Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  15.07.2016 10:27:17

Nenasytní řidiči v Evropě nakupují jak o život


Boom automobilového trhu v Evropě neutichá. Stále rostoucí počty registrací osobních vozů ve většině zemí EU přesně odpovídají pravidelným průzkumům mezi spotřebiteli, které už delší dobu indikují silnou vůli pořídit si nový vůz. Jde o výsledek kombinace několika příznivých faktorů, ať už jde o celkově příznivější ekonomickou i finanční situaci domácností spojenou s oživením ekonomiky, dravou cenovou politiku automobilek nebo samotný efekt odložené spotřeby, která se s odstupem času začala realizovat. Zapomenout nelze ani na nízké úrokové sazby, které mohou motivovat k nákupu aut ze dvou důvodů. Tím prvním je levnější financování, tím druhým je fakt, že volné peníze může být v eurozóně stále obtížnější zhodnotit.

Registrace nových aut v EU se v červnu zvýšily meziročně o téměř 7 %, od začátku roku již o 9,4 %. Když se podíváme na průběžné kumulované výsledky za posledních dvanáct měsíců, tak lze říct, že ke zdolání historického rekordu dosaženého v roce 2008 už opravdu moc nechybí. Za poslední rok se v EU prodalo cca 14,4 mil. aut a k ročnímu maximu chybí fakticky už jen 100 tisíc.

Pouze ve dvou zemích došlo v červnu k poklesu zájmu o nová auta. V Bulharsku a ve Velké Británii, kde čtyři roky trvající auto-boom prozatím už kulminoval. S ohledem na výsledek referenda o Brexitu se prodeje aut v Británii stanou velmi dobrým lakmusovým papírkem spotřebitelských reakcí. V červnovém výsledku ovšem tento vliv zatím ještě vidět nebyl.

Růst naproti tomu zažívá největší automobilový trh v Evropě – a sice ten německý. Registrace aut se tam zvýšily o více než 8 %, nicméně nejvýznamnější evropský výrobce osobních automobilů z tohoto trendu příliš vytěžit nedokázal. Výjimkou v rámci celého koncernu byla jen tuzemská Škodovka, která letos zvýšila svůj podíl na trhu v EU na 4,3 %. Jinak se kromě VW dařilo i dalším německým automobilkám, italským a jedné ze dvou francouzských.

Při pohledu na vývoj trendu registrací v jednotlivých zemích lze říct, že úspěšné budou pro automobilky i následující měsíce. Německý trh je stále na vzestupu, podobně jako francouzský, italský a španělský. Negativní trend je zatím vidět v Holandsku, které ovšem zažilo silný boom loni, a po dvou velmi dobrých letech ochlazuje i trh v Irsku. Český trh se svými rekordními prodeji se až vymyká z celkového obrázku a fakticky každý další měsíc přináší další nová maxima.

S tím, jak se celý trh dostává k historicky rekordním prodejům, vyvstává otázka, zda se již trh s auty neblíží nasycení. Prozatím lze ze spotřebitelských indikací vyčíst, že růst prodejů by měl začít zpomalovat, avšak k obratu dolů s největší pravděpodobností v nejbližším půlroce ještě dojít nemusí.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688