Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.07.2016 02:14:31

18. července: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v pondělí zpevnily a dva ze tří hlavních indexů znovu uzavřely na nových maximech. Dařilo se především finančnímu a technologickému sektoru. Banky rostly díky výsledkům hospodaření Bank of America a technologické firmy podpořila zpráva o převzetí výrobce čipů ARM.

Index Dow posílil o 0,09 % a uzavřel na novém zavíracím maximu 18 533,05 bodu, širší S&P 500 přidal 0,24 % a posunul své zavírací maximum na 2 166,89 bodu a Nasdaq Composite připsal 0,52 % na 5 055,78 bodu. Absolutní maxima v pondělí zůstala nepřekonána, rekord indexu Dow z minulého týdne je 18 557,43 bodu (v pondělí se Dow dostal nejvýše na 18 556,13 bodu) a absolutní maximum S&P 500 je 2 169,05 bodu (v pondělí se index vyšplhal na 2 168,35 bodu). Index volatility VIX v pondělí klesl o 1,82 % na 12,44 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři a půl bazického bodu na 1,585 %.

V plusu skončilo devět z deseti hlavních sektorů, nejvíce stouply technologické odvětví, sektor základních materiálů a odvětví cyklického spotřebního zboží. Pouze minimální zisky si naopak připsaly sektor telekomunikací a odvětví zdravotní péče. Index průmyslového odvětví stagnoval.

Americké akcie (18. července 2016)
Americké akcie (18. července 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie chemického obra DuPont (+1,34 %), maloobchodního řetězce hobby marketů Home Depot (+1,16 %) a technologického podniku Apple (+1,06 %). Nedařilo se cenným papírům pojišťovny Travelers (-1,06 %), farmaceutické společnosti Merck (-1,02 %) či energetické firmy Chevron (-0,88 %).

Akcie technologických podniků podpořila zpráva, že japonská telekomunikační skupinaSoftBank se dohodla na převzetí britské technologické firmy ARM Holdings. SoftBank za ARM, která navrhuje čipy pro mobilní telefony a počítačové tablety a jejíž technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei, zaplatí 24,3 miliardy liber. Pokud k převzetí firmy ARM skutečně dojde, bude to jedna z největších akvizic v evropském technologickém sektoru a největší akvizice firmy SoftBank.

Více než tři procenta přidaly akcie finančního domu Bank of America (+3,29 %) poté, co společnost před začátkem obchodování zveřejnila své kvartální hospodářské výsledky. Čistý zisk banky klesl ve druhém čtvrtletí o 19,4 % na 3,87 miliardy dolarů. Bank of America ve výsledkové zprávě mimo jiné uvedla, že v uplynulém čtvrtletí zvýšila rezervy na ztrátové úvěry o 25 % na 976 milionů dolarů. Čistý úrokový příjem, který zachycuje rozdíl mezi vyplacenými a přijatými úroky, se snížil o 12 % na 9,2 miliardy USD.

Zlevnily naopak akcie výrobce hraček Hasbro (-6,64 %), a to i navzdory lepším než očekávaným výsledkům, které firma zveřejnila rovněž před otevřením trhu. Zisk na akcii se společnosti zvýšil meziročně na 0,41 USD z 0,33 USD, trh čekal, že firma vykáže opět zisk na akcii 0,33 USD. Tržby podniku pak meziročně stouply na 878,9 milionu USD ze 797,7 milionu USD, čekalo se 859,3 milionu USD.

Po konci pondělního obchodování zveřejnily hospodářské výsledky společnosti IBM, Yahoo! nebo Netflix.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Německý automobilový koncern Volkswagen slíbil, že během měsíce představí odškodné pro stovky svých amerických prodejců, kteří utrpěli újmu v důsledku emisního skandálu. Většina amerických majitelů problémových vozů Volkswagen by podle červnové dohody měla obdržet odškodné 5 100 až 10 000 dolarů. "Odškodné pro spotřebitele je velmi štědré," řekl listu jeden z prodejců. "Chceme vědět, jaké odškodné Volkswagen poskytne prodejcům," dodal. Automobilka se k podrobnostem o jednání s americkými prodejci odmítla vyjádřit.
  • Cílem Spojených států je i nadále ještě letos uzavřít jednání s Evropskou unií o rozsáhlé smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). V Bruselu to v pondělí prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry, který jednal se svými protějšky z unijních zemí. Smlouva by podle něj navíc mohla pomoci omezit případné negativní dopady očekávaného odchodu Británie z Evropské unie. "Významný trh" mezi USA a EU, který by dohodou vznikl, by měl mít podle Kerryho schopnost působit jako jistý polštář a změkčovat negativní dopady brexitu. Podpořit by naopak měl libovolné nové uspořádání, které si mezi sebou v budoucnu Londýn a unie vyjednají.
  • Americká banka Wells Fargo se dohodla na koupi 11podlažního developerského projektu v londýnské finanční čtvrti City. Banka to uvedla v pondělním sdělení. Podle agentury Reuters jde o jeden z největší obchodů na britském trhu s nemovitostmi od chvíle, kdy si Britové v červnu odhlasovali vystoupení z EU. Finanční podmínky transakce zveřejněny nebyly. Podle zdroje agentury Reuters se cena pohybuje kolem 300 milionů liber.
  • Americké softwarové společnosti Microsoft se nepodaří splnit cíl, aby její operační systém Windows 10 byl do roku 2018 ve více než jedné miliardě přístrojů. Firma v pondělí uvedla, že hlavním důvodem jsou potíže v oblasti chytrých telefonů, kterou se Microsoft před časem rozhodl utlumit.
  • Úřady ve Spojených státech prověřují podezření, že automobilka Fiat Chrysler Automobiles falšovala údaje o svých prodejích, čímž porušila zákony o cenných papírech. Firma v pondělí uvedla, že spolupracuje s vyšetřovateli z americké komise pro cenné papíry (SEC) a že obdržela podobné dotazy také od amerického ministerstva spravedlnosti.
  • Nomura snižuje cílovou cenu akcií Citigroup na 57 z 62 USD, zároveň zvyšuje cílovou cenu akcií U.S. Bancorp na 44 z 39 USD.
  • BMO snižuje doporučení na akcie farmaceutické společnosti Merck na "market perform" z "outperform".
  • Piper Jaffray zvyšuje doporučení na akcie Grouponu na "overweight" z "neutral".
  • RW Baird zvyšuje doporučení na akcie Coach na "outperform" z "neutral".

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pondělního obchodování najdete na Investičním webu.

 

Co dělat, když je akciový trh jako na houpačce? Nic!Co dělat, když je akciový trh jako na houpačce? Nic!

Akciové trhy v USA sice v posledních dnech překonávají historická maxima, tempo růstu cen je ale již déle než rok velice nízké. V investorech kolísající trh vyvolává nejistotu a mnohdy i rozčarování. Jediným lékem na podobné tržní "nevolnosti" jsou trpělivost a chladná hlava. Jako vždy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688