Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.07.2016 23:20:32

7. července: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Obchodování na amerických burzách ve čtvrtek skončilo nejednoznačně, indexy Dow a S&P 500 uzavřely pod nulou, zatímco Nasdaq Composite mírně zpevnil. Investoři byli opatrní před pátečním zveřejněním zprávy o vývoji nezaměstnanosti v USA a náladu na trhu ovlivňoval též vývoj cen ropy, které se propadly na dvouměsíční minima.

Dow klesl o 0,13 % na 17 895,88 bodu a S&P 500 oslabil o 0,09 % na 2 097,90 bodu, zatímco Nasdaq Composite posílil o 0,36 % na 4 876,81 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,34 % na 14,76 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva bazické body na 1,388 %.

V červených číslech skončilo šest z deseti hlavních sektorů, nejvíce klesly sektor veřejných služeb, energetické odvětví a sektor základních materiálů, dařilo se naopak sektoru cyklického spotřebního zboží a technologickému odvětví.

Americké akcie (7. července 2016)
Americké akcie (7. července 2016)Zdroj: Google

Akcie výrobce nealkoholických nápojů a snacků PepsiCo (+1,48 %) zpevnily poté, co společnost oznámila, že se jí ve druhém finančním čtvrtletí zvýšil zisk o procento na dvě miliardy dolarů. Tržby společnosti během tří měsíců klesly, avšak překonaly odhady. Firmě pomohla solidní poptávka po drobném občerstvení Frito-Lay a zájem o nové nápoje v Severní Americe. Čistý zisk za tři měsíce do 11. června vzrostl na 2,01 miliardy USD z 1,98 miliardy USD před rokem. Tržby klesly o 3,3 % na 15,4 miliardy USD, mírně ale překonaly odhady analytiků v průzkumu agentury Reuters, kteří počítali s výsledkem 15,37 miliardy USD.

Dařilo se také akciím výrobce pevných disků Western Digital (+4,84 %), které podpořil lepší výhled firmy pro výsledky za čtvrté finanční čtvrtletí. Výhled upraveného zisku na akcii Western Digital zvýšila na 72 z 65-70 centů a výhled tržeb posunula na 3,46 miliardy USD z 3,35-3,45 miliardy USD.

V indexu Dow nejvíce zpevnily akcie investiční banky Goldman Sachs (+0,98 %), výrobce čipů Intel (+0,7 %) a zábavní společnosti Walt Disney (+0,69 %). Nedařilo se naopak cenným papírům mobilního operátora Verizon Communications (-1,56 %), energetického podniku Chevron (-1,46 %) nebo ropného obra ExxonMobil (-1,2 %). 

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech podle údajů soukromé organizace ADP vytvořili v červnu zhruba 172 tisíc nových pracovních míst. Po revidovaných květnových 168 tisících (revidováno ze 173 tisíc) trh počítal s horším výsledkem. Analytici předpokládali, že vznikne 159 tisíc nových pracovních míst.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 2. července klesl na 254 tisíc z 270 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 268 tisíc). Trh očekával stagnaci na hodnotě 270 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 25. června klesl na 2,124 milionu z 2,168 milionu (revidováno z 2,120 milionu), očekávalo se 2,113 milionu.
  • Francouzská potravinářská skupina Danone se dohodla na koupi amerického výrobce biopotravin WhiteWave Foods za deset miliard dolarů. Pro Danone je to největší akvizice za téměř deset let. Firmě, která je největším výrobcem jogurtů na světě, obchod umožní posílit svou přítomnost na americkém trhu.
  • Výrobce pevných disků Western Digital zvýšil výhled na čtvrté fiskální čtvrtletí končící 1. července. Oproti původnímu výhledu, který počítal s očištěným ziskem 65-70 centů na akcii, firma nově čeká 72 centů na akcii. Namísto původních výnosů v rozmezí 3,35-3,45 miliardy USD nový výhled předpokládá dosažení tržeb 3,46 miliardy USD. Společnost rovněž oznámila jmenování Marka Longa výkonným viceprezidentem s platností od 1. září 2016.
  • Přední americké investiční banky ve čtvrtek britské vládě slíbily, že po hlasování za odchod země z Evropské unie pomohou zachovat pozici Londýna jako globálního finančního centra. Banky JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley a britská mezinárodně působící Standard Chartered to uvedly ve společném prohlášení po schůzce s ministrem financí Georgem Osbornem.
  • Evropský výrobce letadel Airbus zaostává v prodeji letadel za svým americkým konkurentem Boeingem. Za prvních šest měsíců letošního roku získal Airbus objednávky na 227 letadel, zatímco Boeing jich do 28. června měl na 309 letadel, uvedla agentura Reuters. Takzvaných čistých objednávek, tedy po odečtení zrušených smluv, získal Airbus 183 a Boeing 276.
  • Americký správce daně IRS vyšetřuje provozovatele sociální sítě Facebook. Finanční úřad zajímají nejrůznější práva související s celosvětovým podnikáním firmy a jejich přesun do holdingové společnosti v Irsku. S odvoláním na soudní dokumenty o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

Výsledková sezóna:

  • Americký výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo zvýšil zisk ve druhém finančním čtvrtletí o zhruba procento na dvě miliardy dolarů. Tržby společnosti během tří měsíců klesly, avšak překonaly odhady. Firmě pomohla solidní poptávka po drobném občerstvení Frito-Lay a zájem o nové nápoje v Severní Americe.

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování najdete na Investičním webu.


Děsivá korelace: Máme se připravit na mizivé akciové výnosy?Děsivá korelace: Máme se připravit na mizivé akciové výnosy?

Pokud bychom měli věřit tomuto akciovému ukazateli, v následujících letech budou roční výnosy z amerických akcií výrazně podprůměrné.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688