Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  13.07.2016 00:03:42

12. července: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý opět posílily a stejně jako v pondělí přepisovaly historii. Na nový rekord se dostaly indexy S&P 500 a Dow. Růst indexů podpořily optimistický pohled investorů na vývoj světové ekonomiky a nad očekávání dobré hospodářské výsledky podniku Alcoa, které na trh dorazily po konci pondělní seance.

Dow posílil o 0,66 % na zavírací maximum 18 347,67 bodu, širší S&P 500 připsal 0,7 % na zavírací maximum 2 152,14 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,69 % na 5 022,82 bodu. Historické maximum posunuly Dow na 18 371,95 bodu a S&P 500 na 2 155,40 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 0,07 % na 13,55 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil zhruba o sedm bazických bodů na 1,505 %.

V plusu skončilo devět z deseti hlavních sektorů, nejvíce stouply energetický sektor, odvětví základních materiálů a finanční sektor. Pod nulou skončilo odvětví veřejných služeb a nejmenší přírůstky zaznamenaly sektor necyklického spotřebního zboží a telekomunikační odvětví.

"Obavy investorů z předpokládaných dopadů brexitu nyní ustoupily do pozadí," říká Maris Oggová, prezidentka Tower Bridge Advisors. "Je evidentní, že investoři se začínají vracet k rizikovějším aktivům," dodává Robert Pavlik, hlavní tržní stratég v Boston Private Wealth.

Ochota investovat do amerických akcií vzrostla již minulý týden po velmi příznivé páteční statistice z amerického trhu práce. Zpráva ukázala, že největší světová ekonomika v červnu vytvořila výrazně více nových pracovních míst, než se čekalo.

Americké akcie (12. července 2016)
Americké akcie (12. července 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow v úterý nejvíce zpevnily akcie investiční banky Goldman Sachs (+3,11 %), chemického obra DuPont (+2,65 %) a výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+2,57 %). V červených číslech skončilo sedm z třiceti emisí, nejvíce klesla cena akcií maloobchodního řetězce Wal-Mart (-1,07 %), výrobce letecké techniky Boeing (-0,93 %) a mobilního operátora Verizon Communications (-0,82 %).

Akcie hliníkárenského obra Alcoa (+5,42 %) posílily poté, co společnost po konci pondělního obchodování zveřejnila lepší než očekávané čtvrtletní hospodářské výsledky. Firma oznámila, že v období od dubna do června hospodařila se ziskem 0,15 USD na akcii nad odhadem trhu 0,09 USD na akcii při tržbách 5,3 miliardy USD nad odhadem trhu 5,2 miliardy USD.

Výsledky se tento týden z velkých jmen pochlubí ještě banky JPMorgan Chase (+1,49 %) a Wells Fargo (+0,56 %), finanční skupina Citigroup (+2,72 %) či letecký dopravceDelta Air Lines (+5,48 %).

Akcie internetového prodejce Amazon.com (-0,74 %) se v úvodu úterní seance vyšplhaly na historické maximum 757,34 USD, nakonec ale uzavřely pod nulou. V pondělí se společnost z pohledu tržní kapitalizace dostala před investiční konglomerát Berkshire Hathaway Warrena Buffetta, a postoupila tak do pětky největších amerických firem podle market capu. Po pondělním závěru byla tržní kapitalizace Amazonu 355,7 miliardy USD.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Americká centrální banka v blízké budoucnosti přistoupí jen k jednomu zvýšení základní úrokové sazbyV úterý to řekl šéf saintlouiské pobočky Fedu James Bullard.Zopakoval tak své předchozí vyjádření. Dříve přitom Bullard uváděl, že očekává překonání ekonomických prognóz a rychlejší růst sazeb.
  • Referendum o vystoupení Spojeného království z Evropské unie vyvolalo nejistotu a zvýšilo rizika pro další vývoj ekonomiky Spojených států. Zatím se ale zdá, že dopady brexitu na růst největší ekonomiky světa jsou zanedbatelné. V hodnocení americké ekonomiky to v úterý uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF).
  • JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) v květnu 5,5 milionu (odhad: 5,7 milionu, duben: 5,845 milionu, revidováno z 5,788 milionu).
  • Americká společnost Seagate Technology zruší zhruba 6 500 pracovních míst, což představuje asi 14 % její globální pracovní síly. Oznámení přišlo jen několik týdnů po tom, co společnost ohlásila, že zruší asi 1 600 pracovních míst. Seagate současně díky vysoké poptávce po pevných discích zvýšila svůj výhled pro druhý kvartál.
  • JPMorgan Chase zvýšila cílovou cenu akcií Alcoy na 10 z 9 USD, Macquarie Research cílovou cenu titulu posunula na 13 z 12,50 USD.
  • Credit Suisse zahájila pokrývání akcií Moody's (doporučení "neutral", cílová cena 99 USD), MSCI (doporučení "outperform", cílová cena 88 USD) a FactSet (doporučení "outperform", cílová cena 182 USD).

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

 Oživení cen zlata a ropy dělá z toho sektoru letošní hvězdu

Odvětví těžby a kovů od začátku roku přidalo na americkém trhu téměř 80 %, index S&P 500 "jen" okolo 5 %. Nahoru sektor táhne silná poptávka po vzácných kovech a odraz cen ropy z úrovní kolem 30 dolarů za barel. Poptávku po žlutém kovu nejdříve zvyšovala nejistota kolem vývoje světové ekonomiky kvůli zpomalování růstu Číny, nyní se investoři obracejí k bezpečným přístavům především kvůli nejistotě spojené s předpokládaným odchodem Británie z Evropské unie. Ropě nahoru pomáhají zejména výpadky produkce ve významných těžařských zemích. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688