Bylinky na balkoně si vypěstuje každý

Čerstvé bylinky nesmí v létě na talíři chybět. Kam pro pár lístečků bazalky, větvičku rozmarýnu nebo snítku tymiánu, když nemáte zahrádku? V případě, že bydlíte v bytě s balkonem či terasou, máte vyhráno. Bylinková zákoutí se hravě vejdou i do těch nejmenších balkonových prostorů.

Bylinky mají široké využití jako koření či přísada do salátů, ale jsou vhodné i do nápojů, jako smoothie nebo koktejly. Připravíte z nich i vynikající čaje. Mnoho bylinek má totiž nenahraditelné léčivé účinky a jsou hojně využívány nejen v alternativní, ale dnes už i v moderní medicíně. Můžete je ale také pouze usušit a nechat tak provonět váš byt, dům či šatnu.

Balkony jim sluší

Voňavým a čerstvým bylinkám to sluší jak na zahradě či balkoně, tak i přímo v kuchyni. Pro všechny pěstitelské nadšence máme dobrou zprávu: bylinky na balkoně dnes už zvládne vypěstovat opravdu každý. Se samozavlažovacími květináči a truhlíky si nemusíte lámat hlavu ani se zaléváním a klidně můžete odjet na dovolenou. Rostliny o sebe pečují samy a vy si tak na balkoně snadno vytvoříte opravdový kořenářský ráj.

Nechte zalévání přímo na rostlinách

Samozavlažovací systém zaručí, že si každá z rostlin vezme právě tolik vláhy, kolik potřebuje. Stačí je jednoduše zasadit i s pěstebním květináčem, ve kterém jste je zakoupili a plnicí šachtu dolít vodou i tekutým hnojivem. „Při pěstování bylinek doma se zamyslete zejména nad volbou vhodného umístění a nad typem a velikostí květináče. Naši pracovníci v marketech Vám s výběrem velmi rádi pomohou,“ radí Daniel Brychta, odborník z oddělení Zahrada v síti projektových marketů Hornbach. O vaše bylinky se dokonale postará například univerzální sada all-in-one značky Lechuza s knotovým zavlažováním včetně ukazatele hladiny vody.

Šalvěj na sluníčko, mátu do stínu

Pěstitelům doporučujeme kupovat již předpěstované bylinky . Výpěstky bylinek je nejlepší nakoupit tam, kde se prodávají v dobré kondici a optimálně zalité. Bylinky jako mateřídouška, šalvěj, oregano, rozmarýn či levandule a meduňka mají rády slunečno. Stín či polostín je vhodný pro mátu, šťovík, kerblík a libeček. Pokud je to možné, sklízejte je vždy těsně před použitím. Bylinky pěstované doma mají větší nároky než ty pěstované na záhonu.

Kvalitní výživa je důležitá

Stejně jako všechny rostliny, i bylinky potřebují výživu. Na jejich pěstování proto kupte vhodný a kvalitní substrát s přídavkem rašeliny. Zemina pro doma pěstované bylinky by měla být dobře propustná a bohatší na živiny, než při pěstování na záhonech. Také je nutné dbát na kvalitní hnojiva. Tekuté hnojivo FloraSelf, které lze přimíchat do zavlažovací vody, zakoupíte v marketech Hornbach.

Vypěstijte si vlastní bylinky




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky