STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  04.07.2016 17:00:40

Nejlepší čas k investici přichází s listopadem!

Autor: Martin Vespalec

Stejně jak se mění roční období, tak i akciový trh má své cykly. V období mezi listopadem a dubnem přichází pravidelně výrazně vyšší výnosy akciových trhů, než ve druhé polovině roku. Jak velký je rozdíl těchto výnosů a čím mohou být způsobeny se dozvíte níže.

Mezi lety 1950 a 2014 se akciový index S&P 500 zhodnotil v období od začátku listopadu do konce dubna průměrně o 7,1%. Výsledek diametrálně odlišný od průměrného zhodnocení ve zbylých 6 měsících, tedy mezi květnem a říjnem, které dosahovalo hodnoty 1,4%.

Dow Jones Industrial Average si ve stejném období vedl velice podobně, posuďte sami: listopad-duben: průměrně 7,5%, květen-říjen: 0,3%. V období od 1. listopadu do 1. května během posledních 64 let index neskončil ve ztrátě v 54 případech, to je úspěšnost přes 84%!

Výsledky jsou všeříkající, otázkou však zůstává proč se tak děje?

Důvodů může být hned několik. Jedním z nich může být tzv. window dressing, období kdy se podílové fondy zbavují podprůměrně výkonných akcií na konci třetího kvartálu, aby se neobjevovaly ve výkazu zasílaném podílníkům. Tím se trhy dostávají na lokální minima, odkud se odráží směrem vzhůru.

Během listopadu a prosince přicházejí největší tržby ve většině odvětví, často se podílejí na ročním obratu ve výši 20-40%. Na tomto trendu se chtějí svést i podílníci firem, kteří navyšují své pozice a táhnou akcie vzhůru. Současně vedení firem hospodaří s vysokým ziskem a část z něj rovnou investuje na akciových trzích.

S koncem roku také přichází navyšování prostředků v penzijních fondech, které pumpují peníze dál do akciových trhů. Stejným směrem jde i velká část peněz, které zaměstnanci dostanou ve formě bonusů na konci roku.

Všechny tyto důvody vedou ke zvýšení výkonnosti akciových trhů v posledním čtvrtletí roku a v prvním čtvrtletí roku následujícího. Říjen je tím pádem ideální měsíc k pozvolnému kumulování pozic, aby byl investor již počátkem listopadu připraven podílet se na výkonu trhu.

Naopak v letních měsících, kdy investoři odjíždí na dovolené, se často snižuje objem obchodů a důležitých událostí na akciových trzích.

Tento trend shrnuje jedna z nejstarších a nejznámějších investičních pouček a to ,,Sell in May and go away“, tedy prodej akcie v květnu a opusť trh. Poučka původně britského původu má však ještě méně známe pokračování a to ,,come back on St. Leger’s Day“. St. Leger Stakes je nejstarším britským závodem dostihových koní, který je vždy posledním závodem v září a měl připomenout investorům, že je čas vrátit se na trh.

Tento sezonní efekt však není záležitostí pouze USA nebo Velké Británie. Studie publikovaná v časopise American Economic Review v roce 2002 ukázala, že strategie Sell in May historicky funguje na 36 z 37 testovaných trhů po celém světě a konkrétně ve Velké Británii tento sezonní efekt prokazatelně funguje již od roku 1694.

Výjimka potvrzuje pravidlo. Historie není nikdy zárukou budoucí výkonnosti. Samozřejmě se mnohokrát stalo, že i během letních měsíců akciové trhy excelovaly a v zimě skončily ve ztrátě. Po letošních letních výprodejích by však mohla být druhá půlka roku velmi zajímavá.

Akciové indexy S&P500 a Dow Jones Industrial Average můžete nakoupit například pomocí SPDR S&P500 ETF Trust (NYSEARCA:SPY) a SPDR Dow Jones Industrial Average ETF (NYSEARCA:DIA).

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:05  Index podnikatelské nálady Zew se zlepšil (16.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 11:04  Další mírně příznivé německé číslo Research (Česká spořitelna)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)
Út 10:57  S&P500 v největším dvoudenním poklesu za více než rok Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688