Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.07.2016 23:23:25

5. července: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý nenavázaly na příznivý trend z minulého týdne a zlevnily. V pondělí zůstaly trhy v zámoří kvůli Dni nezávislosti zavřené. Investoři se po přestávce začali vracet k otazníkům vznášejícím se nad výsledkem britského referenda z druhé poloviny června o budoucnosti Spojeného království v Evropské unii. Obnovené obavy z ekonomických dopadů takzvaného brexitu nepřály akciím, ropě ani britské libře.

Dow klesl o 0,61 % na 17 840,62 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,68 % na 2 088,55 bodu a Nasdaq Composite oslabil o 0,82 % na 4 822,90 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 5,48 % na 15,58 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů se snížil o sedm bazických bodů na 1,375 %.

V červených číslech skončilo osm z deseti hlavních sektorů, nejvíce klesly energetický sektor, odvětví základních materiálů a finanční sektor, nad nulou se udržely sektor necyklického spotřebního zboží a odvětví veřejných služeb.

Americké akcie (5. července 2016)
Americké akcie (5. července 2016)Zdroj: Google

Akcie výrobce motocyklů Harley-Davidson (-10,84 %) zlevnily přibližně o desetinu poté, co v pátek jejich cena naopak o pětinu vyskočila. Páteční růst byl způsobený spekulacemi o možném převzetí firmy. Analytici ze společnosti RW Baird navíc v úterý na akcie firmy snížili investiční doporučení na "neutral" z "outperform", mimo jiné právě kvůli prudké reakci titulu na nepodložené informace. Zájem by o Harley-Davidson podle serveru The Fly mohla mít společnost KKR & Co.

Slabou seanci za sebou mají akcie z oblasti těžby ropy, které srážely nízké ceny černého zlata. Nedařilo se akciím firem Southwestern Energy (-10,38 %) Transocean (-5,41 %)Halliburton (-4,46 %) nebo ConocoPhillips (-4,16 %).

Akcie společností Chevron (-0,56 %) a ExxonMobil (-0,87 %) seanci zakončily mírně pod nulou poté, co Kazachstán a skupina velkých ropných firem v čele s Chevronem schválily plán na zvýšení těžby na obřím ropném poli Tengiz. Hodnota projektu dosahuje zhruba 36,8 miliardy dolarů. Plán počítá se zvýšení těžby do roku 2022 na 39 milionů tun ročně. Současná produkce tohoto pole, ve kterém mají podíly také ropné firmy ExxonMobil a Lukoil, činí zhruba 27 milionů tun.

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie investičních bank JPMorgan Chase (-2,79 %)Goldman Sachs (-2,56 %) a výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-2,71 %). Posílily naopak akcie farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (+0,81 %), výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (+0,78 %) nebo výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (+0,69 %).

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's vyhrál u evropského soudu spor o obchodní značku se singapurským konkurentem.Evropský soud druhé instance v úterý rozhodl, že McDonald's má exkluzivní právo na používání termínů Mc nebo Mac u názvů potravin a nápojů.
  • Kazachstán a skupina velkých ropných firem v čele s Chevronem v úterý schválily plán na zvýšení těžby na obřím ropném poli Tengiz. Oznámilo to v úterý kazašské ministerstvo energetiky a jeho zahraniční partneři. Rozšíření pole Tengiz je letos zatím největším investičním projektem v ropném průmyslu, který zasáhly nízké ceny této strategické suroviny, napsala agentura Reuters. Hodnota projektu činí zhruba 36,8 miliardy dolarů.
  • Britská libra v úterý na devizových trzích sestoupila vůči dolaru na nové minimum za více než 30 let. Mezi obchodníky se znovu rozhořely obavy z ekonomických a finančních dopadů britského referenda, ve kterém se Britové rozhodli opustit Evropskou unii. Libra spadla až na 1,3112 USD, nejníže od září 1985. Na úroveň před historickým červnovým hlasováním ztrácela v úterý zhruba 12 %.
  • Podnikové objednávky v květnu klesly o procento po předchozím růstu o 1,8 %, očekával se nárůst o 0,8 %. Po očištění o dopravní prostředky objednávky vzrostly o 0,1 % po dubnovém růstu o 0,3 %.
  • ISM index aktivity pro oblast New Yorku v červnu vzrostl na 45,4 bodu z 37,2 bodu.

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Dividendoví aristokraté: Kdo jsou a proč patří do portfolia?Dividendoví aristokraté: Kdo jsou a proč patří do portfolia?

Jako takzvaní dividendoví aristokraté jsou označovány firmy, které důsledně dodržují progresivní dividendovou politiku a navýšily dividendu v každém z posledních 25 let. Ve Spojených státech dlouhodobě překonávají zbytek trhu, a už proto jsou zajímavé.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688