Mýtné by mohly nahradit tištěné kupony: stát by však přišel o miliardy

TNBiz, 8.7.2016

Současná smlouva s provozovatelem mýtného - společností Kapsch - na konci roku skončí a ministerstvo dopravy nestíhá vypsat nový tendr. Řešením by podle ministra Dana Ťoka mohlo být prodloužení smlouvy o tři roky. Podle koaličních partnerů by ale tento krok mohl být nezákonný.

Požadují proto některé úpravy tohoto návrhu. "My jsme se dohodli na tom, že ministr dopravy ještě doplní materiály, rozpracuje a dopracuje je na pondělní jednání vlády," řekl TV Nova ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ťok nechápe obavy svých partnerů, v prodloužení tendru nevidí žádný problém. "Já jsem přesvědčen, že návrh je hlasovatelný a je v souladu s právem," řekl.

Sociální demokraté chtějí, aby tuto variantu schválilo i ministerstvo pro místní rozvoj.Pracovní skupina pro transparentní veřejné zakázky zřízená při tomto ministerstvu už dříve přijetí návrhu nedoporučila. Roční výběr mýta je asi osm miliard, o které by Česká republika podle ministra vnitra Chovance reálně mohla přijít.

Záložní variantou jsou tištěné kupony. Stát by ale mohl přijít o miliardy korun. "Kupony mají 50% nižší výnos než dnešní mýto, tím pádem nastane škoda velkého rozsahu a bude se hledat viník a já bych nerad byl označen viníkem," uvedl Ťok.

Vláda se problémem bude zabývat opět v pondělí. Do té doby má ministr čas vymyslet nové řešení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky