Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.07.2016 10:40:26

Výsledky Novartis za 2Q16


Farmaceutik Novartis dnes představil hospodářská čísla za druhé čtvrtletí letošního roku. Tržby meziročně mírně klesly na 12,47 mld. USD. Bez započtení kurzových vlivů se nacházely na prakticky totožné úrovni. Z jedné strany pozitivně působil prodaný objem, naopak generická konkurence (kopie originálních léků) tlačily celkové tržby níže. Divize inovativních medicín (dříve farmaceutická divize) věrně reprezentuje popsané vlivy. Vypršení patentové ochrany v USA u léku na rakovinu Gleevec spustilo nápor generických léků a tlačí tak cenu léku, potažmo plynoucí tržby, níže. Ostatně eroze tržeb z léku Gleevec stojí ve velké míře za zhoršením výhledu na letošní rok (udržení provozního zisku či jeho pokles o nižší jednotky procent).

Naopak další solidní čtvrtletí (tržby překonaly konsensuální odhady) za sebou má lék Gilenya sloužící na léčbu mnohočetné sklerózy. Také další „růstový“ lék (Novartis v rámci inovativní divize samostatně vyčleňuje léky s růstovým potenciálem – patří mezi ně kupříkladu Gilenya či lék Tasigna, který je určený k léčbě chronické myeloidní leukémie) Tasigna překonal růstem tržeb očekávání. Co se týče divize Sandoz, ta se zaměřuje na generická léčiva, respektive na tzv. biosimilary. Ty představují „kopie“ biologických léků (nejde přímo o kopie, neboť biologické léky jsou vytvářeny z živých, specifických, organizmů). I v případě Sandoz platí nastíněný trend růstu prodaných objemů při tlaku na ceny. V případě generických léčiv je tento trend nicméně přeci jen méně negativní. Jelikož jsou generická léčiva do značné míry „nevýjimečná“, nacenění je značně nižší s cílem získat co největší tržní podíl.

Ke zkompletování nám chybí ještě divize Alcon, která se specializuje na oční léčbu. Tržby meziročně mírně klesly, když růst příjmů z vybavení určeného k operacím šedého zákalu nedokázal vyvážit pokles v oblasti prodejů nitroočních čoček. Prodeje kontaktních čoček meziročně stouply. Celkově tak pokračuje neutrální vývoj v rámci poměrně atraktivní divize oční léčby. Stárnutí populace a s ním spojené rozšiřování potřeby po produktech zlepšujících zrak slibuje dostatečnou poptávku v budoucnosti. Aktuální dynamika růstu je nicméně poměrně neatraktivní. I proto hodlá Novartis zvýšit svou marketingovou aktivitu v divizi.

V rámci aktualizace portfolia léků nezazněly z našeho pohledu přespříliš významné informace. Rozšíření možného užití léku Xolair (astma) na děti od 6 do 11 let nevnímáme s ohledem na malý význam léku na celkových tržbách jako signifikantní zprávu.

Na závěr pár vět k léku Entresto (selhání srdce – dané chronickou vadou způsobující nedostatečné pumpování okysličené krve), který má na vrcholu podle vyjádření společnosti generovat až 5 mld. USD ročně (prozatím se pohybuje v řádech desítek/stovek milionů USD). Jeho prodeje nikterak nevybočily z odhadů (a to ještě několikrát níže revidovaných). Novartis hodlá prodeje Entresto podpořit dodatečnými investicemi, což představuje druhý významný faktor vedoucí ke snížení výhledu pro provozní zisk letošního roku (tím prvním je výše zmiňovaný pokles v prodejích léku Gleevec). Zisk na akcii dosáhl 1,23 USD a předčil o 4c očekávání. Celkově čísla vnímáme jako neutrální. Zhoršený výhled trh přijal poměrně v poklidu – jeho příčiny jsou totiž obecně pochopitelné. Přesný dopad nástupu generik na prodeje značkových léků je těžko předvídatelný a náklady spojené s investicemi do léku Entresto trh pravděpodobně společnosti promine. Sluší se nicméně dodat, že na „oplátku“ bude od léku očekávat velké věci. Akcie mírně, v souladu s trhem, ztrácí.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688