Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.07.2016 11:10:32

Konec neustále doutnající čínské krize je v nedohlednu

V lednu trhy panikařily kvůli možnosti čínského tvrdého přistání. Tyto obavy ještě násobil strach z prudké devalvace kurzu renminbi, která by rozšířila deflační tlaky do zbytku světové ekonomiky. Nakonec se tyto obavy nenaplnily a na trhy se dostavila rally. Proč ale tato rizika zmizela tak rychle? A mohla by se opět vrátit?

Jednu z příčin pozitivního vývoje nenajdeme v Číně, ale u Fedu. V únoru, kdy byla situace na trzích nejhorší, promluvilo několik zástupců této centrální banky a uvedlo, že finanční podmínky v USA jsou příliš utažené. Řada investorů je také přesvědčena, že na konferenci v Šanghaji na konci února došlo k dohodě, která vedla Fed k pozdržení normalizace sazeb, Čínu posunula směrem od prudkého oslabování kurzu renminbi a ECB a BoJ od snah o další oslabení jejich měn. To vše vyústilo v uvolnění finančních podmínek ve světové ekonomice a v uklidnění vývoje na měnových trzích.

Toto zlepšení ovšem nemusí trvat věčně. FOMC sice začíná brát v úvahu i vývoj v zahraničí, ale o normalizaci sazeb hovoří jeho zástupci pokaždé, když je k tomu nějaká příležitost. Dluhopisové trhy v Japonsku a eurozóně vykazují všechny známky pokračujících deflačních tlaků. A co situace v samotné Číně?

Dobrou zprávou je, že její politika se posunula tím správným směrem. Už nějakou dobu tvrdím, že ten správný mix by měl zahrnovat urychlené uzavření nadbytečných výrobních kapacit, vyčištění bankovního systému, uvolněnější monetární a fiskální politiku a postupnou devalvaci měnového kurzu doprovázenou strukturálními reformami. To by mělo vést k posunu k novému modelu založenému na službách a spotřebě domácností. V posledních měsících bylo možné zaznamenat posun žádoucím směrem ve všech oblastech a podle oficiálních statistik nyní ekonomika roste rychleji než o 6,5 %, což je vládní cíl pro letošní rok.

Méně dobrou zprávou jsou známky neshod mezi vrcholnými představiteli vlády. Ty se týkají právě zmíněné politiky. MMF navíc varoval, že problém vysokého zadlužení korporátního sektoru je nutno řešit mnohem razantněji než doposud. Podle této instituce by mělo v brzké době dojít k restrukturalizaci dluhů, rekapitalizaci bankovního systému a zlepšení v oblasti managementu firem. K tomu všemu se přidává nejasná kurzová politika PBoC. Ta v lednu uváděla, že jejím cílem je stabilizace kurzu renminbi, poté se ale tento kurz vydal na cestu soustavného oslabování, které odpovídá tempu 12 % ročně. Kurz se tedy vydal správným směrem, velmi matoucí je ale komunikace ze strany centrální banky. K tomu se znovu objevují obavy týkající se odlivu kapitálu ze země.

V posledních letech se obavy z vývoje v Číně střídavě zvyšovaly a následně zase snižovaly. Jde o neustále doutnající krizi a poslední vývoj ukazuje, že její konec není ani zdaleka v dohledu.

Autorem je ekonom a investor Gavyn Davies.

Zdroj: FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688