Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  20.07.2016 00:22:47

19. července: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americký akciový index Dow v úterý poosmé za sebou posílil, a zažívá tak nejdelší růstovou sérii od března 2013. Podpořily ho dobré hospodářské výsledky firmy Johnson & Johnson. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite ale mírně klesly. Náladu na akciovém trhu ovlivnilo mimo jiné rozhodnutí Mezinárodního měnového fondu snížit odhad růstu světové ekonomiky pro letošní i příští rok. Po konci obchodování zveřejnil své hospodářské výsledky softwarový vývojář Microsoft.

Index Dow posílil o 0,14 % na nové zavírací maximum 18 559,01 bodu, širší S&P 500 ale klesl o 0,14 % na 2 163,78 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,38 % na 5 036,37 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,78 % na 11,97 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři bazické body na 1,5543 %.

Devět z deseti hlavních sektorů skončilo v červených číslech. Nejvíce klesly sektor základních materiálů, energetické odvětví a telekomunikační sektor, v plusu se udrželo odvětví necyklického spotřebního zboží a jenom mírně kleslo průmyslové odvětví.

Americké akcie (19. července 2016)
Americké akcie (19. července 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald''s (+2,18 %), farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (+1,71 %) a zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (+1,31 %). Nedařilo se naopak cenným papírům softwarové společnosti Microsoft (-1,61 %), banky Goldman Sachs (-1,18 %)nebo chemického obra DuPont (-0,84 %).

Akcie McDonald''s podpořila mimo jiné zpráva o partnerství společnosti s vývojářem mobilní hry Pokémon Go v rámci uvedení aplikace na japonský trh. Vybrané provozovny McDonald''s budou ve hře Pokémon Go označeny jako místa, kde se hráči setkávají, aby poměřili svoje síly. Server TechCrunch, který informaci přinesl, rovněž poznamenal, že pokud se koncept osvědčí, měl by být podle očekávání rozšířen i na další trhy.

Společnost Johnson & Johnson a skupina UnitedHealth Group zveřejnily před začátkem obchodování čtvrtletní hospodářské výsledky, které překonaly odhady analytiků. Johnson & Johnson vykázala za uplynulý kvartál upravený zisk na akcii 1,74 USD nad odhadem trhu 1,68 USD při tržbách 18,48 miliardy USD nad odhadem trhu 17,98 miliardy USD. UnitedHealth Group pak vykázala upravený kvartální zisk na akcii 1,96 USD nad odhadem trhu 1,89 USD při tržbách 46,49 miliardy USD nad odhadem trhu 45,05 miliardy USD. Johnson & Johnson navíc zvýšila výhled zisku na akcii za celý letošní rok na 6,63-6,73 USD z původních 6,43-6,58 USD a výhled tržeb posunula na 71,5-72,2 miliardy USD ze 70,8-71,5 miliardy USD.

Také za vývojem ceny akcií investiční banky Goldman Sachs stály hospodářské výsledky. Banka oznámila, že jí ve druhém čtvrtletí vzrostl zisk o 78 % na 1,63 miliardy dolarů. Podobně jako jiné firmy na Wall Street se i Goldman Sachs zaměřovala na snižování nákladů. Celkové provozní výdaje jí za čtvrtletí klesly o 25,5 % na 5,47 miliardy USD.

Akcie internetové videopůjčovny a televize Netflix (-13,13 %) výrazně klesly kvůli nečekaně slabým údajům o vývoji počtu předplatitelů ve druhém čtvrtletí. Společnost v pondělí večer uvedla, že v uplynulém čtvrtletí hospodařila s upraveným ziskem na akcii 0,09 USD nad odhadem trhu 0,03 USD při tržbách 1,97 miliardy USD pod odhadem 2,11 miliardy USD. Počet předplatitelů firmě celosvětově vzrostl o 1,68 milionu, v USA se počet předplatitelů zvýšil o 160 tisíc a ve zbytku světa stoupl o 1,52 milionu. Analytici odhadovali, že celosvětově firmě počet předplatitelů vzrostl o 2,46 milionu.

Akcie softwarového vývojáře Microsoft, který kvartální hospodářské výsledky zveřejnil po konci obchodování, v úterním after-marketu rostly o více než tři procenta. Firma uvedla, že v uplynulém čtvrtletí hospodařila s upraveným ziskem na akcii 0,69 USD nad odhadem trhu 0,58 USD. Tržby firmě meziročně klesly na 20,61 miliardy USD z 22,18 miliardy USD.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Zahájená výstavba ve Spojených státech v červnu meziměsíčně vzrostla o 4,8 % na celoročně přepočítané tempo 1,189 milionu jednotek (odhad: 1,166 milionu jednotek).Počet vydaných stavebních povolení meziměsíčně vzrostl o 1,5 % na 1,153 milionu (odhad: 1,15 milionu) po květnovém revidovaném růstu o 0,5 % na 1,136 milionu.
  • Americká biotechnologická společnost Monsanto odmítla vylepšenou nabídku německého chemického a farmaceutického koncernu Bayer na své převzetí. Je ale ochotna dále jednat s Bayerem i s jinými stranami. Bayer minulý týden ve čtvrtek navýšil svou nabídku na převzetí společnosti Monsanto na 125 USD za akcii z původních 122 USD za akcii. Spojením by vznikl největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě.
  • Americké státy New York a Massachusetts kvůli skandálu s měřením emisí zažalovaly německou automobilku Volkswagen i její divize Audi a Porsche. Tvrdí, že automobilky podvedly zákazníky tím, že jim prodávaly naftové vozy se softwarem, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Pracovníci koncernu Volkswagen se navíc podle žalob snažili podvody krýt předkládáním falešných dokumentů a ničením usvědčujících materiálů, informovala v úterý agentura AP.
  • Pacific Crest snížila cílovou cenu akcií Netflixu na 125 ze 130 USD s doporučením "overweight", JPMorgan Chase cílovou cenu titulu snížila na 116 ze 125 USD a Stifel Nicolaus ji upravila na 120 ze 143 USD.
  • Stifel Nicolaus snížila doporučení na akcie Hyatt Hotels na "držet" z "kupovat."
  • RBC Capital zvýšila cílovou cenu akcií IBM na 165 ze 155 USD.
  • Mezinárodní měnový fond (MMF) opět zhoršil výhled růstu světové ekonomiky na letošní i příští rok. Letos očekává zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 3,1 % a v příštím roce zrychlení tempa růstu na 3,4 %. Obě hodnoty jsou proti předchozí prognóze nižší o 0,1 procentního bodu. Fond zároveň upozornil, že rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii zvýšilo globální nejistotu.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Emerging markets: Risk býval zisk. A tento graf naznačuje, že se mohou vracet býčí časy

Emerging markets: Risk býval zisk. A tento graf naznačuje, že se mohou vracet býčí časy

Neúspěšný víkendový pokus o převrat v Turecku a protiakce prezidenta Erdoğana připomínají, že investice do takzvaných rozvíjejících se trhů často vypadají jako jízda na horské dráze. Na druhou stranu, čas od času emerging markets slibují zajímavé investiční příležitosti. Aktuálně vypadají atraktivně jak s ohledem na valuace a komoditní cyklus, tak z technického pohledu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688