Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.07.2016 02:11:27

30. června: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek zpevnily třetí den za sebou. Trhy reagovaly na ochotu britské centrální banky učinit další kroky na podporu britské ekonomiky. Akcie ze sektoru spotřebního zboží zamířily vzhůru po zprávách, že výrobce cukrovinek Mondelez předložil nabídku na převzetí konkurenční firmy Hershey. Americký dolar rostl k libře i k euru. Indexy Dow a S&P 500 skončily v zelených číslech i za celé druhé čtvrtletí a první pololetí.

Dow ve čtvrtek zpevnil o 1,33 % na 17 929,99 bodu, S&P 500 stoupl o 1,36 % na 2 098,86 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,33 % na 4 842,67 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,07 % na 15,63 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil téměř o čtyři bazické body na 1,4765 %.

V plusu seanci zakončilo všech deset hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektoru necyklického spotřebního zboží, odvětví základních materiálů a průmyslovému sektoru. Nejslabší výkon naopak podaly sektor cyklického spotřebního zboží, energetické odvětví a finanční sektor.

Americké akcie (30. června 2016)
Americké akcie (30. června 2016)Zdroj: Google

Šéf britské centrální banky Mark Carney prohlásil, že Bank of England během léta zřejmě přikročí k dalším opatřením na podporu domácí ekonomiky, jejíž vyhlídky se po rozhodnutí Britů opustit Evropskou unii zhoršily. Investoři se ale nadále připravují na kolísání, které by v příštích týdnech mohlo nastat kvůli nejistotě, jak bude odchod Británie z evropského společenství probíhat.

V indexu Dow ve čtvrtek nejvíce zdražily akcie průmyslového konglomerátu General Electric (+3,04 %), výrobce čipů Intel (+2,76 %) a výrobce letecké techniky Boeing (+2,27 %). Pod nulou skončily pouze akcie vydavatele platebních karet Visa (-3,35 %).

Akcie potravinářské společnosti Hershey (+16,83 %) výrazně zpevnily poté, co se na trhu objevila informace, že firmě nabídla konkurenční společnost Mondelez (+5,91 %)převzetí za 107 USD za akcii. Představenstvo Hershey nabídku odmítlo. Hershey a Mondelez patří mezi pět největších výrobců cukrovinek na světě. Firma Mondelez by po sloučení s Hershey předčila společnost Mars, které podle výzkumné společnosti Euromonitor nyní patří 13,3 % trhu.

Na poli fúzí a akvizic investory zaujala také zpráva, že filmové studio Lions Gate Entertainment (-3,39 %) převezme za 4,4 miliardy dolarů firmu Starz (+5,91 %). Transakce má být vypořádána zčásti v hotovosti a zčásti v akciích Lions Gate. Za jednu akcii Starz zaplatí Lions Gate 32,70 USD, což představuje vzhledem ke středeční zavírací ceně akcií prémii téměř 16 %.

Akcie automobilky Tesla Motors (v řádném obchodování +0,99 %) v poobchodní fázi zlevňovaly o dvě a půl procenta po zprávě, že americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) zahájil zkoumání asistenta řízení ve vozech Model S. Šetření bylo spuštěno kvůli smrtelné nehodě Modelu S z letošního května, během které byl vůz přepnutý do režimu "autopilota".

Investoři ve čtvrtek sledovali také vystoupení šéfa saintlouiské pobočky Fedu Jamese Bullarda. Ten během svého projevu v Londýně zopakoval, že by podle něj Fed měl v dohledné budoucnosti zvýšit základní úrokovou sazbu nejvýše jednou. Potvrdil tak svůj názor, který vyslovil již v polovině června. Tehdy Bullard řekl, že by se podle něj v příštích dvou letech neměla výkonnost ekonomiky USA zásadně změnit. Dříve šéf saintlouiského Fedu uváděl, že očekává překonání ekonomických prognóz a rychlejší růst sazeb.

Všechny tři hlavní americké akciové indexy již smazaly většinu ztrát, které utrpěly po překvapivém výsledku britského referenda, v němž voliči minulý týden rozhodli, že Spojené království odejde z EU. Wall Street poté utrpěla nejhorší dvoudenní pokles za posledních deset měsíců. Index S&P 500 se během pátku a pondělí propadl o 5,3 %.

