intenzivně přenáší do reálné ekonomiky.

Region - forex
Zasedání ECB nakonec asi dopadlo víceméně v souladu s tím, co očekávaly středoevropské měnové trhy. Zlotý i forint měly sice odpoledne tendence k posilování, nicméně ty nebyly nijak zásadní.

Vzhledem k absenci regionálních dat budou dnes zajímavé především první post-brexitové bleskové odhady indexů podnikatelských nálad z hlavních zemí eurozóny. Lze čekat, že zejména výsledek německého indexu může mít na regionální měny vliv.

Dluhopisy
O něco méně holubičí vyznění tiskovky ECB (viz úvodní text) a lehký propad akciových trhů způsobily, že jak americká tak německá výnosová křivka zploštěly a výnos desetiletého německého Bundu se vrátil zpět pod nulu. Pravděpodobnost zvýšení úroků Fedu v září však zůstává nízká (pod 25 %), což podle nás nekoresponduje s dobrými americkými daty.

Pro trh budou samozřejmě důležitá data o podnikatelkých náladách (PMI) z eurozóny a možná ještě více Velké Británie. Výrazný propad britských čísel po brexitu by totiž přiživil očekávání na akci Bank of England, což přineslo i tlak na eurové (a zřejmě i korunové) výnosy.

Komodity
Ropa Brent včera smazala středeční posílení a poměrně výrazně během dne klesala (asi o 3 %). Jak jsme již uváděli v minulých dnech, hlavním tématem se zdají být vysoké zásoby benzínu, které se nedaří odbourávat navzdory probíhající motoristické sezóně. Produkce rafinerií totiž v minulých týdnech a měsících překonávala očekávání, neboť právě výroba benzínu poskytovala dříve solidní marže. V současnosti však právě jejich pokles představuje zřejmé negativné riziko pro ceny ropy, ačkoliv například využití kapacity rafinerií v USA zůstává i nadále na nadprůměrných úrovních.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688