Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.07.2016 17:09:29

Noah Smith: Odliv kapitálu z Číny může nafukovat bubliny na realitách a akciích v USA a dalších zemích

Odliv kapitálu z Číny může nafukovat bubliny na realitách a akciích v USA a dalších zemích

Během posledního roku odteklo z Číny mnoho kapitálu. Když se tak dělo v minulosti, byly příčinou nákupy zahraničních aktiv prováděné čínskou centrální bankou. Tentokrát ale PBOC aktiva naopak prodávala a byli to čínští občané a firmy, kdo posílal peníze do zahraničí. Pravděpodobně jde o známku těžkých časů, které tuto ekonomiku čekají. Lidé mají své důvody, proč najednou chtějí mít své peníze jinde – buď se obávají, že své domácí investice ztratí kvůli kolapsu domácích trhů, nebo se obávají depreciace kurzu domácí měny. V obou případech jde ale o indikaci toho, že v následujícím roce či dvou bude čínská ekonomika dále zpomalovat či dokonce spadne do recese.

Další čínský útlum bude mít negativní dopad na Evropu i Spojené státy a jiné vyspělé ekonomiky. Klesne poptávka po jejich zboží a také hodnota aktiv držených v rozvíjejících se trzích. Jaký ale bude mít dopad odliv kapitálu z Číny? Pokud nám rok 2008 něco ukázal, byl to velký význam finančních toků a jejich dopad na reálnou ekonomiku. Dá se tedy čekat, že odliv kapitálu z Číny bude sám o sobě velmi významný. Je možné, že nastartuje tolik potřebný investiční boom v USA a dalších pomalu rostoucích ekonomikách. Nebo také může nafouknout bubliny na trzích s investičními aktivy.

David Laibson a Johanna Mollerstrom v roce 2010 ukázali, že země, do kterých proudí zahraniční kapitál, mají obvykle vyšší ceny nemovitostí a procházejí spotřebním boomem. Korelaci mezi cenami nemovitostí a přílivem kapitálu potvrdily i další studie a jak dobře víme, jestliže jdou ceny nemovitostí prudce nahoru, stejně prudce se po čase zase propadnou a tento kolaps nadělá velké škody. Měli bychom se toho tedy obávat i v souvislosti s čínským kapitálem?

Důvody k popsaným obavám může mít například Kanada. Peníze z Číny tam vyvolaly prudký růst cen nemovitostí ve městech, jako je Vancouver a Toronto. Kanadští bankéři tak žádají vládu, aby trh s nemovitostmi ochladila, a OECD považuje realitní trh v této zemi za významný zdroj rizika. Určitý boom na realitním trhu ale probíhá i v USA. V některých městech leží ceny nemovitostí blízko předchozích maxim. Pokud by tento trend pokračoval, je možné, že se nafoukne další bublina.

Na druhou stranu je ale uklidňující, že čínské peníze netečou na dluhopisový trh, ale do realit. Ukazuje se totiž, že riziková finanční krize je největší právě v případě, když kapitál proudí do obligací. Čínská centrální banka ale nyní americké vládní dluhopisy prodává a snaží se tím vyvážit odliv kapitálu přicházející z tamního soukromého sektoru. Přesto bychom tomuto vývoji měli věnovat pozornost. Pokud by v nějaké vyspělé zemi nastal prudký růst cen nemovitostí či akcií spojený s přílivem kapitálu z Číny, bylo by moudré tento vývoj brzdit. Další realitní bublinu nepotřebujeme.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688