Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.07.2016 10:29:00

Jak se Brexit dotkne zahraničních bank na 9 způsobů


Evropské i americké banky po Brexitu trpí. Akcie velkých globálních bank mimo Spojené království v pátek 24. června v reakci na výsledek britského referenda spadly o 7, ale i 20 procent. Ačkoliv další tržní sektory se od té doby do značné míry vzpamatovaly, nebritské banky se nějak stále neoklepaly z pobrexitových ztrát. Vystoupení Velké Británie z EU se zahraničních bank významně dotkne. Někdy dokonce v pozitivním slova smyslu. Jaký tedy bude dopad Brexitu na zahraniční banky?


1) Nejistota spojená s obchodním modelem krátkodobě uškodí

Mnoho nebritských bank aktuálně sídlí v Londýně, což pro ně donedávna představovalo volnou vstupenku do dalších 27 členských států EU. Teď ale mají před sebou měsíce, ne-li roky nejistoty. Nevědí, jestli dokonce nebudou potřebovat od Evropské unie nové bankovní licence. Otázkou nadále zůstává i to, zda se zúčtování euro transakcí přesune z Londýna do Paříže nebo Frankfurtu. Zmatek po šokujícím britském rozhodnutí pro banky představuje nové výdaje na plánování krizových scénářů a možná dokonce přemístění sídla.

2) Přemístění sídla = dlouhodobé snížení nákladů?

Brexit by měl údajně snížit počet zaměstnanců v londýnském bankovním sektoru a urychlit plán přemístit část provozu do levnějších lokalit. To je proces, který bez ohledu na britské referendum mnoho bank již zahájilo. Z dlouhodobějšího pohledu by takový krok vzhledem k vysokým nákladům v Londýně mohl být kupříkladu pro americké banky přínosem. Úspory by ovšem mohla omezit potenciální duplicita některých pracovních pozic v Londýně a v EU.

3) Příjmy z obchodování krátkodobě mohou růst, dlouhodobě klesat

Bezprostředním následkem Brexitu byly kromě propadu akciových trhů i rekordní obchodní objemy. Banky za pátek 24. června zveřejňovaly až desetinásobně vyšší obchodní objemy oproti standardní úrovni pro toto datum. To zároveň znamená až desetinásobné provize. Na druhou stranu takovéto příjmy mohou být vykompenzovány potenciálními ztrátami z aktiv držených bankou, jejichž hodnota se snížila.

V následujících měsících analytici ovšem očekávají pokles příjmů bank z obchodování. Nejistota spojená s procesem vystoupení Británie z unie totiž pohání na trzích volatilitu a mnoho investorů tak bude vyčkávat, co bude dál. To by se mohlo negativně odrazit na příjmech investičních bank s velkou expozicí na finanční trhy.

4) Příjmy z investičního bankovnictví krátkodobě spadnou


Houfně očekávané rozhodnutí Britů zůstat v EU mělo spudit lavinu korporátních transakcí, která mohla bankám pomoci vzpamatovat se ze slabého prvního pololetí letošního roku, kdy se poplatky z investičního bankovnictví propadly o 23 procent. Jenže vše je nakonec jinak a touha obyvatel Spojeného království z unie odejít pravděpodobně fúze a akvizice jen dále utlumí.

5) Sazby – nižší po delší dobu

Po britském referendu se tolik očekávané zvyšování sazeb americkou či evropskou centrální bankou jeví snad ještě vzdálenější než kdy předtím. Analytici banky RBC se kupříkladu domnívají, že sazby by mohly kvůli zvýšené míře nejistoty a tržní volatility zůstat statické nejen po zbytek letoška, ale i po většinu roku následujícího. Banky v prostředí nízkých sazeb vydělávají méně peněz kvůli užšímu rozpětí mezi tím, co platí za financování a co si účtují za poskytování úvěrů.

6) Méně ziskové britské pobočky a dceřiné společnosti?

Po překvapivém výsledku referenda o Brexitu americká Morgan Stanley snížila výhled výsledků britských bank pro rok 2018 o 12 až 27 procent. Dopad Brexitu na britské banky bude dvojnásobně negativní. Očekávané zpomalení ekonomiky by představovalo pomalejší narůst úvěrů a zároveň vyšší úvěrové ztráty. To se samozřejmě dotkne i zahraničních bank, pro které právě britský trh tvoří velkou část podnikání.

7) Slabá libra = slabší britské zisky

Dramatický propad hodnoty britské měny představuje pro zahraniční banky menší přínos jakýchkoliv britských zisků do jejich celkového portfolia příjmů. Dopad se na výsledcích banky Santander, která generuje ve Spojeném království více než 20 procent příjmů, podepsal již v prvním letošním čtvrtletí. Od té doby britská libra oslabila ještě daleko výrazněji a dále padat ještě pravděpodobně bude. (více ZDE)

8) Relativní síla amerických bank proti těm evropským se zlepšuje

V posledních několika letech rostly americké investiční banky na úkor těch evropských. Někteří analytici se nyní domnívají, že právě Brexit vedení gigantů z Wall Street nad evropskou konkurencí jen posílí. Největším americkým bankám se totiž nabízí unikátní příležitost posílit svůj tržní podíl a slabší evropské banky ještě více oslabit.

9) A co Česká republika a středoevropský region?

Dopad Brexitu na české banky by vzhledem k relativně nízké přímé vazbě měl být podle analytika Patria Finance Václava Kmínka relativně malý. „Dopad bude podle nás jen zprostředkovaný přes nižší než očekávaný růst HDP a pravděpodobně o něco prodloužené období extrémně uvolněné měnové politiky ECB nebo ČNB,“ konstatuje Kmínek a k celému středoevropskému regionu dodává: „ Co se týče regionu, tak dopad může být výrazně vyšší na polské banky skrze pokles PLN/CHF a tím i větší ztráty při potenciální konverzi cizoměnových hypoték do polského zlotého.“

Zdroj: FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688