Za celý červen index Dow vzrostl o 0,8 % a S&P 500 připsal 0,09 %, zatímco Nasdaq Composite se o 2,13 % propadl.

Za celé čtvrtletí Dow připsal 1,38 % a S&P 500 stoupl o 1,9 %. Nasdaq Composite naopak o 0,56 % klesl.

Za první pololetí pak Dow posílil o 2,89 % a S&P 500 vzrostl o 2,69 %, zatímco Nasdaq Composite odepsal 3,29 %.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 25. června vzrostl na 268 tisíc z 258 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 259 tisíc). Trh očekával růst na 267 tisíc. Počet pokračujících žádostí klesl v týdnu do 18. června na 2,12 milionu z 2,14 milionu (revidováno z 2,142 milionu), očekávalo se 2,15 milionu.
  • Americký senát v noci na čtvrtek schválil zákon, který by měl ulevit zadluženému Portoriku a umožnit mu restrukturalizovat obrovský dluh. Zákon však nezahrnuje žádnou přímou finanční pomoc pro zemi. Portoriko je volně přidruženým státem k USA s vnitřní samosprávou. Na základě zákona vytvoří Spojené státy orgán dohledu, který bude mít na starosti restrukturalizaci dluhu v objemu více než 70 miliard USD. Díky tomu budou zastaveny veškeré právní spory vůči Portoriku kvůli nesplácení dluhu.
  • Španělské úřady provedly ve čtvrtek razii v madridských kancelářích americké internetové společnosti Google, a to v rámci vyšetřování souvisejícího s jejími daněmi. Agentuře Reuters to sdělil zdroj obeznámený se situací. Mluvčí společnosti Google v krátkém prohlášení uvedla, že firma ve Španělsku postupuje v souladu s tamními finančními zákony, stejně jako ve všech ostatních zemích, kde působí. Dodala, že Google s úřady spolupracuje, aby vyjasnil všechny otázky.
  • Americká potravinářská společnost Mondelez International předložila nabídku na převzetí svého rivala Hershey. Mondelez, která je známá například výrobou sušenek Oreo nebo čokolády Milka, by se tak stala největším výrobcem cukrovinek na světě.
  • Americká vláda vyzvala majitele zhruba 313 000 starších vozů značek Honda a Acura, aby je přestali používat a nechali je bezodkladně opravit. Nové testy totiž zjistily, že nafukovače airbagů od japonského dodavatele Takata v těchto vozech mohou být velmi nebezpečné.
  • Morgan Stanley zvýšila doporučení na akcie Priceline Group na "overweight" z "equal-weight".
  • Vývojář podnikového softwaru Oracle vydal dluhopisy v hodnotě 14 miliard dolarů.Byla to třetí největší emise letošního roku.
  • Televizní síť Starz souhlasí se svým převzetím ze strany filmového studia Lions Gate Entertainment. Transakce má hodnotu 4,4 miliardy dolarů.
  • Výrobce zemědělského vybavení Tractor Supply předpověděl slabší výsledky za druhé čtvrtletí, než jaké předpovídal dosud, a snížil odhad zisku za celý letošní rok.Důvodem je nepříznivé jarní počasí.
  • Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v červnu vzrostla o 250 000 barelů a dostala se na rekordních 32,82 milionu barelů denně. Největší zásluhu na tom má obnova produkce v Nigérii. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters, který se opírá o údaje o nakládce na tankery v přístavech a o informace zdrojů z odvětví.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování najdete na Investičním webu.

6 dividendových akcií nejen na současné divoké období6 dividendových akcií nejen na současné divoké období

V britském referendu zvítězili zastánci opuštění Evropské unie. To přineslo na trhy zvýšenou volatilitu a nervozitu ohledně budoucího vývoje. Zda na trzích zavládne opět klid, bude do jisté míry záviset i na postoji centrálních bank. Lze očekávat, že budou trhy zásobovat dodatečnou likviditou, se zpřísňováním měnových podmínek pospíchat nebudou. To s sebou ponese tlak na výnosy státních dluhopisů a tržní úrokové sazby. Již tak dlouhé období nízkých úrokových sazeb bude zřejmě ještě delší. O to zajímavější alternativou mohou proto být akcie velkých firem, které nabízejí stabilní nebo rostoucí dividendy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688