Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.07.2016 09:56:19

Velká (post-Brexit) aktualizace evropské části seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí


Rozhodnutí Británie vystoupit z EU nevyvolalo šok pouze na politické scéně, ale především na akciových trzích. V důsledku Brexitu proto Patria přistoupila k revizi svých investičních doporučení a níže uvádíme aktuální podobu a důvody pro změnu našeho evropského seznamu
DIP (Dlouhodobé investiční příležitosti).

V první linii postižených Brexitem je přirozeně BoE, která už avizovala zamýšlené snížení referenčních úrokových sazeb, což se mimo samotného výsledku referenda již stihlo podepsat negativně na libře. Ještě podstatnější změnou pro globální finanční trhy je ovšem odsunutí dalšího dílu utahovacího cyklu pod taktovkou Fedu dále do hloubky letošního roku (i když kdoví jestli, trhy s letoškem po britském referendu již nepočítají). Taktéž roste šance na další akci z dílny ECB nebo BoJ. Ruku v ruce s čím dál dražšími dluhopisy, jejichž výnosy se leckde pohybují v záporu už i na 15 a více letých splatnostech (např. Německo, Japonsko), tak v honbě za alespoň nějakým rozumným výnosem dostávají prostor pro další růst akcie, a to především ty americké.

Z hlediska reálné ekonomiky by Brexitem měla být přirozeně nejvíc zasažena britská ekonomika. Vzhledem k tomu, že Brexit nebyl naším základním scénářem, sázeli jsme na tamním akciovém trhu v několika případech na tituly exponované převážně na domácí ekonomiku, jež při nejistotě ohledně výsledku referenda obchodovaly spolu se širším trhem se značným valuačním diskontem. Příkladem budiž třeba easyJet. V aktualizované podobě DIP sázíme u britských doporučení naopak na co nejmenší expozici vůči domácí ekonomice a tedy na co největší váhu zahraničních tržeb, jímž by měla pomáhat slabá libra.

Ze sektorového pohledu se Brexit podepsal největší měrou na cenách akcií zástupců evropského bankovního sektoru. Nejde přitom jen o londýnskou City a budoucnost tamních finančních institucí. Zatímco pilíře našich doporučení v podobě odeznívajících mimořádných právních nákladů a probíhajících restrukturalizací (jež směřují k nižší kapitálové náročnosti podnikání, což by mělo posléze podpořit jak profitabilitu (RoE) tak valuaci sektoru (P/BV)) byť jen velmi pozvolně postupují napřed, tak turbulentní 2Q16 na finančních trzích, jenž navazuje na podobně bouřlivý 1Q16, prudce mává se zisky zejména investičních bank. Rostou tak tlaky na jejich profitabilitu, ale také kapitálovou přiměřenost, likviditu a solventnost některých problémovějších finančních institucí. Prospekt vyšších úrokových marží se zároveň přesouvá do nedohledna.

Z uzavřených doporučení jsou tak svou výkonností suverénně „na čele“ banky, a to ještě ty investiční (Barclays, Deutsche Bank). Nejlépe si naopak vedla doporučení z IT sektoru, zdravotnictví a průmyslu. Turnover portfolia dosahuje bezmála 50 % (vyřadili jsme až 13 z 30 titulů). Vzhledem k předpokládanému benevolentnějšímu nastavení globální měnové politiky jsme však tentokrát celkové riziko prakticky nesnižovali, když jsme nově zařadili 12 titulů. Celkový počet doporučení v rámci evropské části DIP tak klesá jen mírně na 29.

Průměrný výnos z investice u vyřazených titulů dosahuje +4 %. Z 13 vyřazených titulů dosáhlo kladný celkový výnos 7 jmen, u zbylých 6 jsme zaknihovali ztrátu. Průměrný zisk dosahuje výše +31 %, průměrná ztráta -27 %. Nejvyšší kladný výnos si připsal výrobce čipového vybavení ASML Holding (+76 %), nejvyšší záporný Deutsche Bank (-53 %).

Aktualizace evropské části seznamu DIP po Brexitu je k dispozici ZDE.

Ke kompletnímu seznamu doporučení mají přístup všichni aktivní klienti (alespoň jeden obchod za kvartál) Patria Finance. Tituly zařazené v Dlouhodobých investičních příležitostech i veškeré sektorové analýzy mohou klienti nalézt v záložce Research v obchodní platformě webtrader. Jsou také dostupné na stránkách patria.cz v sekci Zápisník analytika.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688