Váš opuštěný domov je největší lákadlo pro zloděje

Zatímco budete relaxovat na zasloužené dovolené, váš prázdný domov bude magnetem na zloděje. Ti mají žně právě v letních měsících. Nedejte lapkům šanci, obelstěte je, zabezpečte své bydlení a užijte si dovolenou naplno!

Rizikovým obdobím, kdy je vykradeno nejvíce domů a bytů, bývají právě letní prázdniny. Lidé se často pochlubí svým známým a navrch nahrají fotku přímo z pláže. Sdílení těchto citlivých informací je skvělým zdrojem pro pachatele. Příležitost dělá zloděje, tak jim nedávejte šanci!

Zabezpečte okna

Okna by měla být zasklena skly s bezpečnostní fólií o minimální tloušťce 0,8 mm, účinnější je silnější fólie o tloušťce 1,5 mm. Rámy lze zajistit celoobvodovým kováním příslušné bezpečnostní třídy, u níž jsou všechny uzavírací body opatřeny bezpečnostními protiplechy přišroubovanými do výztuhy rámu okna. Důležitou ochranou je také uzamykatelná klika,“ uvádí Pavel Polášek ze společnosti RI OKNA a dodává: „Bezpečnost oken zvýší i předokenní hliníková roleta. Dalším prvkem je tzv. systémový magnetický kontakt, který zaregistruje, že bylo okno otevřeno. Díky napojení na elektronické zabezpečení domu dojde k upozornění, že do obydlí vnikla cizí osoba.“

Zaměřte se na dveře

Nespolehlivé dveře, které neodpovídají moderním standardům, vyměňte za vyztužené okované dveře v bezpečnostních zárubních. Jejich pořízením dosáhnete rovněž na výhodnější pojistku bytu. Největší překážkou jsou pro zloděje alarmy a bezpečnostní dveře. Právě kombinace elektronického a mechanického zabezpečení zloděje nejspolehlivěji odradí. Alarm napojte na bezpečnostní centrum, které nepřetržitě dohlíží na bezpečí vašeho domova. Pokud by pachatel zničil vchodové dveře, bezpečnostní centrum zajistí domov až do vašeho příjezdu.

Nezapomeňte pojistit domácnost

Před odjezdem svůj byt pojistěte. Mějte uschované doklady od nakoupených spotřebičů a to nejcennější si vyfoťte. Máte-li garáž propojenou s bytem, musí být i ta opatřena kvalitním zámkem. V opačném případě nemusí být pojistka uznána. Vlastníte pár drahocenností a šperků po babičce, které nechcete zanechat doma? Přesuňte je dočasně ke známým, kteří vaše poklady ohlídají. Alternativou je také bezpečnostní schránka v bance. Vypněte všechny elektrospotřebiče, které by v době vaší nepřítomnosti mohly způsobit požár. Pokud je to možné, uzavřete i přívody vody a plynu. Prasklé potrubí by mohlo způsobit nenávratné škody nejen vám, ale také vašim sousedům.

Dělejte, že jste doma

Se svým plánovaným odjezdem se svěřte pouze lidem, kterým důvěřujete. Na svou nepřítomnost zbytečně neupozorňujte. V žádném případě se nechlubte na sociálních sítích před ani během dovolené. Zachycené vzpomínky nahrajte až po příjezdu. Požádejte známého, aby za vás vybral poštovní schránku, vyvětral a zalil květiny. Zloděje zmatete také tím, že necháte vytažené žaluzie a nebudete zatahovat závěsy. Můžete nainstalovat i časový spínač, který sám rozsvítí světla nebo zapne televizi. Dva týdny před dovolenou parkujte jinde, než jste zvyklí.

Nezapomeňte na společné prostory

Kolikrát už jste do domu pustili cizího člověka, který šel jenom za svým známým? Pamatujte, že dům by měl být přístupný pouze ostatním nájemníkům. Mějte všechny společné prostory vyklizené a dobře osvětlené. Vchod zamykejte i během dne a nezapomínejte ani na zabezpečení sklepa.

Zamkněte dům na sedm západů

Pro šikovné kriminálníky není problém vniknout do obydlí během několika minut. Pokud se jim však postaví do cesty inteligentní technologie, bojují s nepřekonatelnou překážkou. Monitorovací systém RVS automaticky rozpoznává podezřelé dění v okolí domu či v něm. Pokud zařízení objeví riziko, operátorovi se na monitoru zobrazí inkriminované místo a on pak zhodnotí situaci. V případě potřeby má operátor k dispozici hlasový přenos do střeženého prostoru skrze výkonné reproduktory. „Různé bezpečnostní prvky nemusí zloděje pokaždé odradit, ale pokud ho operátor prostřednictvím reproduktoru konfrontuje s realitou, že je jeho počínání sledováno prakticky v přímém přenosu, působí to na něj jako psychologická zbraň se zastrašujícím účinkem,“ říká Jan Peroutka, odborník společnosti SECURITAS, která poskytuje technologii RVS jako jediná v Česku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky