Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  30.06.2016 09:22:39

Z nejistoty kolem brexitu může nejvíce těžit americký dolar

Autor: John Hardy, vedoucí oddělení forexu, Saxo Bank

Zatímco se v novinových článcích objevují názory, že britské referendum nemusí doopravdy skončit brexitem, události v Bruselu nabraly reálnou podobu. Odstupující britský premiér David Cameron prohlásil, že není cesty zpět, a německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že není čas na zbožná přání, je čas uvědomit si skutečnost.

Chování trhu bylo mezitím nekonzistentní: barometr rizika, index S&P 500 future vyskočil vzhůru až k první úrovni Fibonacciho zpětných pohybů o neuvěřitelných 50 bodů z dosavadních minim. Tento nárůst však přišel po propadu o více než 130 bodů, takže jsme prozatím stále v mínusu.

Je zajímavé, že pohyby u měn a zejména u dluhopisů byly daleko mírnější. Díky náznakům stimulů z Asie včera prezident ECB Mario Draghi volal po novém přístupu k uvolňování. Trh zatím předpovídá vstřícnější Fed, což může zvýšit naděje, že se brzy projeví kroky centrální banky, nebo v případě Japonska, vládní opatření.

Čím více těchto nadějí se splní nebo spíše, čím více jim trhy budou věřit tím větší zátěž to bude pro oživení dolaru. Čím více se budou trhy obávat světa po brexitu a stěžovat si na klesající výnosy politických opatření, tím víc americký dolar posílí.

Kurz EURUSD

Energie trhu po čtvrtečním šoku exponenciálně klesla a jsou tu první náznaky technické úrovně úroků po brexitu u kurzu EURUSD. Včera se konsolidační oživení dotklo 38,2 % těsně nad jasnou úrovní rezistence na 1,1100 (200 denní pohyblivý průměr a předchozí minimum rozmezí, atd.), což představuje taktickou rezistenci.

Nad touto úrovní je další zajímavou oblastí zóna 1,1200/25. Pokud se denní obchodování uzavře nad touto úrovní, bude to znamenat naprosté přehodnocení reakcí na brexit. Do té doby se směřuje spíš níž.

har

Zdroj: Saxo Bank

 

Vybrané měny zemí G-10 souhrn

USD opět preferovaný bezpečný přístav po brexitu pro všechny trhy, avšak pokud se nálada změní, mohl by dolar spadnout ze síly do oslabení, zejména vůči komoditním měnám. Pro oživení USD je důležité, aby se rychle zotavil, jinak se nejistota ohledně jeho směřování prudce zhorší. Svou roli sehrají také data o americké inflaci.

EUR ECB a Evropa budou muset něco udělat s bankami, aby nedošlo k šíření úvěrové nákazy a zpomalení ekonomiky. Zatímco řada lidí oslavuje obrovský přebytek běžného účtu EU jako skvělou věc pro měnu, znamená to také, že EU je extrémně závislá na globálním růstu zejména pokud jde o Německo s téměř bezprecedentně velkým exportem pro tak velkou ekonomiku.

JPY může překonat USD, pokud rychle opadne nárůst chuti riskovat a objeví se další globální prodej aktiv avšak na obzoru se objevuje hrozba intervence a případných stimulačních opatření možná po červencových volbách do horní sněmovny.

GBP prozatím další riziko poklesu, avšak vzhledem k rozšíření rozpětí se může stát, že snaha o konsolidaci ztíží vstup medvědům. Včerejší maxima kurzu GBPUSD skončila těsně nad 1,3400, což je první vodítko po brexitu.

CHF švýcarský bezpečný přístav téměř zmizel a kurz EURCHF se vrací do předchozí zóny. Tuto teorii může otestovat až další vlna averze k riziku, neboť pro Švýcarskou národní banku je snadné provádět intervence tehdy, když je trh na vzestupu.

AUD kurz AUDUSD zadržuje dech mezi výkyvy nahoru a dolů. Kromě všeobecné chuti či nechuti riskovat a ohrožení ze strany Číny/komodit, považuji za další rizikovou akci pro australský dolar zveřejnění údajů o CPI pro druhé čtvrtletí dne 27. července.

CAD kanadský dolar je stabilně slabý, i když náhlé oživení cen ropy a směřování USD není moc příjemné pro býčí spekulace USDCAD klíčová lokální podpora je na úrovni 1,2900.

NZD údaje o CPI pro druhé čtvrtletí budou k dispozici 17. července na jižní polokouli přichází zima, ale co je důležitější, přichází deflace. Pro plánování Reserve Bank of New Zealand to může mít značný dopad.

SEK zajímavé oslabení vzhledem k opětovnému nárůstu chuti riskovat a kurz EURSEK se drží dál od úrovně podpory 9,380, která označuje vrchol předchozího rozmezí.

NOK zdá se, že hranice kurzu EURNOK je na 9,35 a měnový pár se snaží rozhodnout, zda se chce posunout do nižšího rozpětí nebo se dostat nad často testovaný 200 denní pohyblivý průměr kolem 9,40. Klíčovým faktorem je chuť riskovat a ceny ropy.

 

O autorovi:

John Hardy, původem z Texasu, absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním. Od roku 2002 pracuje v Saxo Bank. V oddělení měnové strategie a správy aktiv prošel různými pozicemi. Nyní John J. Hardy působí na pozici vedoucího oddělení měnové strategie Saxo Bank. Díky populárnímu a často citovanému každodennímu sloupku FX Update, který pravidelně využívají novináři, traderová komunita a klienti Saxo Bank, si vybudoval široký fanklub. Je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC, CNBC Arabia a Bloomberg. Kromě svého sloupku a vystupování v médiích je autorem komentářů k aktuální situaci kolem hlavních měn, politiky centrálních bank, makroekonomických trendů atd. John Hardy poskytuje komentáře k FX a hlavním třídám aktiv z makroekonomického hlediska.

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.03.2023Banky opět pod tlakem, z nejistoty těží nejvíce zlato Research (Česká spořitelna)
10.09.2021Nejistota kolem zvýšené inflace přetrvává (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.07.2021Zlato těží z nejistoty na trzích X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688