Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  15.07.2016 16:47:22

Brexit dopadá i na spotřebitelskou důvěru v USA


Index spotřebitelské důvěry, který sestavuje Michiganská universita, se v červenci podle předběžných údajů snížil na 89,5 bodu (-4 b. m/m) a podíval se tak na druhou nejnižší úroveň v letošním roce. Trh (agentura BBG) počítal se stagnací na červnové hladině 93,5 bodu. Ačkoliv jsou předběžná čísla slabší, tak se celkový index spotřebitelského sentimentu drží i nadále solidně vysoko a dobrá data o červnových maloobchodních tržbách dnes potvrdila optimistickou náladu amerických spotřebitelů.

Za červencovým poklesem hlavního indexu stojí primárně horší hodnocení na úrovni budoucích očekávání ohledně výkonnosti americké ekonomiky (příslušný subindex ubral m/m 5,5 bodu na 77,1 b.), spokojenost s aktuálními podmínkami sestoupila také, ale pouze nepatrně (-2,1 bodu m/m na 108,7 b.).

Výsledky britského referenda o vystoupení z EU zasáhly také americké spotřebitele. Téměř čtvrtina respondentů uvedla, že Brexit podle nich představuje riziko pro budoucí hospodářský růst a může negativně ovlivnit rovněž příjem domácností. Strach z Brexitu přitom vyjádřila především třetina nejbohatších Američanů, nižší příjmové skupiny riziko Brexitu nevnímaly tak intensivně. Mezi budoucí rizikové faktory respondenti zařadili také blížící se prezidentské volby. Ačkoliv v minulosti bylo období ostré předvolební kampaně spojeno s růstem spotřebitelského optimismu, tak negativní percepce obou současných kandidátů (Trump, Clinton) vyvolává v očích Američanů obavy z dalšího ekonomického směřování USA.

Hodnocení na úrovni osobního příjmu zůstává i nadále positivní, což koresponduje se solidním červnovým růstem maloobchodních tržeb (i po očištění o volatilní položku aut a pohonných hmot). Nákupní plány na zboží dlouhodobé spotřeby se m/m nepatrně zhoršily, avšak robustní spotřebitelský apetit podporovaný nízkou nezaměstnaností a rostoucími mzdami by měl poptávku po tzv. durables držet i nadále vysoko.

Krátkodobá inflační očekávání se vydala konečně lehce vzhůru, hlavně díky dražší ropě. Cenový růst by se mohl v příštích měsících pozvolna šířit výrobním řetězcem a vzlínat i do dlouhodobějších inflačních expektací. V horizontu jednoho roku se čeká růst spotřebitelských cen o 2,8 % (+0,2 p.b. m/m). Dlouhodobá očekávání (5-10 Y) zůstala v červenci v prostoru 2,6 %, kde se nacházela i předchozí měsíc.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688