Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  11.07.2016 23:28:04

11. července: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy hned v úvodu pondělního obchodování posilovaly a index S&P 500 pokořil intradenní historický rekord z loňského 20. května. Náladu podporovaly výsledky japonských voleb a nadále také páteční zpráva z amerického trhu práce. Hlavní americký akciový index nakonec posunul i závěrečné maximum.

Index Dow nakonec v pondělí přidal 0,44 % na 18 226,93 bodu, S&P 500 uzavřel silnější o 0,34 % na 2 137,16 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 0,64 % na 4 988,64 bodu. S&P 500 během dne vystoupal na 2 143,16 bodu. Posílily akcie ve všech deseti hlavních sektorech, nejvíce odvětví základních materiálů, technologií, financí a cyklického spotřebního zboží, nejmenší zisky si připsala odvětví zdravotní péče a veřejných služeb. Index volatility VIX navzdory růstu cen akcií vzrostl o necelá tři procenta na 13,54 bodu, výnos 10letých vládních dluhopisů USA ale v souladu s posílením akcií narostl o sedm bazických bodů na 1,4286 %.

"Historická maxima jsme vyhlíželi už nějaký ten pátek. Rekordní maximum je dobrým znamením, vyztužuje totiž více než sedmiletý býčí trh," uvedl Randy Frederick ze společnosti Charles Schwab.

S&P 500 - historické maximum (11. července 2016)
S&P 500 - historické maximum (11. července 2016)Zdroj: Google

Letos poprvé se nad hladinu 5 000 bodů podíval index Nasdaq Composite, nakonec ale uzavřel několik bodů pod ní. "Dobrou náladu podporovaly výsledky japonských voleb, které dopadly dobře pro současného premiéra Šinzóa Abeho," připomněl Peter Cardillo z First Standard Financial.

"Je tu sice brexit a globální stagnace, mezitím ale vidíme opravdu dobré ekonomické údaje z USA, což tlačí trh na nová maxima," řekl agentuře Reuters Jim Paulsen z firmy Wells Capital Management. Britské hlasování o odchodu z Evropské unie vedlo před dvěma týdny k dočasnému výprodeji na světových akciových trzích, hlavní burzovní indexy však už vesměs tyto ztráty smazaly.

Trh se nyní zaměřuje na firemní výsledky za druhé čtvrtletí. Analytici podle údajů firmy Thomson Reuters očekávají v průměru pokles zisků firem z indexu S&P 500 o 4,8 %. V prvním kvartálu tyto zisky klesly o pět procent. Po skončení pondělního obchodování výsledkovou sezónu neoficiálně zahájil výrobce hliníku Alcoa, a to silnějšími než očekávanými výsledky.

Na devizovém trhu v pondělí dolar prudce zpevnil vůči japonskému jenu, který po drtivém vítězství japonské vládní koalice ve volbách do horní komory parlamentu oslabují vyhlídky na nové kolo opatření na podporu ekonomiky. Dolar vůči jenu zpevnil v závěru o 2,2 % na desetidenní maximum 102,87 JPY. Pro dolar to byl vůči jenu nejsilnější jednodenní nárůst od října 2014. Po britském referendu před více než dvěma týdny klesl dolar až na 99 jenů.

Britská libra vystoupila dočasně nad 1,30 USD díky zprávě, že novou britskou premiérkou se stane dosavadní ministryně vnitra Theresa Mayová.

Proti euru dolar zůstal bez větší změny kolem 1,1060 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, se vyhoupl až na čtyřměsíční maximum 96,793 bodu.

Světové ceny ropy zahájily týden mírným poklesem a navázaly na výrazné ztráty z minulého týdne. Trh ovlivňuje oživování těžby ve Spojených státech a rovněž obnovené známky hospodářské slabosti v Asii.

Na konci minulého týdne se na trhu obnovily obavy z přebytků. Páteční údaje ukázaly, že těžaři v USA zvýšili počet využívaných vrtných souprav za poslední týden v pěti z posledních šesti týdnů. Analytici podle agentury Reuters vesměs předpokládají, že téměř dvouletý propad těžby se zastaví a počátkem příštího roku se těžba v USA začne opět zvyšovat.

Trh sleduje i vývoj čínské ekonomiky. Podle ankety agentury Reuters mezi 61 ekonomy hospodářský růst této asijské země ve druhém čtvrtletí zpomalil na nové sedmileté minimum 6,6 %. V prvním čtvrtletí druhá největší ekonomika světa rostla tempem 6,7 %.

Cena zlata se po brexitu nadále drží vysoko, spekulativní pozice na trhu s komoditními futures jsou na vysoké úrovni, v pondělí ale solidní nálada na akciovém trhu nepřála "bezpečným" investicím, a tak zlato na trhu zlevnilo o necelé procento.

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Odvětví těžby a kovů od začátku roku přidalo na americkém trhu téměř 80 %, index S&P 500 "jen" okolo 5 %. Nahoru sektor táhne silná poptávka po vzácných kovech a odraz cen ropy z úrovní kolem 30 dolarů za barel. Poptávku po žlutém kovu nejdříve zvyšovala nejistota kolem vývoje světové ekonomiky kvůli zpomalování růstu Číny, nyní se investoři obracejí k bezpečným přístavům především kvůli nejistotě spojené s předpokládaným odchodem Británie z Evropské unie. Ropě nahoru pomáhají zejména výpadky produkce ve významných těžařských zemích.
  • Globální zpravodajská a informační společnost Thomson Reuters Corp. se dohodla na prodeji svých aktivit v oblasti duševního vlastnictví a vědy soukromým investičním skupinám Onex Corp. a Baring Private Equity Asia za 3,55 miliardy USD. Firma se dále hodlá zaměřit jen na své aktivity v oblasti financí, práva, daní a účetnictví. Akcie TRC v pondělí +1,44 %.
  • Pivotal Research Group snížila doporučení na akcie Yahoo! na "držet" z "kupovat". Akcie Yahoo! v pondělí +0,58 %.
  • Letecká společnost Virgin Atlantic podepsala dohodu o koupi 12 letadel Airbus A350 v hodnotě 4,4 miliardy USD. Koupě je součástí plánu modernizace flotily aerolinek. Ve Virgin Atlantic vlastní podíl 51 % miliardář a zakladatel firmy Richard Branson a 49 % americká letecká společnosti Delta Air Lines. Motory pro letadla dodá Rolls Royce.

Výsledková sezóna

Týden na trzích podle burzovních grafů: Páteční rally vyslala index S&P 500 k historickým maximům. Končí konsolidace?

Týden na trzích podle burzovních grafů: Páteční rally vyslala index S&P 500 k historickým maximům. Končí konsolidace?

Americký akciový trh potvrzuje svou relativní netečnost vůči většině myslitelných rizik a atakuje historické rekordy. Výlet nad dosavadní silnou rezistenci ale může mít jepičí život.


Dva grafy, které před startem výsledkové sezóny má smysl vidět

Dva grafy, které před startem výsledkové sezóny má smysl vidět

Analytici od amerických firem na startu výsledkové sezóny očekávají meziročně zhruba o 5 % slabší zisky. Akcioví optimisté doufají v lepší údaje, které by mohly podpořit americké akcie na cestě k novým maximům. Jak běžné je, že firmy překonávají odhady na úrovni zisku? A jak na oznámené výsledky reagují akcie firem v jednotlivých sektorech?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688