Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.07.2016 10:06:49

ECB si počká na první post-Brexitová čísla


Co dnes čekat od ECB? Zatím pravděpodobně žádnou revoluci, ale vzkaz by měl být jednoznačně holubičí a centrální bankéři mohou řinčet zbraněmi. Proč ECB v tuto chvíli zůstane stát na místě? Je jasné, že Brexit bude mít na ekonomiku eurozóny negativní dopad, ale nikdo v tuto chvíli neví jak velký. Sama ECB očekává spíše mírnější nákazu z Brexitu - do půl procentního bodu kumulativně v následujících třech letech. My si v tomto ohledu dokážeme představit i negativnější scénáře. Zatím ale nejsou k dispozici žádná významnější post-Brexitová čísla kromě spotřebitelské důvěry (ta v Británii zaznamenala nejhlubší propad za posledních 21 let, ale v eurozóně ale přes pokles zůstává relativně vysoko).

ECB si podle nás bude chtít počkat na významnější post-Brexitová data, především na nálady v průmyslu v klíčových zemích eurozóny za červenec a srpen (první červencové odhady budou k dispozici tento pátek). Výraznější ochlazení nálady v průmyslu a snaha podniků z opatrnosti brzdit investice by mohla ECB na podzim přimět k akci. Stejně tak by ji mohl rozhoupat další nárůst napětí ve slabších bankovních systémech eurozóny - v Itálii a v Portugalsku.Problémy tamních bank sice s Brexitem přímo nesouvisí, odchod Británie z EU ale ještě snížil důvěru ve schopnost Bruselu účinně řídit podle nových pravidel restrukturalizaci tamních problémových bank. Z tohoto pohledu bude klíčové sledovat, jak se EU vypořádá s výsledky zátěžových testů v bankovním sektoru na konci července. A v neposlední řadě ECB může donutit přijmout nová opatření nárůst politické nestability a odstředivých tendencí v dalších velkých zemích eurozóny - nejbližším rizikem je ústavní referendum v Itálii (v říjnu tohoto roku), příští rok pak volby v Nizozemí, Francii a v Německu.

Jaké zbraně má ECB v případě potřeby stále na skladě? Nevěříme moc v další pokles depozitní sazby hlouběji do záporu - takový krok by i podle řady lidí v ECB mohl dnes nadělat více škody než užitku. Ani rozšíření TLTRO asi není na místě ve chvíli, kdy o jeho vylepšenou verzi banky zatím nejeví velký zájem. Největší manévrovací schopnost má ECB podle nás stále v politice přímého tisku peněz - QE. Jako nejpravděpodobnější nám přijde podzimní natažení QE do druhé poloviny roku 2017 - scénáři dáváme pravděpodobnost 40 %. V případě výraznějších negativních dopadů Brexitu nelze vyloučit ani urychlení QE - vyžadovalo by ale pravděpodobně rozšíření záběru aktiv, které je ECB ochotna skupovat. A to také není úplně jednoduché.

Region - forex

Regionální měny se včera obchodovaly bez významnějšího trendu a zlotý i forint mírně posilovaly. Dnes se pozornost soustředí na ECB. Významnější reakci na Brexit tentokrát od ECB nečekáme. Rizika protažení programu QE nicméně rostou (což je bezpochyby důležité i pro politiku ČNB) a celkové holubičí vyznění zasedání by mělo mít z hlediska regionálních měn pozitivní vliv.

Dluhopisy                         

Silné akcie začínají dluhopisům brát vítr z plachet. Výnos desetiletého amerického dluhopisy poskočil vzhůru o 2 bps a u německého dokonce o 5 bps a pohybuje se znovu v těsné blízkosti nuly. K růstu výnosů mohla přispět tentokrát i o něco vyšší cena ropy. Dnes se pozornost stočí k ECB, kde by holubičí hlasy mohly hrát dluhopisům do karet.

Komodity

Cena ropy Brent se sice včera před zveřejněním týdenních dat z trhu s ropou v USA vcelku prudce propadala, nicméně po zveřejnění dat vyrazila obdobně prudce vzhůru a za celý den nakonec vzrostla. Data přitom poukázala na zhruba očekávaný pokles zásob surové ropy a naopak opět rostly zásoby benzínu, což je podle nás do budoucna důležitější faktor, který bude patrně ochlazovat poptávku po ropě.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688