Okénko investora  |  19.07.2016 09:55:49

Jak vytvořit vlastní zajištěný fond (část 4.)

Od našeho posledního článku, Jak si vytvořit vlastní zajištěný fond (část 3.) před týdnem, americké indexy rostly každý den a v současnosti je index SPX na svých historických maximech. Pro naše akciové portfolio je to samozřejmě vynikající zpráva, i když aktuální profit téměř $11 000 (bez obdržených dividend) je snížen z důvodu nakoupených opcí na zajištění.

Opce výrazně snižují riziko

Pokud bychom nakoupili akciové portfolio, viz tabulka níže, bez zajištění, celková investovaná částka by byla $137 306. Tato částka také představuje maximální ztrátu v případě, že ceny všech akcií klesnou na nulu. Pro nás je ale takové riziko nepřípustné a proto jsme se zajistili put opcemi. Maximální ztráta z portfolia se snížila na $17 200, tj. na 12,53%, téměř osminásobně! Nesmíme také zapomenout na příjem z dividend, který je u jednotlivých titulů v rozmezí 3 – 5%, čímž se maximální ztráta dostává pod 10%! 

Jak stanovit ztrátu na akcie, když jsme se zajistili opcemi? Jednoduše. Např. u titulu VZ jsme nakoupili akcie v hodnotě $13 727, k tomu jsme dokoupili opce za $1 074. Celkové náklady na tento titul jsou tedy ve výši $14 801. Jestli ceny akcií klesnou na 0, tak ztrácíme celou tuto investici do akcií, ale opce nám dává právo prodat akcie za realizační cenu 45. Protože máme nakoupené 3 opce, kde každá představuje 100 akcií, bude hodnota opce $13 500 (3x100x45). I když teda na akcích ztrácíme $14 801, put opce nám tuto ztrátu sníží o $13 500. Maximální ztráta proto pro VZ, v případě že její cena klesne na nulu, je $1 301. 

Je nutné si uvědomit, že u některých titulů (*) máme zajištění podstatně vyšší než je nakoupený počet akcií. Např. u CVX je v portfoliu 152 akcií, ale dvě nakoupené put opce zajišťují 200 akcií. Z tohoto důvodu při poklesu ceny akcií na nulu se nedosáhne ztráty, ale zisku. Konkrétně u 152 kusů CVX jsou celkové náklady se zajištěním ve výši $15 870. Opce nám ale umožní prodat 200 akcií za cenu $90, tj. příjem z opcí bude $18 000. Jelikož ztráta u akcií je nižší než příjem z opcí, pokud se stanou akcie CVX bezcennými, bude dosaženo zisku $2 130. V případě, že ceny všech akcií klesnou na nulu, bude maximální ztráta $6 760. Opět zdůrazňuji, že tato ztráta bude podstatně nižší, pokud budou zahrnuty i dividendy.

 

Maximální ztráty $17 200 dosáhne portfolio v případě, že ceny akcií označených (*) budou při exspiraci opcí při jejich realizačních cenách, zatímco ostatní akcie klesnou na nulu.

Jak je to s tím bezrizikovým obchodem?

Ceny akcií vzrostli, proto si můžeme trochu pohrát s opcemi. U opcí se kreativitě meze nekladou, ale abychom si situaci příliš nekomplikovali různými strategiemi, budeme put opce pouze „rolovat“. Rolování znamená prodej put opce a koupě nové opce na jiné realizační ceně, případně s jinou exspirací. My budeme nakupovat opce s vyšší realizační cenou a stejnou exspirací. 

Tabulka výše ukazuje změnu rizika, při rolování put opcí na novou, vyšší realizační cenu. Např. u CAT je cena akcií $80,06 (k 14.7.2016). Proto nakoupené put opce s realizační cenou 67.50 prodáme a nakoupíme nové s realizační cenou 77.50. Volba realizační ceny je na každém investorovi, my si zvolíme takovou, která je pod aktuální tržní cenou akcií. Z prodeje opce obdržíme $209 a za novou opci zaplatíme $530. Náklady na rolování dvou opcí tedy budou $642. Nová put opce nám, ale zaručuje právo prodat opce za vyšší realizační cenu 77.50. Pro výpočet maximální ztráty platí, že jsme akcie nakoupili za $13 728, put opce za $1 656 a náklady na rolování jsou $642. Celkový investovaný kapitál je tedy $16 026. Pokud cena akcií CAT klesne na nulu, dvě put opce 77.50 budou mít hodnotu $15 500 (77.50x100x2). Maximální ztráta pro CAT klesne na $526 (15 500-16 026). 

Rolováním opcí se snížila ztráta na portfoliu, pokud by všechny tituly klesli na nulu, na $3 549, což je kolem 2.5% z portfolia akcií. Při započtení očekávaných dividend ve výši 3-5% nebude portfolio ve ztrátě! Také při rolování opcí se dva tituly, VZ a XOM, dostali do situace, že tyto tituly už nemůžou být ve ztrátě! 

Jaké jsou alternativy

Samozřejmě rolování opcí není jediná varianta úpravy portfolia. V příštím článku načrtneme další možnosti pro případ, když očekáváme pokles na trzích.

Už nyní se však můžete začít učit využívat výhod obchodování opcí a stát se zkušenějšími a pokročilejšími portfolio manažery. Všechny nezbytné informace k seznámení se s opcemi najdete v knize Úspěšné obchodování s opcemi, kterou můžete získat zdarma. Zjistíte více o základech obchodování opcí a budou vám na názorných příkladech představeny další praktické strategie.

Gabriel Jurčák

Opční specialista u LYNX. Finančním trhům se začal věnovat v roce 2003. Intradenní obchodování vyměnil v roce 2008 za poziční obchodování opčních spreadů a komoditních spreadů. Zaměřuje se na technickou analýzu, price action a využití statistiky v obchodování. Připravuje pravidelné webináře a vzdělávací články u LYNX. Je také autorem Komoditního Newsletteru, který pravidelně každý měsíc nabízí několik investičních tipů v oblasti komoditních spreadů.


LYNX

Logo LYNX

LYNX je specialista na online investování. Investorům poskytuje přístup na více než 100 trhů ve 24 zemích. Prostřednictvím uživatelsky přívětivé a odborníky oceňované obchodní platformy Trader Workstation v češtině mohou klienti jednoduše zadávat obchodní pokyny. LYNX má nejširší nabídku mezi českými brokery (akcie, opce, futures, forex, ETF, CFD, dluhopisy). To vše za extrémně nízkých poplatků. V roce 2015 LYNX získal ocenění Broker Roku


Získejte investiční knihu zdarma

Vzhledem k rychle rostoucímu zájmu o obchodování opcí mezi českým investory, LYNX vytvořil investiční knihu Úspěšné obchodování s opcemi. Kniha seznamuje s nezbytným základem pro obchodování opcí, unikátně vysvětluje mechanismy obchodování opcí na praktických příkladech a podrobně představuje 7 nejznámějších opčních strategií. Knihu můžete nyní získat zdarma na www.lynxbroker.cz/obchodovani-opci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688