Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.07.2016 12:13:14

Nejvíce vydělávají jednoduché nápady a ne přelomové technologie


J.M. Smucker vyrábí džemy a rozpustné kafe. Akcie této společnosti od roku 1995 posílily o 1211 %. Microsoft změnil způsob, jak se na celé planetě zpracovávají informace. Jeho akcie od roku 1995 posílily jen o 1183 %.

McCormick vyrábí česnekové koření a jeho akcie si od roku 1995 připsaly 1423 %. Oracle má v podstatě monopol na manažerský software a akcie této společnosti od stejného roku posílily o 1419 %.

V.F. Corp vyrábí džíny a její akcie dnes leží ve srovnání s rokem 1995 o 1444 % výš. Cisco systems propojuje celý svět, ale akcie této firmy získaly jen 1230 %.

Google je jednou z nejvýznamnějších společností všech dob, jeho akcie od roku 2008 získaly 345 %. Altria vyrábí pouze cigarety a dodává je na rychle se zmenšující americký trh. Její akcie i přesto od roku 2008 posílily o 494 %.

Samozřejmě jsem záměrně vybral ty příklady, které nejvíce bijí do očí. Ale pokud se podíváme na jednotlivá odvětví, uvidíme podobný obrázek. Za posledních 50 let si totiž vede nejlépe odvětví zboží běžné spotřebypotraviny, zubní pasty, toaletní papír a tak dále. Zdaleka nejhorším odvětví jsou z hlediska návratnosti technologie.

Co tímto porovnáním chci vlastně říci? Téměř vždy vyhrává jednoduchost a nuda a platí to zejména v delším období. A pravdou je i to, že lidé tomu nechtějí věřit. Mnozí investoři se neustále snaží o nalezení nějakého převratného nápadu a uniká jim pak tato jednoduchá pravda. Před několika lety se ptali Charlieho Mungera, proč tak málo investorů kopíruje přístup společnosti Berkshire Hathaway. Odpověděl, že tento přístup považují za příliš jednoduchý a domnívají se, že pokud se věnujete něčemu jednoduchému, nejste odborník.

Všichni chtějí zbohatnout, ale nikdo nechce slyšet, co opravdu funguje. Je to totiž tak jednoduché, že se zdá být nepravděpodobné, že by to skutečně mohlo fungovat. Jason Zweig jednou prohlásil, že lidé sice potřebují dobré rady, ale chtějí spíše rady, které dobře znějí. Nikdo nechce slyšet o tom, kolik v dlouhém období vydělá firma vyrábějící toaletní papír. Všichni se chtějí bavit o nějaké společnosti, která změní svět. Faktem ale je, že i když vydělá hezkou návratnost, nudné firmy vydělají více už proto, že se nebudou potácet pod tíhou vlastní složitosti a popularity.

Biolog Robert Weinberg poukazuje na to, proč odborníci na rakovinu věnují tak málo pozornosti prevenci rakoviny. Je přitom jasné, že pokud někdo rakovinu vůbec nedostane, nemůže na ni zemřít. Problém spočívá v tom, že prevence je psychologickým nástrojem a nemá nic do činění s molekulami, geny, buňkami a podobně. Odborníci se o ni tedy v podstatě nezajímají přesto, že prevence je z hlediska počtu zachráněných životů tím nejefektivnějším nástrojem. Jde o další příklad toho, kdy máme rádi složité věci i přesto, že ty jednoduché fungují lépe. Ze stejného důvodu pokrývá 50 analytiků společnost Google a jen 10 společnost Smucker.

Autorem je Morgan Housel.

Zdroj: MotleyFool

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688