Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.07.2016 00:09:17

1. července: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy v pátek počtvrté v řadě zpevnily. Za celý týden všechny tři hlavní benchmarky přidaly přes tři procenta a indexy Dow a S&P 500 za sebou mají nejlepší týden tohoto roku. Investoři se navzdory přání Britů odejít z Evropské unie, jež dali najevo hlasováním v referendu konaném minulý čtvrtek, navracejí k rizikovějším aktivům. Na devizových trzích dolar před prodlouženým víkendem oslabil vůči euru i jenu.

Dow posílil o 0,14 % na 17 949,37 bodu, širší S&P 500 přidal 0,19 % na 2 102,95 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,41 % na 4 862,57 bodu. Index volatility VIX klesl o 5,5 % na 14,77 bodu, výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva a půl bazického bodu na 1,444 % a výnos 30letých bondů se během dne dostal dokonce na historické minimum 2,1873 %.

V plusu skončilo osm z deseti hlavních sektorů, nejvíce stouply odvětví základních materiálů, energetický sektor a sektor cyklického spotřebního zboží. Pod nulou den zakončily finanční odvětví a sektor veřejných služeb. 

Americké akcie (1. července 2016)

K růstu cen akcií přispěly především solidní údaje z amerického zpracovatelského sektoru, dluhopisový trh reagoval na vyhlídky slabého růstu světové ekonomiky a očekávání dalších podpůrných opatření centrálních bank významných zemí.

Páteční data ukázala, že aktivita v americkém průmyslu v červnu solidně vzrostla, zvýšily se vývoz, produkce i počet nových objednávek. Je to další známka toho, že americký zpracovatelský průmysl nabírá po útlumu z počátku letošního roku na síle. Index nákupních manažerů sestavovaný společností Markit nicméně mírně zaostal za očekáváním a dílčí index cen ve výrobním sektoru podle průzkumu institut ISM výrazně klesl.

Za celý týden Dow stoupl o 3,16 %, S&P 500 přidal 3,22 % a Nasdaq Composite posílil o 3,28 %. Na hodnoty před konáním britského referenda se ale indexy ještě nevrátily. Dow ve čtvrtek 23. června uzavřel na 18 011,07 bodu, S&P 500 na 2 113,32 bodu a Nasdaq Composite na 4 910,04 bodu.

Americké akcie (týden do 1. července 2016)
Americké akcie (týden do 1. července 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow v pátek nejvíce zdražily akcie maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (+1,51 %), farmaceutické společnosti Pfizer (+1,02 %) a výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+0,84 %). Nedařilo se naopak cenným papírům chemického obra DuPont (-0,68 %), investiční banky JPMorgan Chase (-0,65 %) nebo energetické firmy Chevron (-0,65 %).

Akcie automobilky Tesla Motors (+1,99 %) přidaly bezmála dvě procenta přesto, že ve čtvrtek večer společnost potvrdila, že americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) zahájil zkoumání asistenta řízení ve vozech Model S. Šetření bylo spuštěno kvůli smrtelné nehodě Modelu S z letošního května, během které byl vůz přepnutý do režimu "autopilota".

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Finální červnové indexy nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru USA vykázaly smíšené hodnoty. Za daný měsíc byly v sektoru nižší ceny, než se očekávalo, naopak nad očekávání se zvýšila zaměstnanostV kontextu vývoje americké ekonomiky ale považují analytici data za příznivá.
  • Kalifornský soud nařídil počítačové společnosti Oracle zaplatit konkurenční firmě Hewlett-Packard Enterprise odškodné tři miliardy dolarů v případě týkajícím se serverů Hewlett-Packard s procesorem Itanium od Intelu. Uvedla to mluvčí Oraclu a dodala, že firma se proti rozhodnutí odvolá. Oracle se rozhodl v roce 2011 zastavit vývoj softwaru pro servery Itanium. Uvedl, že Intel dal jasně najevo, že procesory se blíží konci svého života a že se zaměří na své mikroprocesory x86. Hewlett-Packard však tvrdil, že měl dohodu s Oraclem, že bude s podporou pro Itanium pokračovat i když zařízení s tímto čipem budou zastaralá.
  • Německá automobilka BMW bude spolupracovat s americkým výrobcem čipů Intel a s izraelskou softwarovou společností Mobileye na vývoji technologií pro samořízená auta. Firmy to oznámily ve společném pátečním sdělení. Německý podnik doufá, že spolupráce mu umožní zahájit výrobu robotických aut do pěti let.
  • Soud v Brazílii zablokoval americké společnosti Facebook finanční prostředky ve výši 19,5 milionu realů (147,4 milionu ). Její internetová aplikace WhatsApp, která umožňuje bezplatné zasílání textových zpráv, totiž nepředala úřadům zprávy požadované v rámci vyšetřování obchodů s drogami. S odvoláním na zpravodajský portál G1 o tom v pátek informovala agentura Reuters.
  • Portoriko neuhradí splátku 779 milionů dolarů z prioritních dluhopisů. Vláda tak zřejmě dostojí slibům, že dá přednost zajištění nezbytných veřejných služeb před splátkami věřitelům. Portoriko je volně přidruženým státem k USA s vnitřní samosprávou. Bude to poprvé za desítky let, kdy území USA závazek tohoto typu včas nesplatí.
  • Ceny amerického dluhu v pátek stoupaly a výnosy 30letých dluhopisů dosáhly nejnižší hodnoty v historii obchodování. Investoři podle analytiků ještě reagovali na středeční výroky guvernéra Bank of England Marka Carneyho o nutnosti pomoci britské ekonomice monetárním stimulem.
  • Prodeje aut ve Spojených státech dosáhly v červnu anualizované hodnoty 16,66 milionu, v květnu to bylo 17,5 milionu. Vyplývá to ze statistiky společnosti Autodata. Analytici čekali jen mírný pokles na 17,3 milionu. Ze tří největších amerických automobilek (Ford, GM, Fiat Chrysler) dokázal překonat odhady analytiků pouze Ford (+6,4 % vs. odhad +4,9 %).
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy se ve Spojených státech v uplynulém týdnu zvýšil o 11 na 341. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu stoupl o 10 na 431. Počet aktivních ropných vrtů se zvýšil ve čtyřech z posledních pěti týdnů.

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Wall Street (dále) kupuje sama sebeWall Street (dále) kupuje sama sebe

Na konci června Fed potvrdil, že jsou na tom americké banky kapitálově vlastně celkem dobře a že mohou své zisky rozdělovat akcionářům podle navržených plánů. Vedle dividend jde hlavně o zpětné odkupy akcií. Jaké částky jsou ve hře? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688