Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  21.07.2016 10:15:41

První baterie uchovávající energii ze Slunce instalována v ČR

První baterie německé společnosti Sonnen instalované jejím menšinovým vlastníkem, společností ČEZ, byla instalována do domácnosti v Praze.

Dům Rostislava Čápa je zároveň jubilejní „půlkulatou“ padesátou střešní fotovoltaickou elektrárnou, kterou firma uvedla do provozu. ČEZ ESCO, která má ve skupině na starosti právě nové „zelené“ technologie doufá, že do konce tohoto roku připojí dalších 100 elektráren na střechách domů a firem.

Zatímco rodina pana Čápa je první v ČR, která si zakoupila baterii Sonnen, která bude uchovávat energii vyrobenou sluncem na střeše jejich domu k pozdějšímu využití, celosvětově jich už bylo nainstalováno 12.000. a dalších asi 7,5 tisíc v rezidenčních jednotkách. V Německu je možné na bateriové články získat až 30% dotaci. Základní bateriová jednotka firmy Sonnen stojí 3600 eur a společnost upozorňuje, že lidé z větších rezidenčních celků se mohou vzájemně propojit do jakési elektrické minisítě a přebytky mezi sebou obchodovat.

 

Sonnen baterie
Sonnen baterie

„Dokud nebyly pořádné baterie, přemýšlel jsem o ukládání vyrobené energie z pohledu ohřevu vody. Kombinace s bateriemi mi ale dává větší smysl. Přes den mi elektrárna vyrobí elektřinu a večer, když je rodina doma, si ji z baterií zase vezmeme,“ říká Rostislav Čáp.  „Kromě ohřevu vody a topení máme všechno na elektřinu. Máme malé děti a navíc si teď pořizujeme klimatizaci, takže čekáme, že naše spotřeba poroste. Trendem se navíc stávají elektromobily a možná si budeme chtít v budoucnu jeden také pořídit,“ prozrazuje důvody investice do fotovoltaiky majitel padesáté zapojené elektrárny Rostislav Čáp z Prahy, který si pořídil 16 kusů panelů o výkonu 4,16 kWp společně s bateriovým systémem Sonnen o kapacitě 6 kWh.   O problematice uchovávání energie vyrobené „zelenými“ technologiemi jsme psali například v textu Baterie jsou klíčové pro skokový růst obnovitelné energie.

„Decentralizace energetiky je celoevropským trendem a přichází postupně i do Česka,“ říká člen představenstva ČEZ a ředitel divize obchod Pavel Cyrani. „Důvodů, proč si lidé fotovoltaiky pořizují, je mnoho. Někteří si přejí být energeticky soběstační, pro jiné je důležitá ekologie, další se chtějí zajistit proti výkyvům ceny elektřiny v budoucnu. Potvrzuje se také, že Češi jsou nadšení do moderních technologií a chtějí si vyzkoušet nová řešení přímo doma.“

Během třiceti let elektrárna pana Čápa dodá odhadem 112 MWh elektřiny, a oproti výrobě z uhelné elektrárny tak sníží množství vypuštěného CO2 o 112 tun. V případě všech 50 dosud zapojených fotovoltaik od ČEZ to bude během třiceti let úspora 6860 tun CO2.

ČEZ dodává fotovoltaické elektrárny včetně bateriových systémů na klíč. V případě domácností se postará o projektovou dokumentaci a připojení k distribuční soustavě. U větších firemních elektráren pak i o stavební povolení, licenci Energetického regulačního úřadu i uzavření smlouvy o výkupu přebytků elektřiny. Po instalaci elektrárny a zaškolení zákazníka ohledně jejího provozu ČEZ dál po pět let zdarma průběžně sleduje fungování elektrárny, poskytuje zákazníkovi monitoring o výrobě a úsporách a po třech letech i elektrárnu v rámci revize zkontroluje.

Pro instalaci fotovoltaických elektráren jsou vhodné střechy namířené na jih, na západ nebo na východ. Mohou být jak šikmé, tak rovné, musejí mít jen dostatečnou nosnost. „Každá střecha je samozřejmě trochu jiná a my se jí přizpůsobíme, aby byla instalace co nejefektivnější. Jsme ale připraveni na všechno. Nejvíc poptávek je samozřejmě na klasické domy, lidé mají ale také zájem o panely třeba na karavan nebo na hausbót. Instalovali jsme i panely do panelákové lodžie,“ říká manažerka řízení produktů FVE v ČEZ ESCO Lucie Bedrníčková s tím, že firma chce spustit i službu, kdy bude zákazníky informovat o nových řešeních, změnách legislativy. „Pomůžeme jim také se změnou systému, pokud budou mít zájem o jeho úpravu. Jinou novou službou bude zapůjčení baterií Sonnen do domácností, aby si je mohli zákazníci vyzkoušet,“ dodává.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

21.07. 20:48  První baterie uchovávající energii ze Slunce instalována v ČR (delegát XVII. sjezdu KSČ)
21.07. 12:16  První baterie uchovávající energii ze Slunce instalována v ČR (delegát XVII. sjezdu KSČ)
21.07. 11:12  První baterie uchovávající energii ze Slunce instalována v ČR (delegát XVII. sjezdu KSČ)
21.07. 10:49  čez může (Nasraláh)
21.07. 10:44  čez může (Nasraláh)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688