Okénko investora  |  12.07.2016 10:08:58

Jak vytvořit vlastní zajištěný fond (část 3.)

V článku Jak si vytvořit vlastní zajištěný fond (část 2.) jsme se zaměřili na vytvoření zajištění portfolia akcií pomocí put opcí. Zajištění je vždy nákladem, a není to jinak ani u opcí, protože za každou opci jsme zaplatili opční prémii. Na druhou stranu akcie, které jsme si vybrali z indexu Dow Jones 30, mají relativně vysoký dividendový výnos, který nám celkové náklady zajištění snižuje. V dnešním článku si upravíme portfolio tak, aby do každého titulu byla investována přibližně stejná částka v dolarech.

 

Optimalizace počtu akcií
Budeme uvažovat minimální investici do 100 ks akcií u nejdražšího titulu. Do ostatních titulů pak budeme investovat stejný objem peněz. Minimální objem 100 akcií je daný tím, že jedna put opce zajišťuje přesně 100 akcií

 

Pro naše portfolio je nejdražším titulem IBM, kde je investovaná částka do 100 akcií rovna $13 762. Budeme se tedy snažit nakoupit takový počet akcií u každého titulu, aby investovaná částka byla co nejblíže $13 762 viz tabulka níže. Např. u VZ, kde je cena jedné akcie $46,22, nakoupíme 297 akcií, protože 13 762 / 46,22 = 297,75.
 

Efektivní zajištění
Co se týče zajištění, počet nakoupených put opcí bude záviset na počtu nakoupených akcií. Protože nemáme u každého titulu nakoupeno celé stovky akcií, budeme se snažit nakoupit takový počet put opcí, aby zajištění bylo alespoň na 80%. Pokud by bylo zajištění nižší, nebylo by dostatečně efektivní. Např. u titulu PFE máme 426 akcií a zajišťujeme je 4 opcemi, což kryje 400 akcií. Toto zajištění je dostatečné, protože zbylých 26 akcií představuje pouze 6% ze 426 akcií, tj. zajištění je na 94%. U PG ale, kde máme 173 akcií, nemůžeme nakoupit pouze jednu opci, protože bychom neměli zajištěných 73 akcií ze 173, co představuje 42% akcií tohoto titulu, tj. zajištění by bylo pouze na 58%. 

 

Z tabulky výše vidíme, že do každého titulu se investovala přibližně stejná částka. Celková zainvestovaná částka do portfolia je $137 306. Pokud bychom uvažovali maržový účet, kde je možné obchodovat s pákou 1:2, tak by výška investovaných peněz byla poloviční, tj. $68 653. 

Trhy rostou, portfolio také?

Ke dni 7. 7. 2016 byl celkový otevřený zisk na portfoliu $7 942. Pokud bychom měli hotovostní účet a investice by byla ve výši $137 306, tak by tento zisk představoval zhodnocení 5,78%. Při maržovém účtu by to pak bylo 11,57% za období půl roku. Tento zisk je samozřejmě vyšší, protože jsme nezapočítali obdrženou dividendu za prvních 6 měsíců roku 2016.

Pokud sledujete aktuální dění na finančních trzích, tak víte, že americký index SPX se nachází blízko svých maxim. Pro naše portfolio to není žádný problém, protože když akcie posílí, bude se hodnota portfolia zvyšovat. Naopak, pokud ceny akcií poklesnou, jsme zajištěni opcemi.

Bezrizikový obchod?

Protože akcie od jejich nákupu posílili, je možné se trochu „pohrát“ s opcemi a nakoupit opce s vyššími realizačními cenami. Je možné ještě víc snížit riziko nebo dokonce mít bezrizikový obchod? Ano. A o tom si právě povíme v následujícím článku.

Už nyní se však můžete začít učit využívat výhod obchodování opcí a stát se zkušenějšími a pokročilejšími portfolio manažery. Všechny nezbytné informace k seznámení se s opcemi najdete v knize Úspěšné obchodování s opcemi, kterou můžete získat zdarma. Zjistíte více o základech obchodování opcí a budou vám na názorných příkladech představeny další praktické strategie.

 

Gabriel Jurčák

Opční specialista u LYNX. Finančním trhům se začal věnovat v roce 2003. Intradenní obchodování vyměnil v roce 2008 za poziční obchodování opčních spreadů a komoditních spreadů. Zaměřuje se na technickou analýzu, price action a využití statistiky v obchodování. Připravuje pravidelné webináře a vzdělávací články u LYNX. Je také autorem Komoditního Newsletteru, který pravidelně každý měsíc nabízí několik investičních tipů v oblasti komoditních spreadů.


LYNX

Logo LYNX

LYNX je specialista na online investování. Investorům poskytuje přístup na více než 100 trhů ve 24 zemích. Prostřednictvím uživatelsky přívětivé a odborníky oceňované obchodní platformy Trader Workstation v češtině mohou klienti jednoduše zadávat obchodní pokyny. LYNX má nejširší nabídku mezi českými brokery (akcie, opce, futures, forex, ETF, CFD, dluhopisy). To vše za extrémně nízkých poplatků. V roce 2015 LYNX získal ocenění Broker Roku


Získejte investiční knihu zdarma

Vzhledem k rychle rostoucímu zájmu o obchodování opcí mezi českým investory, LYNX vytvořil investiční knihu Úspěšné obchodování s opcemi. Kniha seznamuje s nezbytným základem pro obchodování opcí, unikátně vysvětluje mechanismy obchodování opcí na praktických příkladech a podrobně představuje 7 nejznámějších opčních strategií. Knihu můžete nyní získat zdarma na www.lynxbroker.cz/obchodovani-opci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688