Pavel Ryba (Golden Gate CZ)
Okénko investora  |  21.07.2016 18:31:58

Vývoj trhů: z nejistoty těží drahé kovy

První polovina roku 2016 přinesla řadu událostí, které ovlivnily finanční trhy i chování investorů. Tou hlavní se zřejmě stalo hlasování o tzv. brexitu, kdy se Britové k překvapení politiků i ekonomů rozhodli opustit EU. Trhy po hlasování zažily šok a turbulence, jimiž si procházely už od začátku roku, ještě více zesílily. Stranou dění nestály ani centrální banky, které dále pokračují v uvolněné měnové politice. Důsledkem jsou padající výnosy na státních dluhopisech a akciové trhy atakující historická maxima. První pololetí tohoto roku ale také znamenalo oživení trhu s komoditami, jež vstoupily do býčího trendu.

Evropskou i světovou ekonomiku tíží deflační tlaky. V důsledku těchto tlaků většina centrálních bank uvolňuje svoji měnovou politiku nebo setrvává ve stávající měnové politice a neuvažuje o jejím utahování. Centrální banky revidují odhad letošního růstu svých ekonomik dolů a připouštějí, že ekonomický růst je mírný a nestojí na zdravých základech. Proto dále uvolňují svoji měnovou politiku a stimulují hospodářství dalším tiskem peněz nebo ještě nižšími (často zápornými) sazbami.

Pravděpodobně nejvýznamnější událostí první poloviny roku bylo červnové referendum o setrvání Británie v EU. Britové se rozhodli, že EU opustí. Mnozí v souvislosti s brexitem hovoří o rizicích zpomalení nejen britské, ale i evropské a světové ekonomiky. Jde však o hrozby, kterým budeme čelit v budoucnosti. Bezprostředním důsledkem brexitu je dopad na měnovou politiku centrálních bank po celém světě. Bank of Japan dále uvolnila svoji měnovou politiku. ECB zdůraznila, že je ochotna
v případě potřeby rozšířit program QE a dále uvolnit měnové podmínky. Bank of England velmi pravděpodobně na svém dalším zasedání sníží sazby a rozšíří program QE. Tím v podstatě nutí americký Fed, aby se k nim přidal. Fed proto pravděpodobně nebude v nejbližších měsících zvyšovat sazby a odloží utahování měnové politiky na neurčito. Tato uvolněná měnová politika bezprostředně ovlivňuje vývoj nejen akcií a dluhopisů, ale zejména drahých kovů.

Drahé kovy v býčí fázi

Právě drahé kovy ale nyní z nejistého ekonomického vývoje těží. Daří se především stříbru, které za prvních 6 měsíců roku 2016 vzrostlo téměř o 40 %. Zhodnocuje také zlato, jehož cena stoupla o 25 %. Cena drahých kovů v posledních letech klesala, protože se čekalo, že měnové stimuly centrálních bank nastartují světovou ekonomiku. Trhy v očekávání zlepšení podmínek v ekonomice předpokládaly, že v letošním roce přistoupí Fed v USA k významnému utažení měnových podmínek
a bude zvyšovat sazby. Se špatnými daty ze světové ekonomiky a v souvislosti s brexitem však jakékoli zvyšování sazeb bere za své a odkládá se na neurčito.

Dlouhodobě uvolněné měnové podmínky a další tisk peněz ve světové ekonomice mohou vést ke znehodnocování světových měn. Vzrůstá také pravděpodobnost, že budou v budoucnu nastartována inflační očekávání a světová ekonomika bude ve střednědobém horizontu bojovat s vysokou inflací.
S jistotou můžeme říci, že drahé kovy v roce 2016 vstoupily do silné býčí fáze. Můžeme reálně očekávat, že v této fázi dosáhnou významně většího nárůstu ceny, než tomu bylo mezi lety
2001–2011. Předpokládáme, že by dynamika růstu cen drahých kovů mohla kopírovat vývoj z druhé poloviny 70. let. Nyní jsou ceny zlata a stříbra stále atraktivní a nákupem těchto kovů se lze připravit na výprodeje, kterým můžeme čelit na akciových a dluhopisových trzích.

Trhy po brexitu budou dále procházet vyšší volatilitou. Rizikem pro budoucí vývoj investic je trh
s ropou. Nadbytek na trhu ropy stále přetrvává a je reálné, že cena ropy opět klesne pod 30 USD za barel. V nejbližších 18 měsících očekáváme minima na ropě pod 20 USD. Nebezpečí představuje také přehřátý trh akcií, jež se díky operacím centrálních bank obchodují na historických maximech. Ve střednědobém horizontu je třeba počítat i s riziky spojenými s dluhopisovými trhy, které nesou historicky nejnižší výnos. Vyšší volatilitou mohou procházet i ceny drahých kovů, jež budou z těchto rizik nadále těžit. 

Pavel Ryba

Pavel Ryba

Obchodní ředitel GOLDEN GATE CZ a.s. je jedním ze zakladatelů společnosti. Obchodu se věnuje více než deset let a má rozsáhlé zkušenosti z investičního poradenství. Zlato je podle něj cestou ke svobodě a nezávislosti.



Logo GOLDEN GATE CZ a.s.

GOLDEN GATE CZ a.s.

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. je lídrem na trhu spoření do fyzického zlata a stříbra v Česku. Byla založena s cílem učinit z fyzického zlata a stříbra investici dostupnou široké veřejnosti. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru. Zajišťuje také zpětný odkup kovů a poskytuje komplexní poradenství v této oblasti. K 1. 6. 2016 přesáhla celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty společnosti částku 6,3 miliard Kč. Více informací na www.goldengate.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

20.03.2023Banky opět pod tlakem, z nejistoty těží nejvíce zlato Research (Česká spořitelna)
08.07.2021Zlato těží z nejistoty na trzích X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688