Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  24.07.2016 09:05:32

JPMorgan: Problém italských bank je řešitelný. Krizi ale vyloučit nelze


Italské banky jsou problémem samy o sobě, ale po Brexitu má toto téma ještě větší naléhavost. Podle JPMorgan by plná rekapitalizace tohoto sektoru, který drží 200 miliard eur špatných úvěrů, vyžadovala až 40 miliard eur. To není málo: Jde zhruba o 2,5 % HDP. Nicméně podle analytiků z JPMorgan je taková rekapitalizace s ohledem na současnou fiskální pozici italské vlády a výši sazeb proveditelná. Jedna velká překážka tu ale zůstává.

JPMorgan poukazuje na to, že od roku 2015 je v platnosti nová bankovní regulace (BRRD). Ta vylučuje postup, který by se v současné situaci jevil jako nejjednodušší a nejméně bolestivý. Bylo by jím buď vytvoření instituce, do které by byly převedeny špatné úvěry, nebo přímá a úplná rekapitalizace bank. Podle nových pravidel totiž může vláda pomoci bankám pouze v případě, že jejich ztráty nesou i soukromí investoři, a to jak držitelé akcií, tak držitelé dluhopisů. Podle JPMorgan by ale byl v dané situaci takový postup „extrémně rizikový a škodlivý“. Vyvolal by totiž šok u retailových investorů a střadatelů. NYTimes v této souvislosti zmiňují, že „italské domácnosti vlastní asi třetinu italských bank“.

Pokud by se tedy problém italských bank řešil podle nových pravidel, mohlo by takové řešení rychle skončit domácí bankovní krizí. Tím by se zmařil veškerý pokrok, který byl v sektoru zaznamenán od poloviny roku 2014. Samozřejmě by se to projevilo i na ekonomickém růstu a možná i politické stabilitě. Je také možné, že by vše nakonec skončilo širší bankovní krizí v celé eurozóně.

Co se tedy podle JPMorgan nakonec stane? Analytikové se domnívají, že je možné najít v nových pravidlech výjimky, které umožní italské vládě zachránit bankovní sektor bez toho, aby museli nést ztráty i soukromí investoři. Může tak učinit v případě, že by existovalo riziko systematické nákazy a podle banky je těžké říkat, že italské banky toto riziko nepředstavují. Italská vláda může navíc tvrdit, že špatné úvěry představují do značné míry pozůstatek minulosti. To by jí mělo pomoci při jednání s jejími evropskými partnery. JPMorgan tedy opakuje, že řešení italské bankovní krize nenaráží ani tak na ekonomické a finanční překážky, jako na překážky politické. Pokud bude existovat politická vůle, a to zejména na straně Německa, nejde o neřešitelný problém.

Autorem je David Keohane.

Zdroj: FTAlphaville

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688