Jana Brožková (Bydlet.cz)
Technika  |  18.07.2016 20:22:00

Správná výměna vzduchu může být i s dotací

Bez větrání se neobejde žádný interiér. Výměna vzduchu je potřebná nejen ze zdravotního hlediska, ale napomáhá také udržovat v místnosti vhodné klima. Otevřít okno dokořán ale mnohdy není nejlepší cestou. V průmyslových oblastech to často není možné kvůli smogu, alergiky pak zase trápí agresivní pyly. Otevření oken, i když krátké a intenzivní, také znamená ztrátu drahocenného tepla.

Přesto i zde lze účinně a dobře větrat. Efektivní a přitom stavebně jednoduché řešení představuje lokální nástěnná větrací jednotka s rekuperací KORASMART 1400, jež umožňuje s vysokou účinností zpětně získávat teplo z odváděného vzduchu z místnosti. Jednotka je vybavena volitelným systémem filtrů, je možné ji naprogramovat i dálkově řídit, takže je využitelná i v systému tzv. inteligentních domů. Pro její provoz není nutné instalovat rozvody vzduchu a lze s ní řešit větrání jen ve vybraných prostorech. Navíc splňuje požadavky pro získání dotace z programu Nová zelená úsporám.

Při rekuperaci vzduchu je znečištěný vzduch z místnosti rekuperační jednotkou odváděn ven. Rekuperační jednotka přitom zachycuje jeho teplo a ve výměníku ho předává čerstvému nasátému vzduchu, který vpouští do místnosti. Interiér se tak zbytečně neochlazuje a využívá se zde již jednou získané teplo.

Decentralizovaně, bez rozvodu vzduchu a účinností rekuperace až 73 %

Jednotka představuje stavebně jednoduchý a přitom efektivní způsob přívodu čerstvého vzduchu i při zavřeném okně. Jedná se o takzvané decentralizované řešení, kdy není nutné instalovat v bytě rozvody vzduchu. Jednotkou lze vybavit jen vybranou místnost, nebo ji instalovat do domu postupně, podle finančních možností. Představuje tak ideální řešení nejen pro novostavby, ale i rekonstrukce.

Jednotka zaujme energeticky úsporným řízeným větráním umožňujícím nastavit maximální požadovanou vlhkost a teplotu. Její rekuperační schopnost dosahuje účinnosti až 73 %, což znamená, že zpětně dokáže využít až 73 % tepla z odpadního vzduchu pro předehřátí vzduchu čerstvého; patří proto k vysoce účinným. Významně tak pomáhá snížit náklady na vytápění. Větrací výkon lze volit v 10 stupních, čerstvý vzduch přitom do místnosti proudí bočními otvory v jednotce, takže nevzniká průvan. Samotná jednotka je vybavena podsvíceným LCD displejem a dálkovým ovladačem, který usnadňuje ovládání jednotky.

Správná výměna vzduchu, větrací jednotka s rekuperací

Tiše a bez pylů

Jednotka je na přívodu vzduchu vybaven jemným pylovým filtrem, na odvodu pak filtrem hrubým prachovým. Na přívodu vzduchu lze filtr dodatečně zaměnit za speciální filtr s aktivním uhlím, jenž se stará o filtraci škodlivých látek a pachů. Podle potřeby tak pomáhá řešit problémy lidí trpících alergiemi na pyly nebo respiračními chorobami. Jelikož chod jednotky je velmi tichý a navíc dokáže výrazně utlumit hluk pronikající zvenčí, hodí se do obývacího pokoje i do ložnice. Je možné ji automaticky naprogramovat na požadovanou teplotu a vlhkost vzduchu v interiéru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688