ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  18.07.2016 07:09:06

Výsledky nových voleb do zastupitelstev 12 obcí (18.7.2016)

17. července 2016

V sobotu se konaly komunální volby. Ve dvanácti obcích v sedmi krajích se volilo do tamních zastupitelstev. Nejrychleji byly hlasy sečteny v Šléglově, a to v sobotu v 22:28. Nejvyšší 74% volební účast byla v obcích Šléglov a Třebnouševes. Průměrná volební účast byla 55 %.


O celkem 83 mandátů se v nových volbách ucházelo 171 kandidátů. Do zastupitelstev dvanácti obcí bylo zvoleno 53 mužů a 30 žen. Jejich průměrný věk je 47,5 let. Nejstarším zvoleným zastupitelem se stal Otakar Novotný (72 let), který kandidoval ve Zbuzanech. Nejmladší zvolenou zastupitelkou je 29letá Kateřina Mazurová z Mladecka.

Ve Středočeském kraji se volilo v pěti obcích. Téměř 50% účast byla v obci Kolaje. O pět mandátů zde usilovalo šest kandidátů z uskupení Nezávislí. V obci Svatý Jan pod Skalou přišlo k urnám 72% voličů, křeslo v zastupitelstvu získali čtyři kandidáty z hnutí Sousedé a tři z hnutí Nezávislí. V Jarpicích obsadí všech 7 mandátů v zastupitelstvu Sdružení nezávislých kandidátů pro Jarpice. Ve srovnání s ostatními obcemi, ve kterých se v sobotu volilo, zde byla volební účast nejnižší, pouze 23%. Celkem 61 % voličů přišlo k volbámDrahelčicích. Tamní zastupitelstvo bude složeno ze čtyř kandidátů hnutí Restart, tří kandidátů uskupení Společně pro Drahelčice a poslední dvě místa získala Naděje pro Drahelčice. Největší obcí, ve které se v sobotu volilo, byly Zbuzany. Hnutí Zbuzany pro lidi získalo pět mandátů, z uskupení Zbuzany pro spokojený domov uspěli dva kandidáti. Volební účast zde byla 52 %.

Na Plzeňsku se volební místnosti otevřely v Maňovicích a v Újezdu nade Mží. V Maňovicích, kde byla 72% volební účast, uspělo všech 5 kandidátů hnutí Starousedlíci Maňovice. Poslední volný mandát získal nezávislý kandidát Miloš Zetek. V Újezdu nade Mží uspělo uskupení Sdružení nezávislých kandidátů Občané pro Újezd, které jako jediná kandidující strana obsadilo všech pět křesel v zastupitelstvu. Volební účast dosáhla 59 %.

V jihočeských Ražicích získalo všech devět mandátů Sdružení nezávislých kandidátů "Obec lidem". K volbám zde přišlo pouhých 29 % voličů. 

Ústeckém kraji se zastupitelstvo volilo v obci Hlinná. K urnám zde přišlo 72 % voličů. Nejúspěšnější bylo hnutí Náš domov 2016, které získalo pět z celkových sedmi mandátů. Zbylá dvě místa si rozdělila uskupení Nezávislý 2016 a „Pro obec“.

Necelou hodinu po půlnoci byly sečteny hlasy v obci Třebnouševes v  okrese Jičín. Volební účast zde dosáhla 74 %. Ze tří kandidujících hnutí uspěli čtyři kandidáti Sdružení nezávislých a tři z uskupení Pro spokojenou obec.

Na Moravě se volilo ve dvou krajích, v Olomouckém v obci Šléglov a v Moravskoslezském v obci Mladecko. Ve Šléglově byly výsledky spočítány nejrychleji, už 28 minut po uzavření volební místnosti. Šest míst v zastupitelstvu získala Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová, zbylá tři místa Starostové a nezávislí. Nové Mladecko obsadí v zastupitelstvu Mladecka tři místa, Naše Mladecko dvě místa. K volbám zde přišlo 73 % voličů. V Mladecku se přitom v tomto volebním období volilo již počtvrté. Opakovaně se volilo také ve Zbuzanech, Třebnouševsi a Újezdu nade Mží.

Český statistický úřad v pondělí předloží výsledky spolu se závěrečnou zprávou ke schválení Státní volební komisi. Podrobné výsledky včetně statistických přehledů naleznete na adrese www.volby.cz.

 

Kontakt:
Tomáš Chrámecký
odbor vnější komunikace ČSÚ
tel.: 274 052 765
mob.: 737 280 892
e-mail: tomas.chramecky@czso.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688